Izračunate kolone u programskom dodatku Power Pivot

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Sa izračunate kolone, možete dodati nove podatke u tabelu u vaš Power Pivot Model podataka. Ali umesto lepljenje ili uvoz vrednosti u koloni, napravite Data Analysis Expressions (DAX)formula koja definiše vrednosti kolone. Na primer, želite da dodate vrednosti za prodaju profita za svaki red u tabeli factSales. Tako što ćete dodati novu izračunatu kolonu i koristeći formulu = [SalesAmount]-[ukupan trošak]-[povratni iznos], vrednosti se izračunavaju oduzimanjem vrednosti iz svakog reda u kolonama ukupan trošak i povratni iznos od vrednosti u svaki red u koloni SalesAmount. Koloni Profit može se koristi u izveštaju izvedene tabele, izvedeni grafikon ili Power View kao što biste bilo koje druge kolone.

Izračunata kolona u programskom dodatku Power Pivot

Izračunata kolona u programskom dodatku Power Pivot

Napomena : Iako izračunate kolone i mere su slične, oba su zasnovano na formuli, razlikuju se u kako se koriste. Mere se najčešće koriste u oblasti vrednosti izvedene tabele ili izvedenog grafikona. Izračunata kolona se koriste kada želite da postavite rezultata izračunavanja u drugu oblast izvedene tabele (kao što su kolone ili reda u izvedenoj tabeli ili na osu u izvedenog grafikona). Više informacija o mere, pogledajte članak mere u programskom dodatku PowerPivot.

Razumevanje izračunatih kolona

Formule u izračunatim kolonama slične su formulama koje kreirate u programu Excel. Za razliku od programa Excel, ne možete da kreirate različite formule za različite redove u tabeli, već se umesto toga automatski primenjuje DAX formula na čitavu kolonu.

Kada kolona sadrži formulu, vrednost se izračunava za svaki red. Rezultati se izračunavaju za kolone čim unesete formulu. Vrednosti formule se zatim ponovo izračunavaju po potrebi, kao u slučaju kada se osnovni podaci osvežavaju.

Možete da kreirate izračunate kolone na osnovu mere i druge izračunate kolone. Na primer, možda da kreirate jednu izračunatu kolonu da biste izdvojili broj iz tekstualne niske i da koristite taj broj u drugom izračunate kolone.

Vrh stranice

Primer

Izračunata kolona može biti zasnovana na podacima koje ste dodali u postojeću tabelu. Na primer, možete izabrati da vežete vrednosti, izvršite sabiranje, izvučete podniske ili uporedite vrednosti u drugim poljima. Da biste dodali izračunatu kolonu, trebalo bi da već imate najmanje jednu tabelu dodatu u programskom dodatku Power Pivot.

Pogledaćemo sledeću formulu:

=EOMONTH([StartDate],0])

Pomoću Contoso uzoraka podataka ova formula izvlači mesec iz kolone „StartDate“ u tabeli „Promotion“. Zatim izračunava vrednost na kraju meseca za svaki red u tabeli „Promotion“. Drugi parametar navodi broj meseci pre ili posle meseca u koloni „StartDate“. U ovom slučaju, vrednost 0 označava isti mesec. Na primer, ako je vrednost u koloni „StartDate“ 6/1/2001, vrednost u izračunatoj koloni će biti 6/30/2001.

Više informacija o Contoso uzorcima podataka potražite u članku Uputstva za preuzimanje uzoraka podataka za DAX i model podataka.

Vrh stranice

Imenovanje izračunatih kolona

Podrazumevano, nove izračunate kolone dodaju se sa desne strane druge kolone i kolone se automatski dodeljuju podrazumevano ime izračunata kolona 1, CalculatedColumn2i tako dalje. Možete da prerasporedite i Preimenovanje kolona nakon kreiranja. Međutim, postoje neka ograničenja na promene izračunate kolone:

  • Svako ime kolone trebalo bi da bude jedinstveno u okviru tabele.

