Izbor oblika ili drugog objekta

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Izaberite objekte, oblike, slike ili okvire za tekst da biste ih promenili ili premestili. Regulatori veličine ukazuju na to da je oblik ili objekat izabran.

Kliknite na dugme objekat da biste ga izabrali. Ako ga ne izaberete na taj način, na kartici Početak u grupi Uređivanje izaberite opciju Izaberi i uradite nešto od sledećeg:

Izbor u grupi „Uređivanje“

 • Da biste izabrali sav tekst u dokumentu, izaberite stavku Izaberi sve.

 • Da biste izabrali objekte koji su sakriveni, naslagani ili se nalaze iza teksta, kliknite na Izaberi objekte. Da biste izabrali objekat kliknite nakon što pokazivač miša promeni oblik u strelicu za izbor White pointer with 4-headed arrow kad se pomeri iznad objekta. Da biste izabrali više objekata pritisnite i držite pritisnut taster Ctrl dok pritiskate objekte koje želite da izaberete.

 • Da biste izabrali tekst sa sličnim oblikovanjem, kliknite na dugme Izaberi čitav tekst sa sličnim oblikovanjem.

 • Da biste otvorili okno zadatka gde možete da izaberete, izbor više stavki, prikazivanje sakrili, ili promenite redosled objekata, kliknite na dugme Okno za izbori zatim izaberite opcije koje želite. (Ova opcija nije dostupna u programu Word 2007).

Napomena: U programu Word 2007, Izaberite stavku alatke ne rade na umetnute slike. Da biste izabrali slike, preporučujemo da umetnete slike u podlogu za crtanje. Kada umetnete oblici i slike u podlogu za crtanje, možete ih izabrati tako što ćete prevući okvir preko objekata. Više informacija potražite u članku Dodavanje crteža u dokument.

Kliknite na dugme objekat da biste ga izabrali. Ako ga ne izaberete na taj način, na kartici Početak u grupi Uređivanje izaberite opciju Pronađi i izaberii uradite nešto od sledećeg:

Opcija „Pronađi i izaberi“ u grupi „Uređivanje“ na kartici „Početak“

 • Da biste izabrali objekte koji su sakriveni, naslagani ili se nalaze iza teksta, kliknite na Izaberi objekte i zatim povucite okvir preko objekata.

 • Da biste otvorili okno zadatka gde možete da izaberete, izbor više stavki, prikazivanje sakrili, ili promenite redosled objekata, kliknite na dugme Okno za izbori zatim izaberite opcije koje želite.

Kliknite na dugme objekat da biste ga izabrali. Ako ga ne izaberete na taj način, na kartici Početak u grupi Uređivanje izaberite opciju Izaberi i uradite nešto od sledećeg:

Izbor u grupi „Uređivanje“

 • Da biste izabrali sve objekte i čuvari mesta na slajdu, kliknite na dugme Izaberi sve.

 • Da biste izabrali objekte koji su sakriveni, naslagani ili se nalaze iza teksta, kliknite na Izaberi objekte i zatim povucite okvir preko objekata.

 • Da biste otvorili okno za izbor, gde možete da izaberete izbor više stavki, prikazivanje sakrili, ili Promena redosleda objekata, kliknite na dugme Okno za izbori zatim izaberite opcije koje želite.

Saveti za izbor oblika i objekata

Da biste izvršili sledeću radnju

Uradite sledeće

Izbor više objekata.

Pritisnite i držite taster Shift ili Ctrl dok birate objekte.

Izabrali objekat koji se nalazi ispod drugih objekata i kružili unapred kroz niz objekata.

Izaberite objekat na vrhu, a zatim pritisnite taster Tab.

Izabrali objekat koji se nalazi ispod drugih objekata i kružili unazad kroz niz objekata.

Izaberite objekat na vrhu, a zatim pritisnite tastere Shift + Tab.

Izabrali objekte koji su deo grupa.

Izaberite grupu i zatim uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste izabrali jedan objekat, pritisnite taj objekat.

 • Da biste izabrali više oblika u grupi, pritisnite i držite taster Shift ili Ctrl dok birate oblike.

Otkazali izbor jednog po jednog objekta.

Pritisnite i držite taster Shift ili Ctrl dok birate objekte.

Takođe pogledajte

Grupisanje ili razgrupisavanje oblika, slika ili drugih objekata

Izaberite objekte, oblike, slike ili okvire za tekst da biste ih promenili ili premestili. Regulatori veličine ukazuju na to da je oblik ili objekat izabran.

Korišćenje okna za izbor

Ako birate nije dovoljno ili ako imate veliki broj objekata da biste pratili, isprobajte okno za izbor kao što je opisano ispod.

(Ova funkcija je dostupna novija verzija Office za Mac. Nije dostupna u Office za Mac 2011. U Office za Mac 2011, možda ćete takođe probate dinamičke načelo. Pogledajte članak Upravljanje objekata i slojeve za više informacija.)

 1. Izaberite jedan od objekata koje želite da upravljate.

 2. Izaberite stavku na ... Oblikovanje kartica koja se pojavljuje na traci kada izaberete objekat, a zatim izaberite stavku Okno za izbor (ili Rasporedi > Okno za izbor).

  Prikazuje karticu "Oblikovanje oblika" u programu PowerPoint 2016 za Mac

 3. Okno za izbor se otvara sa vaše objekata koji su navedeni i možete da uradite nešto od sledećeg:

  • Prevucite stavku nagore ili nadole na listi da biste promenili redosled.    U sledećem primeru iz PowerPoint, premeštanje zakrivljena linija spajanja na vrh liste takođe donela proslediti ispred dva ovalnog oblika (i sve ostalo na slajdu).

   Prikazuje konektor iza dva kruga Prikazuje konektor na dnu liste u oknu za izbor

   Konektor je na dnu liste, a iza dva ovalnog oblika.

   Prikazuje dva kruga sa zakrivljena linija spajanja Prikazuje okno za izbor u programu PowerPoint 2016 za Mac

   Nakon što konektor se premešta na vrh liste, pojavljuje se ispred dva ovalnog oblika.

  • Odaberite stavku da biste prikazali ili sakrili objekte iz okna za izbor.    Da biste sakrili objekat, kliknite na ikonu oka u na okno za izbor što ukazuje da je objekat koji prikazuje Prikaži ikonu u oknu za izbor . Ikona će promeniti jednostavne ikona koja pokazuje da objekat je skriveno Prikazuje ikona koja ukazuje da je skrivena objekta iz prikaza. Da biste ponovo prikazali objekat, jednostavno kliknite na dugme skriveno ikonu Prikazuje ikona koja ukazuje da je skrivena objekta i ponovo će se pojaviti na objekat.

   Prikazuje Sakrij funkcionalnost u sistemu Office 2016 za Mac je okno za izbor

   Konektor u prethodnom primeru je skrivena, a ne pojavi na slajdu.

  • Grupisanje i Razgrupisavanje objekata koji su navedeni u oknu za izbor.    Ako izaberete više objekata tako što ćete koristiti komande + klik, onda možete da ih grupišete ili razgrupisavanje ih tako što ćete izabrati Grupisanje objekata na traci, na kartici " Oblikovanje ".

   Prikazuje ikone grupe na traci u programu PowerPoint 2016 za Mac

Takođe pogledajte

Upravljanje objektima i slojevima pomoću novog dinamičkog rasporeda u programu PowerPoint for Mac

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×