Izbor postavki za način prikazivanje i skladištenja podataka u bazi podataka

Napomena : Ovaj članak se ne odnosi na Access veb aplikacije – vrsta baze podataka koju dizajnirate pomoću programa Access i objavljujete na mreži. Više informacija potražite u članku Kreiranje Access aplikacije.

Opšte opcije za sve buduće Access baze podataka na radnoj površini možete da podesite tako što ćete izabrati stavke Datoteka, Opcije i odabrati opcije iz kategorije Opšte u dijalogu Opcije programa Access. Opšte opcije možete koristiti da biste zadali kako se neki korisnički interfejsi prikazuju korisnicima, koji se podrazumevani format datoteke koristi ili gde su smeštene fascikle baze podataka na računaru korisnika baze podataka.

Napomena : Promene postavki koje ste napravili u kategoriji Opšte u programu Pristup mogu se primeniti na druge Microsoft Office programe koje ste instalirali.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Podešavanje opcija korisničkog interfejsa

Podešavanje podrazumevanog formata i lokacije za datoteke nove baze podataka

Personalizovanje kopije sistema Office

Podešavanje opcija korisničkog interfejsa

Izaberite stavke Datoteka, Opcije, Opšte i izvršite promene opcija korisničkog interfejsa.

 • Kada je izabrana opcija Omogući pregled uživo, možete pregledati način na koji neka funkcija utiče na dokument dok prelazite pokazivačem preko različitih izbora.

Na traci možete postaviti pokazivač na komandu ili opciju da biste videli ekransku napomenu o nameni dugmeta i dostupne tasterske prečice za tu opciju. Da biste sakrili ekranske napomene, u okviru opcija Stil ekranskih napomena izaberite šemu ekranskih napomena koja odgovara vašim potrebama:

 • Prikaži opise funkcija u ekranskim napomenama prikazuje opis dugmeta ili opcije na traci ako zadržite pokazivač na opciji.

 • Ne prikazuj opise funkcija u ekranskirn napomenarna omogućava vam da vidite ime opcije ili funkcije, ali ne i njen opis.

 • Nemoj da prikazuješ ekranske napomene ne prikazuje ime i opis dugmadi ili opcija na traci ako zadržite pokazivač na dugmetu ili opciji.

Vrh stranice

Podešavanje podrazumevanog formata datoteke i lokacije za novu bazu podataka

Kad podesite te opcije formata i lokacije, sve nove baze podataka na radnoj površini koje napravite koristiće te podrazumevane opcije. Izaberite verziju programa Pristup za nove baze podataka na radnoj površini, određenu lokaciju na računaru za fascikle nove baze podataka i prilagođeni redosled sortiranja.

 • Koristite opciju Podrazumevani format datoteke za praznu bazu podataka da biste postavili ili promenili format datoteke koji Pristup koristi pri svakom kreiranju nove baze podataka. Ako bazu podataka deli više korisnika, razmislite o verziji programa Pristup koja je dostupna na njihovim računarima, da bi oni mogli pristupiti svim funkcijama u vašoj bazi podataka.

  Napomena : Obavezno zatvorite i ponovo otvorite trenutnu bazu podataka da bi navedena opcija stupila na snagu.

 • Da biste postavili ili promenili podrazumevanu fasciklu za skladištenje novih baza podataka i datoteka, u okviru za tekst Podrazumevana fascikla baze podataka otkucajte ime fascikle ili kliknite na dugme Potraži da biste pronašli fasciklu.

 • Izaberite opciju Novi redosled sortiranja baze podataka da biste promenili podrazumevani abecedni redosled sortiranja. Podrazumevana opcija je Opšte - zastarelo. Da biste uspostavili početnu vrednost redosleda sortiranja za postojeću bazu podataka, izaberite jezik koji želite da koristite, a zatim pokrenite operaciju sažimanja baze podataka. Obavezno zatvorite i ponovo otvorite trenutnu bazu podataka da bi navedena opcija stupila na snagu.

Vrh stranice

Personalizovanje kopije sistema Office

 • Otkucajte svoje ime ili ime drugog korisnika u okvir za tekst Korisničko ime.

 • Otkucajte svoje inicijale ili inicijale drugog korisnika u okvir za tekst Inicijali.

Vrh stranice

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×