Kako se jednom zauvek rešiti praćenih promena

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

U programu Word 2010 više osoba istovremeno može da uređuje dokument. Isprobajte Office 365

U ovom članku

Moje promene se prikazuju

Razumevanje funkcije „Prati promene“

Kako da pogledam da li dokument sadrži praćene promene i komentare?

Kako da se rešim praćenih promena i komentara?

Kako su te praćene promene i komentari dospeli tu?

Kako da pronađem skrivene promene i komentare

Može li to na oba načina?

Moje promene se prikazuju

Primili ste dokument u e-poruci od kolege. To bi bila dobra polazna tačka za dokument na kom želite da radite, pa ćete ga sačuvati pod novim imenom i oblikovati ga prema sopstvenim potrebama. Nije vam palo na pamet da je kolega ostavio komentare u originalnom dokumentu zato što ih ne vidite u svojoj kopiji.

Sada ste spremni da prosledite dokument klijentima, ali želite da im pošaljete svoju verziju dokumenta, a ne kombinaciju originalnog dokumenta, komentara kolege i svojih ispravki.

Ili, koristili ste funkciju „Prati promene“ u programu Microsoft Office Word 2007 da biste pratili promene koje ste uneli u pismo za prijavu za posao. Sada želite da pošaljete to pismo potencijalnom poslodavcu koji bi trebalo da vidi rezultat vašeg uređivanja, a ne vaš tok misli koji vas je doveo dotle.

U oba slučaja bićete iznenađeni kada vas ti koji prime dokument obaveste da ga je teško čitati, sa svim precrtanim tekstom, podvlačenjem i balončićima sa strane. Pogledajte! U pismu postoji pasus sa tri različite tačke prikazane u oblikovanju precrtavanja – a veština koju želite da naglasite ovaj put prikazuje se podvučenim tekstom. Verovatno nećete dobiti taj posao.

Dokument sa praćenim promenama

Taj tekst nije bio u dokumentu kada ste ga poslali. Kako je Word pronašao i prikazao taj sadržaj? Šta možete da uradite da biste disciplinovali Word?

Vrh stranice

Razumevanje funkcije „Prati promene“

Možda to niste uvideli, ali radite sa funkcijom „Prati promene“ ili „Komentari“ u programu Word. Obično, kada Word prati promene, on prikazuje brisanja u balončićima u marginama, a umetanja kao podvučeni tekst. Brisanja – kao i komentari (ili „beleške“) – takođe mogu da se prikazuju tako da se pojavljuju u liniji.

Postoje različiti načini da sakrijete praćene promene ili komentare – ali sve promene koje su napravljene dok je funkcija „Prati promene“ bila uključena i svi komentari koji su umetnuti ostaju deo dokumenta dok ih ne prihvatite ili odbacite (ili, u slučaju komentara, izbrišete).

Napomena : Sakrivanje praćenih promena ne briše postojeće praćene promene ili komentare iz dokumenta. Umesto toga, sakrivanje praćenih promena omogućava vam da prikažete dokument bez potrebe da lutate kroz precrtan ili podvučen tekst i balončiće.

Vrh stranice

Kako da pogledam da li dokument sadrži praćene promene i komentare?

Office Word 2007 obezbeđuje funkciju pod imenom „Nadzor dokumenta“ koja vam omogućava da proverite da li neki dokument sadrži praćene promene, komentare, skriveni tekst i druge lične informacije. Da biste proverili dokument:

 1. Otvorite dokument u kom želite da ispitate praćene promene i komentare.

 2. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta , postavite pokazivač na stavku Priprema, a zatim izaberite stavku Proveri dokument.

 3. U dijalogu Nadzor dokumenta izaberite stavku Istraži.

 4. Pregledajte rezultate ispitivanja. Ako funkcija „Nadzor dokumenta“ pronađe komentare i praćene promene, od vas će se tražiti da izaberete stavku Ukloni sve pored stavke Komentari, revizije, verzije i beleške.

 5. Izaberite stavku Ponovi nadzor ili Zatvori.

Vrh stranice

Kako da se rešim praćenih promena i komentara?

Da biste se rešili praćenih promena i komentara, morate da prihvatite ili odbacite promene i izbrišete komentare. Evo kako:

 1. Na kartici Redigovanje, u grupi Praćenje kliknite na strelicu pored stavke Prikaži naznake.

  Slika trake u programu Word

 2. Uverite se da se oznaka potvrde pojavila pored svake od sledećih stavki:

  • Komentari

  • Beleške napisane perom

  • Umetanja i brisanja

  • Oblikovanje

  • Redaktori (Postavite pokazivač na stavku Redaktori i uverite se da je izabrana stavka Svi redaktori.)

