Kako se jednom zauvek rešiti praćenih promena

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Ovaj članak sadrži:

Moje promene se prikazuju

Razumevanje funkcije "Praćenje promena"

Kako da proverim dokument sadrži praćene promene i komentare?

Kako da rešim praćenih promena i komentara?

Kako su te praćene promene i komentari dospeli tu?

Kako da pronađem skrivene promene i komentare

Zašto Microsoft Office Word prikazuje praćene promene i komentare podrazumevano

Da li to na oba načina?

Moje promene su prikazane

Primili ste dokument u e-poruci od kolege. Primljeni dokument predstavlja dobru polaznu tačku za dokument na kojem želite da radite, pa ćete ga sačuvati pod novim imenom i prilagoditi svojim potrebama. Ni u jednom trenutku ne pomišljate da je vaš kolega u dokumentu ostavio komentare, jer u svom primerku ne možete da ih vidite.

Sada ste spremni da dokument prosledite svojim klijentima, ali želite da im pošaljete svoju verziju dokumenta, a ne zbir originalnog dokumenta, koleginih komentara i vaših ispravki.

Ili, ako ste koristili funkciju "Praćenje promena" u programu Word da biste pratili promene koje ste izvršili na posao aplikacije pismo. Sada želite da pošaljete pismo na potencijalni poslodavac, koji bi trebalo da vidite rezultat uređivanja, ne proces odete do tamo.

U oba slučaja ste zapanjena kad one koje primaju dokumenta izveštaja da je teško pročitati sa svim precrtani tekst, podvlačenje i balončići isključeno za stranu. Pogledajte! Postoji pasusa u pismo sa tri različito prikazuju u precrtavanja oblikovanje – i veštinu koju želite da naglasite vreme se prikazuju u podvučeni tekst. Moguće je da nećete dobiti posao.

Dokument sa praćenim promenama

Ovaj tekst nije bio u dokumentu kada ste ga poslali. Kako je Word pronašao i prikazao ovaj sadržaj? Šta možete da uradite kako bi se Word ponašao kako vi želite?

Vrh stranice

Razumevanje funkcije „Praćenje promena“

Ne mogu ustanovite ali radite sa funkcijom prati promene ili komentare u programu Word. Obično kada Word prati promene, on prikazuje brisanja u balončićima na marginama, a umetanja kao podvučeni tekst. Brisanja – kao i komentari (ili "beleške") – mogu se prikazati i da se pojavljuju u tekstu.

Postoje različiti načini da sakrijete praćene promene ili komentare – ali sve promene koje su napravljene dok funkcije "Prati promene" bila uključena i svi komentari koji su umetnuti ostaju deo dokumenta dok ne prihvatite ili odbacite (ili, u slučaju komentara, izbrišete).

Napomena : Skrivanje praćenih promena ne znači i brisanje postojećih praćenih promena ili komentara iz dokumenta. Skrivanje praćenih promena vam, u stvari, omogućava da dokument prikažete tako da ne morate da se hvatate u koštac sa precrtanim tekstom, podvučenim tekstom i balončićima.

Vrh stranice

Kako da proverim da li u dokumentu postoje praćene promene i komentari?

Word 2010 obezbeđuje funkciju koja se zove "nadzor dokumenta" koja vam omogućava da potvrdite izbor u bilo koji dokument sadrži praćene promene, komentare, skriveni tekst i druge lične informacije. Da biste proverili dokument:

 1. Otvorite dokument u kome želite da tražite praćene promene i komentare.

 2. Izaberite karticu Datoteka.

 3. Izaberite stavku informacije, kliknite na dugme da li postoje problemii izaberite stavku Nadzor dokumenta.

 4. U dijalogu Nadzor dokumenta kliknite na dugme Nadzor.

 5. Redigujte rezultate nadzora. Ako nadzornik dokumenta pronađe komentare i praćene promene, od vas će biti zatraženo da kliknete na dugme Ukloni sve koje se nalazi pored stavke Komentari, revizije, verzije i beleške.

 6. Kliknite na dugme Ponovi nadzor ili Zatvori.

Vrh stranice

Kako da se rešim praćenih promena i komentara?

Da biste se rešili praćenih promena i komentara, potrebno je da prihvatite ili odbacite promene i izbrišete komentare. Evo kako to možete učiniti:

 1. Na kartici Redigovanje , u grupi Praćenje kliknite na strelicu pored stavke Prikaži naznake.
  Lista opcija „Prikaži naznake“

 2. Proverite da li se potvrdni znak pojavljuje pored svake od sledećih stavki:

  • Komentari

  • Zapis perom

  • Umetanja i brisanja

  • Oblikovanje

  • Redaktori (postavite pokazivač na stavku Redaktori i proverite da li je potvrđen izbor Svi redaktori.)

