Kako da ispravite grešku „#N/A“ u funkciji VLOOKUP

Ova tema opisuje najčešće razloge zbog kojih vaša funkcija VLOOKUP možda ne funkcioniše.

Savet: Pogledajte članak Kartica sa kratkim uputstvima: saveti za rešavanje najčešćih problema sa funkcijom VLOOKUP koji u korisnoj PDF (Portable Document Format) datoteci opisuje najčešće razloge za #NA probleme sa funkcijom VLOOKUP. PDF možete da podelite sa drugim osobama ili da ga odštampate za svoje potrebe.

Problem: Vrednost za pronalaženje nije u prvoj koloni u argumentu table_array

Jedno od najvećih ograničenja funkcije VLOOKUP je da ona može da traži samo vrednosti koje se nalaze u krajnjoj levoj koloni u nizu tabele. Dakle, ako se vrednost za pronalaženje ne nalazi u prvoj koloni niza, videćete # N/A grešku.

U sledećoj tabeli, želimo da preuzmemo broj prodatih jedinica za kelj.

Greška „#NA“ u funkciji VLOOKUP: Vrednost za pronalaženje nije u prvoj koloni tabele niza

Greška je to što se vrednost za pronalaženje „Kelj” nalazi u drugoj koloni (Proizvodi) u argumentu table_array A2:C10, tako da je Excel traži u koloni A, a ne u koloni B.

Rešenje: Možete pokušati da ovo popravite tako što ćete podesiti vaš VLOOKUP da upućuje na odgovarajuću kolonu. Ako to nije moguće, onda probajte da premestite kolone. To može da bude veoma nepraktično, ako imate velike ili složene unakrsne tabele gde su vrednosti ćelija rezultati drugih izračunavanja ili možda postoje neki drugi logički razlozi zašto jednostavno ne možete da premeštate kolone. Rešenje je da koristite kombinaciju funkcija INDEX i MATCH koje mogu da potraže vrednost u koloni bez obzira na njen položaj lokacije u tabeli za pronalaženje.

Korišćenje funkcija INDEX/MATCH umesto funkcije VLOOKUP

INDEX/MATCH mogu da se koriste kada VLOOKUP ne zadovoljava vaše potrebe. Najveća prednost funkcija INDEX/MATCH je da možete da potražite vrednost u koloni na bilo kojoj lokaciji u tabeli za pronalaženje. INDEX daje vrednost iz navedene tabele/opsega na osnovu njene pozicije, a MATCH daje relativnu poziciju vrednosti u tabeli/opsegu. Korišćenjem funkcija INDEX i MATCH zajedno u formuli možete da potražite vrednost u tabeli/nizu tako što ćete navesti relativni položaj vrednosti u tabeli/nizu.

Postoji nekoliko prednosti korišćenja funkcija INDEX/MATCH u odnosu na VLOOKUP:

  • Pomoću funkcija INDEX i MATCH, povratna vrednost ne mora da bude u istoj koloni kao što je kolona za pronalaženje, za razliku od funkcije VLOOKUP gde povratna vrednost mora da bude u navedenom opsegu. Zašto je to važno? Kod funkcije VLOOKUP, morate da znate broj kolone koja sadrži povratnu vrednost. Iako to ne zvuči kao naročito bitno, to može da bude nepraktično kada imate veliku tabelu i morate da izbrojite broj kolona. Takođe, ako dodate/uklonite kolonu u tabeli, morate opet da brojite i da ažurirate argument col_index_num. Kod funkcija INDEX i MATCH, nije potrebno brojanje, pošto se kolona za pronalaženje razlikuje od kolone koja sadrži povratnu vrednost.

  • Kod funkcija INDEX i MATCH, možete da navedete ili red ili kolonu u nizu ili čak da navedete obe vrednosti. To znači da vrednosti možete da pronalazite i vertikalno i horizontalno.

  • INDEX i MATCH mogu se koristiti za pronalaženje vrednosti u bilo kojoj koloni. Za razliku od funkcije VLOOKUP, gde možete da potražite vrednost samo u prvoj koloni u tabeli, funkcije INDEX i MATCH funkcionisaće ako je vrednost za pretraživanje u prvoj koloni, poslednjoj ili u bilo kojoj između njih.

  • Funkcije INDEX i MATCH nude fleksibilnost pravljenja dinamičkih referenci na kolonu koja sadrži povratnu vrednost. To znači da možete da dodajete kolone u tabelu, a INDEX i MATCH se neće pokvariti. S druge strane, VLOOKUP se pokvari ako ste morali da dodate kolonu u tabelu, pošto ona pravi statične reference na tabelu.

  • INDEX i MATCH nude više fleksibilnosti kod podudaranja. INDEX i MATCH mogu lako da pronađu tačnu podudarnost, kao i vrednost koja je veća ili manja od vrednosti za pronalaženje. VLOOKUP će tražiti samo najbliže podudaranje vrednosti (podrazumevano) ili tačnu vrednost. VLOOKUP takođe podrazumevano pretpostavlja da je prva kolona u nizu tabele sortirana po abecednom redosledu, a ako pretpostavimo da vaša tabela nije podešena na taj način, VLOOKUP će vratiti prvo najsličnije podudaranje u tabeli, što možda nisu podaci koje tražite.