   Ako se znak potvrde ne pojavi pored stavke, kliknite na stavku da biste je izabrali.

 3. Na kartici Redigovanje, u grupi Promene izaberite stavku Sledeće ili Prethodno.

  Slika trake u programu Word

 4. Uradite nešto od sledećeg:

  • U grupi Promene izaberite stavku Prihvati.

   • U grupi Promene izaberite stavku Odbaci.

 5. Ponavljajte korake 3 i 4 dok sve praćene promene u dokumentu ne budu prihvaćene ili odbačene i svi komentari izbrisani.

Napomena : 

 • Ako znate da želite da prihvatite sve promene, izaberite stavku Prihvati, a zatim izaberite stavku Prihvati sve promene u dokumentu.

 • Ako znate da želite da odbacite sve promene, izaberite stavku Odbaci, a zatim izaberite stavku Odbaci sve promene u dokumentu.

 • Da biste uklonili sve komentare, morate da ih izbrišete. U grupi Komentari kliknite na strelicu pored stavke Izbriši, a zatim izaberite stavku Izbriši sve komentare u dokumentu.

Vrh stranice

Kako su te praćene promene i komentari dospeli tu?

Može ste mislili da ste uklonili komentare ili praćene promene ili ste možda primili dokument od nekoga, a da niste uvideli da on sadrži komentare ili praćene promene. Kako Word čuva te stavke, a da vi ne znate za njih?

Vi ili osoba koja je poslala dokument ste možda sakrili praćene promene ili komentare da biste olakšali čitanje dokumenta. Međutim, sakrivanje praćenih promena ih ne uklanja. One će ostati u dokumentu dok ne uradite nešto. U zavisnosti od verzije programa Word i postavki koje koristite, praćene promene ili komentari mogu ponovo da se pojave kada vi ili neko drugi otvorite dokument.

Ako ne želite da drugi vide praćene promene i komentare, prihvatite ili odbacite praćene promene i izbrišite komentare pre deljenja dokumenta sa drugima.

Vrh stranice

Kako pronaći skrivene promene i komentare

Postoji nekoliko načina na koje možete sakriti praćene promene i komentare, koji mogu da vas navedu da mislite da nisu u dokumentu. Na primer:

 • Polje Prikaži radi redigovanja    Na kartici Redigovanje, u grupi Praćenje polje Prikaži radi redigovanja pokazuje vam u kom ste režimu prikazivanja. Ono obezbeđuje i dodatne opcije za prikazivanje dokumenta. Ako izaberete stavku Završno ili Originalno, praćene promene i komentari su skriveni. Da biste ih prikazali, izaberite stavku Završno sa naznakama ili Originalno sa naznakama.

  Slika trake u programu Word

 • Prikaži naznake    Na kartici Redigovanje, u grupi Praćenje možete da koristite listu Prikaži naznake da biste sakrili komentare i praćene promene. Prikazuju se stavke koje su označene znakom potvrde u okviru Prikaži naznake – stavke bez znaka potvrde su skrivene. Da biste prikazali stavku, kao što je Umetanja i brisanja, kliknite na meni Prikaži naznaku.

  Slika trake u programu Word

Zašto Microsoft Office Word podrazumevano prikazuje praćene promene i komentare

Da bi sprečio da slučajno distribuirate dokumente koji sadrže praćene promene i komentare, Word podrazumevano prikazuje praćene promene i komentare. Završno sa naznakama je podrazumevana opcija u polju Prikaži radi redigovanja.

Vrh stranice

Može li to na oba načina?

Ako želite da očuvate praćene promene ili komentare u dokumentu i želite da delite dokument, a da drugi ne vide praćene promene i komentare, najbolje rešenje je da sačuvate odvojene kopije dokumenta. Kreirajte javnu kopiju za distribuciju i zadržite privatnu kopiju za sebe. U javnoj verziji dokumenta prihvatite ili odbacite sve praćene promene i izbrišite sve komentare, kao što je opisano u ovom članku. U privatnoj verziji dokumenta možete da ostavite praćene promene i komentare na mestu.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže grešaka u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Odlično! Imate li još neke povratne informacije?

Kako možemo da je poboljšamo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×