Ako se potvrdni znak ne pojavljuje pored stavke, kliknite na stavku da biste potvrdili izbor.

 1. Na kartici Redigovanje , u grupi promene kliknite na dugme sledeće ili prethodno.
  Grupa "promene"

 2. Uradite sledeće:

  • U grupi Promene izaberite stavku Prihvati.

  • U grupi Promene izaberite stavku Odbaci.

  • U grupi Komentari izaberite stavku Izbriši.

 3. Ponavljajte 3. i 4. korak sve dok ne sve praćene promene u dokumentu ne budu prihvaćene ili odbačene, a svi komentari izbrisani.

  Napomene : 

  • Ako ste sigurni da želite da prihvatite sve promene, kliknite na dugme Prihvati, a zatim izaberite stavku Prihvati sve promene u dokumentu.

  • Ako ste sigurni da želite da odbacite sve promene, kliknite na dugme Odbaci, a zatim izaberite stavku Odbaci sve promene u dokumentu.

  • Ukoliko želite da uklonite sve komentare, morate da ih izbrišete. U grupi Komentari kliknite na strelicu pored dugmeta Izbriši, a zatim izaberite stavku Izbriši sve komentare u dokumentu.

Vrh stranice

Kako su te praćene promene i komentari dospeli ovde?

Možda ste pomislili da ste uklonili komentare ili praćene promene ili ste primili dokument ne znajući da sadrži komentare ili praćene promene. Kako ih to Word skladišti, a da vi njih niste svesni?

Postoji mogućnost da ste vi ili osoba koja vam je poslala dokument sakrili praćene promene ili komentare kako bi dokument bio čitljiviji. Međutim, skrivanje praćenih promena ne znači i njihovo uklanjanje. One će u dokumentu ostati sve dok ne preduzmete određenu radnju. U zavisnosti od verzije programa Word i postavki koje koristite, moguće je da će se praćene promene ili komentari ponovo pojaviti kada vi ili neko drugi otvori dokument.

Ako ne želite da drugi vide praćene promene i komentare, prihvatite, odnosno odbacite praćene promene i izbrišite komentare pre deljenja dokumenta sa drugima.

Vrh stranice

Kako da pronađem skrivene promene i komentare?

Postoji nekoliko načina da sakrijete praćene promene ili komentare, zbog čega možete pomisliti da oni u dokumentu i ne postoje. Na primer:

 • Prikaži radi redigovanja    Na kartici Redigovanje , u grupi Praćenjeprikaza za redigovanje polje prikazuje režim prikazivanja u kome se nalazite. Takođe obezbeđuje dodatne opcije za prikazivanje dokumenta. Ako kliknete na poslednju ili originalne, praćene promene i komentare su skrivene. Da biste ih prikazali, izaberite konačna: Prikaži naznake ili originalne: Prikaži naznake.
  Prikaži radi redigovanja u grupi praćenje

 • Prikazivanje naznaka    Na kartici Redigovanje , u grupi Praćenje možete da koristite listu Prikaži naznake da biste sakrili komentare i praćene promene. Prikazane su stavke koje su označene kao znak potvrde u okviru Prikaži naznake ; stavke bez potvrde su skrivene. Da biste prikazali stavke, na primer, umetanja i brisanja, kliknite na meni " Prikaži naznake ".
  Lista opcija „Prikaži naznake“

Zašto Microsoft Office Word podrazumevano prikazuje praćene promene i komentare?

Da bi vas sprečio da nenamerno isporučite dokumente koji sadrže praćene promene i komentare, Word će ih podrazumevano prikazati. Opcija Završno sa naznakama predstavlja podrazumevanu opciju u padajućoj listi Prikaži radi redigovanja.

Vrh stranice

Može li i jedno i drugo?

Ako želite da očuvate praćene promene ili komentare u dokumentu i želite da delite dokument drugi ne vide praćene promene i komentare, najbolje rešenje je da odvojene kopije dokumenta.

Kreirajte javnu kopiju za distribuciju i privatnu kopiju zadržite za sebe. U javnom verziju dokumenta, prihvatite ili odbacite sve praćene promene i izbrišite sve komentare, kao što je opisano u ovom članku. U privatnu verziju dokumenta, možete da ostavite praćene promene i komentare na mestu.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Takođe pogledajte

Umetanje ili brisanje komentara

Prikazivanje ili skrivanje komentara ili praćenih promena

Redigovanje prihvatanje, odbili praćenih promena i komentara

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×