Izračunate kolone u programskom dodatku Power Pivot

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Izračunate kolone vam omogućava da biste dodali nove podatke u tabelu u vaš Power Pivot Model podataka. Umesto lepljenje ili uvoz vrednosti u koloni, možete da kreirate Data Analysis Expressions (DAX)formula koja definiše vrednosti kolone.

Ako, na primer, morate da dodate vrednosti za prodaju profita za svaki red u tabeli factSales . Tako što ćete dodati novu izračunatu kolonu i pomoću formule = [iznos prodaje]-[ukupan trošak]-[povratni iznos], nove vrednosti se izračunavaju tako što ćete oduzimanjem vrednosti iz svakog reda u kolonama ukupan trošak i povratni iznos od vrednosti u svaki red u Iznosprodaje kolona. Koloni Profit može da se koristi u izveštaju izvedene tabele, izvedeni grafikon ili Power View – kao što biste bilo koje druge kolone.

Ova slika pokazuje izračunate kolone u Power Pivot.

Izračunata kolona u programskom dodatku Power Pivot

Napomena: Iako su izračunate kolone i mere slične jer se oslanjaju na formule, one se razlikuju. Mere se najčešće koriste u oblasti vrednosti izvedene tabele ili izvedenog grafikona. Korišćenje izračunatih kolona kada želite da postavite rezultata izračunavanja u drugu oblast izvedene tabele – kao što su kolone ili reda u izvedenoj tabeli ili na osu u izvedenog grafikona. Više informacija o mere, pogledajte članak mere u programskom dodatku PowerPivot.

Razumevanje izračunatih kolona

Formule u izračunatim kolonama su baš kao što su formulama koje ste kreirali u programu Excel. Međutim, ne možete da kreirate različite formule za različite redove u tabeli. Umesto toga, DAX formule se automatski primenjuje na celu kolonu.

Kada kolona sadrži formulu, vrednost se izračunava za svaki red. Rezultati se izračunavaju za kolone čim unesete formulu. Vrednosti formule se zatim ponovo izračunavaju po potrebi, kao u slučaju kada se osnovni podaci osvežavaju.

Možete da kreirate izračunate kolone prema mere i druge izračunate kolone. Na primer, možda da kreirate jednu izračunatu kolonu da biste izdvojili broj iz tekstualne niske i da koristite taj broj u drugom izračunate kolone.

Primer

Može da podrži izračunate kolone sa podacima koje možete da dodate u postojeću tabelu. Na primer, možete odabrati da spojila vrednosti, izvršite sabiranje, izdvojite podniski ili poređenje vrednosti u drugim poljima. Da biste dodali izračunate kolone, trebalo bi da imate već imate bar jednu tabelu u Power Pivot.

Da pogledamo ovu formulu:

=EOMONTH([StartDate],0])

Pomoću Contoso uzoraka podataka ova formula izvlači mesec iz kolone „StartDate“ u tabeli „Promotion“. Zatim izračunava vrednost na kraju meseca za svaki red u tabeli „Promotion“. Drugi parametar navodi broj meseci pre ili posle meseca u koloni „StartDate“. U ovom slučaju, vrednost 0 označava isti mesec. Na primer, ako je vrednost u koloni „StartDate“ 6/1/2001, vrednost u izračunatoj koloni će biti 6/30/2001.

Više informacija o Contoso uzorcima podataka potražite u članku Uputstva za preuzimanje uzoraka podataka za DAX i model podataka.

Imenovanje izračunatih kolona

Podrazumevano, nove izračunate kolone dodaju se sa desne strane druge kolone i kolone se automatski dodeljuju podrazumevano ime izračunata kolona 1, CalculatedColumn2i tako dalje. Nakon kreiranja kolone, možete da promenite raspored i preimenovanje kolona po potrebi.

Postoje neka ograničenja na promene izračunate kolone:

  • Svako ime kolone trebalo bi da bude jedinstveno u okviru tabele.