Sintaksa

Da biste napravili sintaksu za funkciju INDEX/MATCH, morate da koristite argument niza/reference iz funkcije INDEX i da ugnezdite MATCH sintaksu u njoj. Tako da to izgleda otprilike ovako:

=INDEX(niz ili referenca, MATCH(lookup_value,lookup_array,[match_type])

Hajde da koristimo funkciju INDEX/MATCH da bismo zamenili VLOOKUP u gorenavedenom primeru. Sintaksa će izgledati ovako:

=INDEX(C2:C10,MATCH(B13,B2:B10,0))

Na jednostavnom srpskom, to znači:

=INDEX(želim povratnu vrednost iz C2:C10, koja će se podudarati (MATCH) sa (kelj, koji je negde u nizu B2:B10, gde je povratna vrednost prva vrednost koja odgovara kelju))

Funkcije INDEX i MATCH mogu da se koriste kao zamena za funkciju VLOOKUP

Formula traži prvu vrednost u C2:C10 koja odgovara vrednosti Kelj (u B7) i daje vrednost u ćeliji C7 (100), što je prva vrednost koja se podudara sa vrednosti „kelj“.

Problem: Potpuno podudaranje nije pronađeno

Kada argument range_lookup ima vrednost FALSE, a VLOOKUP ne može da pronađe potpuno podudaranje u vašim podacima, funkcija daje grešku #N/A.

Rešenje: Ako ste sigurni da relevantni podaci postoje u vašoj unakrsnoj tabeli, a da ih VLOOKUP ne hvata, proverite da li ćelije na koje se upućuje nemaju skrivene razmake ili znakove koji neće biti odštampani. Takođe proverite da li ćelije prate ispravan tip podataka. Na primer, ćelije sa brojevima treba da budu oblikovane kao broj, a ne tekst.

Koristite funkcije CLEAN ili TRIM za čišćenje podataka u ćelijama.

Problem: Vrednost za pronalaženje manja je od najmanje vrednosti u nizu

Ako je argument range_lookup postavljen na vrednost TRUE, a vrednost za pronalaženje je manja od najmanje vrednosti u nizu, videćete grešku #N/A. TRUE traži približno podudaranje u nizu i daje najbližu vrednost koja je manja od vrednosti za pronalaženje.

U sledećem primeru, vrednost za pronalaženje je 100, ali ne postoje vrednosti u opsegu B2:C10 koje su manje od 100; otuda i greška.

Greška „#N/A“ u funkciji VLOOKUP kada je vrednost za pronalaženje manja od najmanje vrednosti u nizu

Rešenje:

  • Ispravite vrednost za pronalaženje po potrebi.

  • Ako ne možete da promenite vrednost za pronalaženje i potrebna vam je veća fleksibilnost sa podudarnim vrednostima, razmotrite korišćenje funkcija INDEX/MATCH umesto funkcije VLOOKUP. Kod funkcija INDEX/MATCH, možete da pronađete vrednosti veće od, manje ili jednake vrednosti za pronalaženje. Više informacija o korišćenju funkcija INDEX/MATCH umesto funkcije VLOOKUP, potražite u prethodnom odeljku ove teme.

Problem: Kolona za pronalaženje nije sortirana po rastućem redosledu

Ako je argument range_lookup postavljen na vrednost TRUE, a jedna od kolona za pronalaženje nije sortirana po rastućem redosledu (A-Z), videćete grešku #N/A.

Rešenje:

  • Promenite funkciju VLOOKUP tako da traži tačno podudaranje. Da biste to uradili, podesite argument range_lookup na vrednost FALSE. Za vrednost FALSE nije neophodno sortiranje.

  • Upotrebite funkciju INDEX/MATCH za traženje vrednosti u nesortiranoj tabeli.

Problem: Vrednost je veliki broj pokretnog zareza

Ako imate vrednosti vremena ili velike decimalne brojeve u ćelijama, Excel daje grešku #N/A zbog preciznosti pokretnog zareza. Brojevi pokretnog zareza su brojevi koji slede iza decimalnog zareza. (Imajte u vidu da Excel skladišti vrednosti vremena kao brojeve pokretnog zareza.) Excel ne može da skladišti brojeve sa velikim pokretnim zarezima, pa da bi funkcija ispravno radila, brojevi pokretnog zareza moraju da se zaokruže na pet decimalnih mesta.

Rešenje: Skratite brojeve tako što ćete ih zaokružiti na najviše pet decimalnih mesta pomoću funkcije ROUND.

Da li imate pitanje vezano za određenu funkciju?

Objavite pitanje na forumu Excel zajednice

Pomozite nam da poboljšamo Excel

Imate li predloge kako možemo da poboljšamo sledeću verziju programa Excel? Ako imate, pogledajte teme na lokaciji Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Ispravljanje greške #N/A

VLOOKUP: Nema više #NA

HLOOKUP, VLOOKUP, LOOKUP vraćaju netačne vrednosti u programu Excel

Aritmetičke operacije pokretnog zareza mogu da daju netačne rezultate u programu Excel

Kartica sa kratkim uputstvima: podsetnik za korišćenje funkcije VLOOKUP

Funkcija VLOOKUP

Pregled formula u programu Excel

Kako izbeći neispravne formule

Korišćenje provere grešaka radi otkrivanja grešaka u formulama

Sve Excel funkcije (abecedno)

Sve Excel funkcije (po kategoriji)

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×