Kako kontaktirati druge

Svaki kontakt u spisku kontakata ima dugme statusa prisutnosti koje odražava njegov trenutni status dostupnosti. Status prisutnosti kontakta možete koristiti da biste odredili koji je režim komunikacije najpogodniji za uspešnu komunikaciju sa kontaktom. Na primer, ako kontakt dostupan, možete mu poslati trenutnu poruku ili mu uputiti audio poziv. Ako je kontakt zauzet, možda ćete želeti da mu pošaljete e-poruku ili proverite njegovu kontakt karticu da biste utvrdili kada će biti slobodan za razgovor.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Utvrđivanje statusa kontakta

Prikaz kontakt kartice neke osobe

Prikaz opcija pozivanja

Obeležavanje kontakta da biste bili obavešteni kada je on dostupan

Utvrđivanje statusa kontakta

Informacije o prisutnosti koje se prikazuju za svaki kontakt na spisku kontakata odražavaju dostupnost kontakta. Status prisutnosti se grafički prikazuje indikatorom sa leve strane imena kontakta i tekstualnom niskom sa desne strane imena kontakta. Neka stanja prisutnosti, kao što je Dostupan, može podesiti korisnik ili Communicator. Druga stanja prisutnosti, kao što je Neaktivan, može podesiti samo Communicator.

Dugme „Prisutnost“

Tekst statusa

Opis

Available

Dostupan

Kontakt je na mreži i može da učestvuje u razgovorima. Korisnik može ručno da podesi ovaj status.

Busy

Zauzet
Razgovara telefonom
Na konferenciji
Na sastanku

Kontakt je dostupan, ali se bavi nekom drugom aktivnošću. Te aktivnosti obuhvataju sledeće:

 • Razgovara telefonom    Kontakt razgovara telefonom ili učestvuje u govornom ili video razgovoru.

 • Na konferenciji     Kontakt učestvuje u višestranom razgovoru koristeći telefon, govor, video ili deljenje aplikacija.

 • Na sastanku     Office Outlook kalendar pokazuje da kontakt ima isplaniran sastanak.


Ovaj nivo prisutnosti korisnik može ručno da podesi.

Do not disturb

Ne uznemiravaj

Ovaj status kontakta vidite ako vam je kontakt dodelio nivo prisutnosti različit od nivoa prisutnosti Tim i ispunjen je neki od sledećih uslova:

 • Kontakt je ručno podesio svoj status prisutnosti na opciju Ne uznemiravaj

 • Kontakt prikazuje PowerPoint prezentaciju ili neki drugi program u režimu prikaza preko celog ekrana.

Busy

Samo hitni prekidi

Ovaj status kontakta vidite ako vam je kontakt dodelio nivo prisutnosti Timi ispunjen je neki od sledećih uslova:

 • Kontakt je ručno podesio svoj status prisutnosti na opciju Ne uznemiravaj.

 • Kontakt prikazuje PowerPoint prezentaciju ili neki drugi program u režimu prikaza preko celog ekrana.

Away

Nisam tu

Kontakt verovatno nije dostupan. Ovaj status se prikazuje iz sledećih razloga:

 • Računar kontakta je bio u stanju mirovanja duže od postavke za period stanja mirovanja – podrazumevana vrednost je 15 minuta.

 • Office Outlook kalendar ili Pomoćnik za odsustvovanje kontakta pokazuje da je kontakt odsutan iz kancelarije.

 • Kontakt je privremeno nedostupan. Čim se na računaru kontakta otkrije aktivnost, Communicator 2007 automatski vraća status prisutnosti u odgovarajuće stanje.

 • Kontakt je ručno podesio svoj status prisutnosti na opciju „Nisam tu“.

Inactive

Neaktivan

Kontakt je možda dostupan, ali je njegov računar bio u stanju mirovanja duže od postavke za period stanja mirovanja – podrazumevana vrednost je pet minuta. U ovom stanju, kontakt je na mreži, u stanju mirovanja i u prelazu iz stanja „Dostupan“ što pokazuje dugme koje je poluzeleno-polužuto. Ovaj status postavlja Communicator.

