Izbor najbolje linije trenda za podatke

Kada u programu Microsoft Graph želite da dodate linija trenda na grafikon, možete odabrati neki od šest različitih tipova trenda/regresije. Linija trenda koju treba koristiti određena je tipom podataka koji imate.

Pouzdanost linije trenda Linija trenda je najpouzdanija kada je njena vrednost Rkvadrat jednaka ili približno jednaka 1. Kada liniju trenda uklapate u podatke, Graph će automatski izračunati njenu vrednost Rkvadrat. Ovu vrednost možete prikazati na grafikonu, ako želite.

Linearna

Linearna linija trenda je prava linija sa najmanjom greškom koja se koristi sa jednostavnim skupovima linearnih podataka. Podaci su linearni ako obrazac u njenim tačkama podataka liči na liniju. Linearna linija trenda obično pokazuje da se nešto povećava ili smanjuje ujednačenim tempom.

U sledećem primeru linearna linija trenda jasno pokazuje da je prodaja frižidera ujednačeno rasla tokom perioda od 13 godina. Primetićete da vrednost Rkvadrat iznosi 0,9036 što predstavlja dobro uklapanje linije u podatke.

Chart with linear trendline

Logaritamska

Logaritamska linija trenda je zakrivljena linija sa najmanjom greškom koja je najkorisnija kada se stopa promene u podacima brzo povećava ili smanjuje, a zatim se izjednači. Logaritamska linija trenda može da koristi negativne i/ili pozitivne vrednosti.

Sledeći primer koristi logaritamsku liniju trenda da bi ilustrovao predviđeni porast populacije životinja u određenoj oblasti prostora, gde se populacija izjednačila, a prostor za životinje se smanjio. Primetićete da vrednost Rkvadrat iznosi 0,9407 što predstavlja relativno dobro uklapanje linije u podatke.

Chart with logarithmic trendline

Polinomska

Polinomska linija trenda je zakrivljena linija koja se koristi prilikom kolebanja podataka. Na primer, korisna je za analiziranje dobitaka i gubitaka u velikom skupu podataka. Redosled polinoma se može odrediti brojem oscilacija u podacima ili brojem pregiba (brda i dolina) koji se pojavljuju na krivoj. Polinomska linija trenda drugog reda ima samo jedno brdo ili dolinu. Polinomska linija trenda trećeg reda po pravilu ima jedno ili dva brda ili doline. Polinomska linija trenda četvrtog reda po pravilu ima do tri.

Sledeći primer prikazuje polinomsku liniju trenda „reda 2“ (sa jednim brdom) za ilustrovanje relacije između brzine i potrošnje goriva. Primetićete da vrednost Rkvadrat iznosi 0,9474 što predstavlja dobro uklapanje linije u podatke.

Chart with polynomial trendline

Stepena

Stepena linija trenda je zakrivljena linija koju je najbolje koristiti sa skupovima podataka koji porede mere koje se povećavaju po određenoj stopi, na primer, ubrzanje trkačkih kola u intervalima od 1 sekund. Stepenu liniju trenda ne možete da kreirate ako podaci sadrže nultu vrednost ili negativne vrednosti.

U sledećem primeru, podaci o ubrzanju su prikazani kao rastojanje u metrima po sekundama. Stepena linija trenda jasno demonstrira ubrzanje koje se povećava. Primetićete da vrednost Rkvadrat iznosi 0,9923 što predstavlja skoro savršeno uklapanje linije u podatke.

Chart with power trendline

Eksponencijalna

Eksponencijalna linija trenda je zakrivljena linija koja je najkorisnija kada vrednosti podataka rastu ili opadaju u stopama koje se povećavaju. Eksponencijalnu liniju trenda ne možete kreirati ako podaci sadrže nultu vrednost ili negativne vrednosti.

U sledećem primeru eksponencijalna linija trenda se koristi za ilustraciju smanjenja količine ugljenika 14 u objektu tokom starenja. Primetićete da vrednost Rkvadrat iznosi 1, što znači da se linija trenda savršeno uklapa u podatke.

Chart with exponential trendline

Pokretni prosek

Linija trenda pokretnog proseka izjednačava kolebanja u podacima radi jasnijeg prokazivanja obrasca ili trenda. Linija trenda pokretnog proseka koristi određeni broj tačaka podataka (postavljen opcijom Period), daje njihovu prosečnu vrednost i koristi prosečnu vrednost kao tačku u liniji trenda. Ako je vrednost opcije Period postavljena npr. na 2, onda se prosečna vrednost prve dve tačke podataka koristi kao prva tačka u liniji trenda pokretnog proseka. Prosečna vrednost druge i treće tačke podataka se koristi kao druga tačka na liniji trenda i tako dalje.

U sledećem primeru linija trenda pokretnog proseka prikazuje obrazac broja kuća koje su prodate tokom perioda od 26 sedmica.

Chart with moving average line

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×