  • Izbegavajte imena koja ste već koristili za mere unutar iste radne sveske. Iako je moguće mere i izračunate kolone da imaju isto ime, ako nisu jedinstvena možete lako da dobijete izračunavanja grešaka. Da biste izbegli slučajno pozivanje meru, kada se odnosi na kolonu uvek koristite referencu potpuno određena kolona.

  • Kada preimenujete izračunatu kolonu, sve formule koje se zasnivaju na postojećoj koloni moraju biti ažurirane. Ažuriranje rezultata formula se odvija automatski osim ako niste u režimu ručnog ažuriranja. Međutim, ova operacija može da potraje.

  • Nije moguće korišćenje nekih znakova prilikom imenovanja kolona ili imenovanja drugih objekata u programskom dodatku Power Pivot. Više informacija potražite u odeljku „Zahtevi imenovanja“ teme Specifikacija DAX sintakse za programski dodatak Power Pivot.

Preimenovanje ili uređivanje postojeće izračunate kolone

  1. U Power Pivot prozoru kliknite desnim tasterom miša na zaglavlje izračunate kolone koju želite da preimenujete, a zatim izaberite opciju Preimenuj kolonu.

  2. Unesite novo ime, a zatim pritisnite taster ENTER da biste prihvatili novo ime.

Vrh stranice

Promena tipa podataka

Tip podataka za izračunatu kolonu možete da promenite na isti način na koji menjate tip podataka za neizračunate kolone. Ne možete da uneste sledeće promene tipa podataka: iz teksta u decimalni zapis, iz teksta u celobrojni zapis, iz teksta u valutu i iz teksta u datum. Možete da promenite iz teksta u Bulovu vrednost.

Vrh stranice

Performanse izračunatih kolona

Formula za izračunatu kolonu može da bude više resursa radi intenzivne od formuli koja se koristi za meru. Jedan razlog je rezultat za izračunatu kolonu se uvek izračunava za svaki red u tabeli, dok je mera se izračunava samo za ćelije koje se koriste u izvedenoj tabeli ili izvedenom grafikonu.

Na primer, tabela sa miliona redova uvek imati izračunate kolone sa milion rezultate i odgovarajućih uticaj na performanse. Međutim, izvedene tabele obično filtrira podatke tako što ćete primeniti naslova redova i kolona; Stoga, mera se izračunava samo za podskup podataka za svaku ćeliju u izvedenoj tabeli.

Formula zavisi od objekata na koje se upućuje u okviru formule, kao što su druge kolone ili izrazi koji procenjuju vrednosti. Na primer, izračunata kolona koja se zasniva na drugoj koloni ili izračunavanje koje sadrži izraz sa referencom na kolonu, ne može da se proceni dok se ne izvrši procena druge kolone. Prema podrazumevanim postavkama, automatsko osvežavanje je omogućeno; stoga, sve zavisnosti tog tipa mogu da utiču na performanse prilikom ažuriranja vrednosti i osvežavanja formula.

Da biste izbegli probleme sa performansama prilikom kreiranja izračunatih kolona, pratite sledeće smernice:

  • Umesto da kreirate jednu formulu koja sadrži mnoštvo složenih zavisnosti, kreirajte formulu po koracima, sa rezultatima sačuvanim u kolonama kako biste mogli da proverite valjanost rezultata i da procenite performanse.

  • Izmena podataka često zahteva ponovno izračunavanje izračunatih kolona. To možete da sprečite tako što ćete postaviti da režim ponovnog izračunavanja bude ručni, pa ako u izračunatoj koloni bude netačnih vrednosti, kolona će biti zasivljena sve dok ne osvežite i ponovo izračunate podatke.

  • Ako promenite ili izbrišete relacije između tabela, formule koje koriste kolone u okviru tih tabela će postati nevažeće.

  • Ako kreirate formulu koja sadrži cirkularnu zavisnost ili upućuje na samu sebe, doći će do greške.

Zadaci

Sledeći članci sadrže dodatne informacije o radu sa izračunatim kolonama.

Kreiranje izračunate kolone

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×