  • Izbegavajte imena koja ste već koristili za mere unutar iste radne sveske. Iako je moguće mere i izračunate kolone da imaju isto ime, ako nisu jedinstvena možete lako da dobijete izračunavanja grešaka. Da biste izbegli slučajno pozivanje meru, uvek koristite potpuno određena kolona reference kada se odnosi na kolonu.

  • Kada preimenovanje izračunate kolone, morate da ažurirate i formule koje se oslanjaju na postojeću kolonu. Ako se nalazite u režimu za ručno ažuriranje, ažuriranje rezultata formule se izvršava automatski. Međutim, ova operacija možda će malo potrajati.

  • Postoje neke znakove koji ne mogu da se koriste u imena kolona ili u imenima druge objekte u Power Pivot. Više informacija potražite u članku „Imenovanja zahtevi” „u Specifikacija DAX sintakse za Power Pivot.

Preimenovanje ili uređivanje postojeće izračunate kolone:

  1. U Power Pivot prozoru kliknite desnim tasterom miša na zaglavlje izračunate kolone koju želite da preimenujete, a zatim izaberite opciju Preimenuj kolonu.

  2. Unesite novo ime, a zatim pritisnite taster ENTER da biste prihvatili novo ime.

Promena tipa podataka

Možete da promenite tip podataka za izračunatu kolonu na isti način možete da promenite tip podataka za druge kolone. Ne možete promeniti na sledeći tip podataka: iz teksta u decimalni iz teksta ceo broj, iz teksta da biste valuta i teksta na datum. Možete da izmene iz teksta Bulova vrednost.

Performanse izračunatih kolona

Formula za izračunatu kolonu može da bude više resursa radi intenzivne od formuli koja se koristi za meru. Jedan razlog je rezultat za izračunatu kolonu se uvek izračunava za svaki red u tabeli, dok je mera se izračunava samo za ćelije koje se koriste u izvedenoj tabeli ili izvedenom grafikonu.

Na primer, tabela sa miliona redova uvek imati izračunate kolone sa milion rezultate i odgovarajućih uticaj na performanse. Međutim, izvedene tabele obično filtrira podatke tako što ćete primeniti naslova redova i kolona. To znači da je mera izračunata samo za podskup podataka za svaku ćeliju u izvedenoj tabeli.

Formula ima zavisni elementi objekta reference u formuli, kao što su druge kolone ili izraze koji za procenu vrednosti. Na primer, izračunatu kolonu koja je zasnovana na drugu kolonu – ili izračunavanja koja sadrži izraz sa referencu na kolonu – ne može da se procenjuje dok se procenjuje na druge kolone. Podrazumevano je omogućena automatsko osvežavanje. Dakle, imajte na umu da formule zavisnosti utiču na performanse.

Da biste izbegli probleme sa performansama prilikom kreiranja izračunatih kolona, pratite sledeće smernice:

  • Umesto da biste kreirali jednu formulu koja sadrži veliki broj složenih zavisnosti, kreirajte formule u koraka, sa rezultatima sačuvana u kolonama, tako da možete da proverite valjanost rezultate i procena promene u performansama.

  • Izmena podataka često će navedu ispravke za izračunate kolone. Možete sprečiti ovo tako što ćete postaviti režim ponovnog izračunavanja na ručno. Imajte na umu, međutim, ako su sve vrednosti u izračunatoj koloni neispravan kolone će biti onemogućena dok ne osvežavanje i ponovno izračunavanje podataka.

  • Ako promenite ili izbrišete relacije između tabela, formule koje koriste kolone u okviru tih tabela će postati nevažeće.

  • Ako kreirate formulu koja sadrži cirkularnu zavisnost ili upućuje na samu sebe, doći će do greške.

Zadaci

Više informacija o radu sa izračunatim kolonama potražite u članku Kreiranje izračunate kolone.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×