Busy Inactive

Zauzet (neaktivan)

Kontakt je na sastanku ili prema rasporedu treba da bude na sastanku (kao što pokazuje Outlook kalendar), ali je njegov računar bio neaktivan duže od postavke za period stanja mirovanja – podrazumevana vrednost je 5 minuta. U ovom stanju kontakt je na mreži, obično na sastanku, a njegov računar je u stanju mirovanja. Ovaj status postavlja Communicator.

Offline

Van mreže

Communicator ne može da utvrdi status kontakta. Ovaj status se najčešće prikazuje zbog toga što je status prisutnosti kontakta uskladišten na drugom računarskom sistemu, na primer na sistemu organizacije koja nije spoljni partner.

Presence unknown

Bez informacija o prisutnosti

Communicator ne može da utvrdi status kontakta. Ovaj status se najčešće prikazuje zbog toga što je status prisutnosti kontakta uskladišten na drugom računarskom sistemu, na primer na sistemu organizacije koja nije spoljni partner.

Blocked

Blokirano

Ovo dugme se prikazuje na spisku kontakata pored imena kontakta koji ste blokirali. Osobi koju ste blokirali prikazuje se da ste van mreže.

Vrh stranice

Prikaz kontakt kartice neke osobe

Ako status kontakta nije dostupan, moći ćete da otvorite njegovu kontakt karticu da biste pribavili dodatne detalje i utvrdili kada će biti slobodan.

Prikaz informacija o rasporedu kontakta

 • Na spisku kontakata kliknite na dugme „Prisutnost“ kontakta. Ako vam je kontakt dodelio nivo pristupa Preduzeće ili viši nivo, moći ćete da kliknete na njegovo dugme „Prisutnost“ da biste videli njegov raspored i utvrdili kada će biti dostupan.

Vrh stranice

Prikaz opcija pozivanja

Ponekad će biti potrebno da neku osobu pozovete na njen mobilni telefon ili neki alternativni broj telefona. U programu Communicator alternativne brojeve telefona nekog kontakta možete prikazati tako što ćete kliknuti na strelicu Pogledajte dodatne opcije za pozivanje ovog kontakta.

Prikaz opcionalnih brojeva telefona kontakta

 1. Na spisku kontakata kliknite na strelicu sa desne strane dugmeta Pozovi koje je povezano sa kontaktom.

 2. Brojevi telefona koje vidite za neki kontakt određeni su nivoom pristupa koji vam je taj kontakt dodelio. Na primer, ako vam je kontakt dodelio nivo pristupa Tim ili Lično, videćete broj njegovog mobilnog telefona. Ako vam nije dostupan broj mobilnog telefona kontakta, možete se obratiti toj osobi i zatražiti da vam povisi nivo pristupa na Tim ili Lično. Kontakt mora objaviti broj svog mobilnog telefona da bi on bio dostupan.

Vrh stranice

Obeležavanje kontakta da biste bili obavešteni kada je on dostupan

Communicator može da vas obavesti o promenama dostupnosti kontakta tako što će prikazivati obaveštenje kad god se status prisutnosti kontakta promeni u „Dostupan“ ili „Van mreže“. Obaveštenje prikazuje ime kontakta, radno mesto, adresu za razmenu trenutnih poruka i novi status prisutnosti. Možete da kliknete na obaveštenje da biste započeli sesiju razmene trenutnih poruka sa tim kontaktom. Konfigurisanje programa Communicator da prikazuje ovo obaveštenje za dati kontakt naziva se obeležavanje.

Obeležavanje kontakta

 • Na spisku kontakata kliknite desnim tasterom miša na kontakt i izaberite stavku Obeleži za obaveštenja o promeni statusa.

Prikaz obeleženih kontakata na spisku kontakata

 • U prozoru programa Communicator kliknite na dugme Promenite način prikazivanja svojih kontakata, a zatim izaberite stavku Obeleženi kontakti. Ovaj prikaz pokazuje sve trenutno obeležene kontakte.

Vrh stranice

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×