Kako da pišete formule koje se odnose na tipove podataka

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Možete da koristite formule koje upućuju na povezane tipove podataka.To vam omogućava da preuzmete i prikažete više informacija o određenom tipu povezanih podataka. U sledećem primeru, tip povezanih podataka „Deonice“ koristi se u ćelijama od A2 do A11. U kolonama B i C postoje formule koje izdvajaju više informacija iz tipa podataka „Deonice“ u koloni A.

Povezani zapisi sa imenom preduzeća, cenom i promenom.

U ovom primeru, ćelija B2 sadrži formulu =A2.Price, a ćelija C2 sadrži formulu =A2.Change. Kada su zapisi u tabeli, možete da koristite imena kolona u formuli. U ovom slučaju, ćelija B2 bi sadržala formulu =[@Company].Price , a C2 bi sadržala =[@Company].Change.

Napomena: 28 mart 2019: Tipovi podataka su objavljene na svim Windows Office 365 mogu. Ako ste pretplatnik na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Saveti: 

  • Nakon što otkucate upućivanje u drugu ćeliju, na primer: = A2, Excel će vam pokazati formule za automatsko dovršavanje listu polja koja možete da napravite referencu za taj tip podataka. Sa liste izaberite polje koje želite ili otkucajte ga ako znate. Možete dobiti listu polja tako što ćete otkucati „” tačka, na primer: = A2.

    Povezani tip zapisa za „Deonice“

  • Reference na polje tipa podataka ne razlikuju mala i velika slova, tako da možete uneti =A2.Price, or =A2.price.

  • Ako izaberete polje koje sadrži razmake u imenu, Excel će automatski dodati zagrade ([]) oko imena polja. Na primer: =A2.[52 Week High]

  • Funkcija FIELDVALUE takođe može da se koristi, ali preporučuje se samo za kreiranje uslovnih izračunavanja na osnovu tipa povezanih podataka.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Tipovi povezanih podataka.

Funkcija FIELDVALUE

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×