Kako se ispravlja #REF! greška

Kako se ispravlja #REF! greška

Greška #REF! se prikazuje kada se formula odnosi na ćeliju koja nije važeća. To se najčešće događa kada se ćelije na koje formule upućuju izbrisane ili je preko njih nešto nalepljeno.

Primer – Greška #REF! izazvana brisanjem kolone

Sledeći primer koristi formulu =SUM(B2,C2,D2) u koloni E.

Formula koja koristi eksplicitne reference ćelija kao što je =SUM(B2,C2,D2) može da izazove grešku #REF! ako se kolona izbriše.

Ako želite da izbrišete kolonu B, C ili D, to će izazvati grešku #REF!. U ovom slučaju izbrisaćemo kolonu C (2007 prodaja), a formula sada glasi =SUM(B2,#REF!,C2). Kada koristite eksplicitne reference ćelija poput ove (gde pojedinačno referencirate svaku ćeliju, razdvojene zarezom) i izbrišete referencirani red ili kolonu, Excel ne može to da reši, tako da daje grešku #REF!. Ovo je primarni razlog zašto se ne preporučuje korišćenje eksplicitnih referenci ćelija u funkcijama.

Primer greške #REF! izazvane brisanjem kolone.

Rešenje

  • Ako ste slučajno izbrisali redove ili kolone, možete odmah da kliknite na dugme „Opozovi radnju“ na priručnoj traci (ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+Z) da biste ih vratili.

  • Prilagodite formulu tako da koristi reference za opseg umesto pojedinačne ćelije, kao što je =SUM(B2:D2). Sada može da izbrišete neku kolonu u okviru opsega zbira, a Excel će automatski podesiti formulu. Možete da koristite =SUM(B2:B5) za zbir redova.

Primer – VLOOKUP sa neispravnim referencama opsega

U sledećem primeru, =VLOOKUP(A8,A2:D5,5,FALSE) vratiće grešku #REF! zato što traži vrednost za vraćanje iz kolone 5, ali je opseg referenci A:D, što je samo 4 kolone.

Primer formule VLOOKUP sa netačnim opsegom.  Formula je =VLOOKU(A8,A2:D5,5,FALSE).  Ne postoji peta kolona u opsegu VLOOKUP, zato 5 izaziva grešku #REF!.

Rešenje

Prilagodite opseg tako da bude veći ili smanjite vrednost za pronalaženje kolone tako da odgovara opsegu reference. =VLOOKUP(A8,A2:E5,5,FALSE) bi bio važeći opseg referenci, kao i = VLOOKUP(A8,A2:D5,4,FALSE).

Primer – INDEX sa netačnom referencom reda ili kolone

U ovom primeru, formula =INDEX(B2:E5,5,5) daje grešku #REF! zato što opseg INDEX predstavlja 4 reda po 4 kolone, ali formula traži da vrati ono što je u 5. redu i 5. koloni.

Primer formule INDEX sa nevažećom referencom opsega.  Formula je =INDEX(B2:E5,5,5), ali opseg je samo 4 reda sa 4 kolone.

Rešenje

Prilagodite reference reda ili kolone tako da su unutar INDEX opsega za pretraživanje. Funkcija =INDEX(B2:E5,4,4) bi vratila važeći rezultat.

Primer – Upućivanje na zatvorenu radnu svesku pomoću funkcije INDIRECT

U sledećem primeru, funkcija INDIRECT pokušava da upućuje na radnu svesku koja je zatvorena i dovodi do greške #REF!.

Primer greške #REF! izazvane indirektnim upućivanjem na zatvorenu radnu svesku.

Rešenje

Otvaranje referentne radne sveske

OLE/DDE problemi

Ako ste koristili vezu Object Linking and Embedding (OLE) koja vraća grešku #REF!, onda pokrenite program koji veza poziva.

Napomena: OLE je tehnologija koju možete da koristite za deljenje informacija između programa.

Ako ste koristili temu Dynamic Data Exchange (DDE) koja vraća grešku #REF!, proverite da li se to odnosi na ispravnu temu.

Napomena: DDE je uspostavljeni protokol za razmenu podataka između Microsoft Windows programa.

Problemi sa makroima

Ako makro u radni list unosi funkciju koja upućuje na ćeliju iznad te funkcije, a ćelija koja sadrži tu funkciju se nalazi u 1. redu, funkcija će vratiti grešku #REF! zato što ne postoje ćelije iznad 1. reda. Proverite funkciju da biste videli da li argument upućuje na ćeliju ili opseg ćelija koji nije važeći. To može zahtevati uređivanje makroa u okruženju Visual Basic Editor (VBE) da bi se situacija uzela u obzir.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Korišćenje provere grešaka za otkrivanje grešaka u formulama

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×