Istraživanje podataka u obilasku 3D mape

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft 3D Maps obilazak može da prikaže odnos između geografskih lokacija i njihovih povezanih podataka – kao što su broj populacije, maksimalna i minimalna temperatura ili kašnjenje sletanja aviona.

Kada pokrenete 3D Maps iz radne sveske koja još uvek ne sadrži obilazak, automatski se kreira novi obilazak sa jednom scenom. Obilasci i scene predstavljaju osnovni način čuvanja 3D Maps vizuelizacija podataka.

U radnoj svesci možete da kreirate koliko god želite obilazaka. Možete da se prebacujete između obilazaka i kreirate nove obilaske pomoću polja Pokretanje funkcije 3D Maps. Ovaj primer sadrži tri obilaska koji prikazuju svetsku populaciju po kontinentu.

Pokretanje programa Power Map

Kreiranje obilaska

 1. Izaberite bilo koju ćeliju u Excel tabeli ili opseg ćelija koje sadrže vaše podatke. Obavezno to uradite pre nego što kreirate obilazak; olakšaće vam povezivanje podataka sa novim obilaskom.

 2. Izaberite stavke Umetanje > 3D Maps > Otvaranje funkcije 3D Maps.

  Pojavljuje se prozor Pokretanje funkcije 3D Maps koji prikazuje novi obilazak.

Dodavanje drugog obilaska u radnu svesku

 1. Izaberite bilo koju ćeliju u Excel tabeli ili opseg ćelija koje sadrže vaše podatke. Obavezno to uradite pre nego što kreirate obilazak; olakšaće vam povezivanje podataka sa novim obilaskom.

 2. Izaberite stavke Umetanje > 3D Maps > Otvaranje funkcije 3D Maps.

  Pojavljuje se polje Pokretanje funkcije 3D Maps.

 3. Izaberite stavku Novi obilazak.

  Novi obilazak se pojavljuje u prozoru Pokretanje funkcije 3D Maps. Ako je drugi obilazak već bio otvoren, 3D Maps će ga zatvoriti.

Čuvanje obilazaka

U funkciji 3D Maps ne postoji dugme Sačuvaj; svi obilasci i scene čuvaju se u stanju u kojem su bili kada zatvorite prozor. Kada sačuvate radnu svesku, 3D Maps obilasci i scene čuvaju se sa njom.

Sve promene koje izvršite u sceni u funkciji 3D Maps tokom uređivanja čuvaju se automatski, ali promene koje izvršite u sceni u režimu reprodukcije obilaska – kao što su promena veličine, uklanjanje legende ili uklanjanje vremenske ose – neće biti sačuvane. Svi obilasci se podrazumevano otvaraju u režimu uređivanja, a sve scene u obilasku se prikazuju u oknu „Uređivač obilaska“.

Dodavanje scene u obilazak

Obilazak može imati jednu scenu ili više scena koje se reprodukuju sekvencijalno da bi prikazale različite prikaze podataka, kao što je isticanje odeljka mape ili prikazivanje drugih podataka koji su povezani sa geografskim lokacijama. Na primer, prva scena u obilasku može prikazivati rast populacije za gradove tokom vremena, sledeća scena može prikazivati broj javnih bazena u tim gradovima tokom istog perioda vremena, a sledeće scene mogu prikazivati druge informacije o tim gradovima. Ovaj primer prikazuje obilazak sa četiri scene za izbor gradova u SAD. Jugozapadni region.

Okno zadatka uređivača obilaska

Da biste saznali više o dodavanju scena u obilazak, pogledajte članak Dodavanje ili premeštanje scene u 3D Maps obilasku.

Reprodukcija obilaska

3D Maps uvek reprodukuje obilazak u režimu preko celog ekrana. Dugmad za reprodukciju su dostupna na dnu ekrana.

Obilazak u režimu reprodukcije preko celog ekrana

 1. Otvorite obilazak iz polja Pokretanje funkcije 3D Maps.

 2. U 3D Maps prozoru, na kartici Početak kliknite na dugme Reprodukuj obilazak.

Scenu možete da pauzirate, reprodukujete, da pređete na prethodnu ili sledeću scenu ili da se vratite u režim uređivanja. Kada pauzirate obilazak, možete da istražite 3D okruženje i radite u njemu. Sve promene koje izvršite u režimu reprodukcije neće biti sačuvane kao deo scene. Kada nastavite reprodukciju ili se vratite u režim uređivanja, promene koje ste izvršili u režimu reprodukcije biće izgubljene.

Napomena:  Dugme Reprodukuj obilazak uvek reprodukuje početak obilaska sa prvom scenom. Možete da se pomerite do željene scene pomoću dugmadi Sledeće i Prethodno u režimu reprodukcije.

Brisanje obilaska

Napomena: Komanda „Opozovi“ u programu Excel ne može da vrati obilazak koji ste upravo izbrisali.

 1. U radnoj svesci izaberite stavke Umetanje > 3D Map > Otvaranje funkcije 3D Maps.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na obilazak i izaberite stavku Izbriši.

Kopiranje obilaska

U polju Pokretanje funkcije 3D Maps kliknite desnim tasterom miša na obilazak, a zatim kliknite na dugme Dupliraj. Time će se kreirati novi obilazak koji možete precizno da podesite, dok original ostaje netaknut.

Saznajte više o radu sa funkcijom 3D Maps

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×