Interaktivne kontrolne table koje se koriste uz PowerPoint i Excel

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Poslovno obaveštavanje sa stilom i funkcionalnošću

Napisala Glena Šo, PowerPoint MVP

Šta su to interaktivne kontrolne table i kako ih možete koristiti za prenošenje važnih informacija publici? Ovaj članak govori o načinima dizajniranja i korišćenja interaktivnih kontrolnih tabli i obezbeđuje veze ka uzorcima datoteka i prezentacija.

Ovaj članak sadrži:

Uvod u kontrolne table

Pozadina kontrolne table

Elementi kontrolne table

Interaktivne kontrolne table

Deljenje kontrolne table

Zaključak

Uvod u kontrolne table

Poslovno obaveštavanje je veoma traženo u današnje vreme, a kontrolne table su najčešće korišćeni način za obezbeđivanje tih informacija.

Šta je to Kontrolna tabla? Moje omiljene definiciju dolaze iz nekoliko Stefan, "na kontrolnoj tabli je vizuelnog prikaza najvažnije informacije treba da ostvarite ciljeve jednog ili više koji se uklapa u potpunosti na jednom računaru ekranu tako da možete da se pratiti na prvi pogled." To odjekuje teme koje jednom u sesiju potencijalnog klijenta tako što ćete David Paradi konferenciji PowerPoint Live čuli o korišćenju na GAR princip (prvi pogled Absorb i vratite.). Rik Altman hostu prezentaciju samita ima učtivo odobrio da koristili podatke iz njegove konferenciju da biste kreirali primer kontrolne table za ovog članka. Imajte na umu da ste koristili pseudonime za teme i Izlagači da zaštitite osetljive poslovne informacije i govornika privatnost.

SharePoint i Excel su najčešće korišćeni Microsoft srednji za kreiranje kontrolne table (pogledajte članak pomoći Microsoft: Uvod u funkcije poslovnog obaveštavanja). Iako često previđa, PowerPoint u kombinaciji sa Excel nudi lakog rešenja za kreiranje elegantne i funkcionalne kontrolnih tabli. Pored toga, PowerPoint nudi sa funkcijom interaktivnosti nije dostupno u drugim aplikacijama.

Pri kreiranju kontrolnih tabli, prvo pravilo je da su podaci od najveće važnosti. Pretrpavanje ekrana nepotrebnim komponentama će odvraćati pažnju od prikazanih informacija, te je KISS pristup (Olakšaj i uprosti) najbolji. Trebalo bi da pronađete ravnotežu i kreirate kontrolnu tablu koja je dovoljno atraktivna da bi zadržala interesovanje publike, ali ne i previše stilizovana jer bi se time prikazane informacije stavile u drugi plan. Najbolja praksa je da izbegavate 3D grafikone, a ako se informacije mogu prikazivati jasnije u tabeli nego u grafikonu, treba da budu u tabeli. Excel ima sjajnu funkciju uslovnog oblikovanja koja vam pruža obe stvari: grafički prikaz unutar tabele.

Pozadina kontrolne table

Prva stvar koju bi trebalo da uradite je da kreirate pozadinu za smeštanje elemenata kontrolne table. Ja sam odabrala sivi prilagođeni oblik na tamnoplavoj pozadini. Pored toga, na oblik sam primenila efekat senčenja „Unutar iz sredine“. Tako svaki element kontrolne table mogu da smestim u zaseban okvir. Prednost ovoga je da se pažnja gledalaca usmerava na unutrašnjost oblika, čime se elementi kontrolne table postavljaju u fokus slajda.

Interaktivna kontrolna tabla

Elementi kontrolne table

Kad kreirate pozadinu, moraćete da odlučite koji ćete uključiti u kontrolne table. Imajte na umu da bi trebalo da kontrolne table prikaz podataka koji zadovoljavaju jedan ili više poslovnih ciljevi. U mom primeru, ste odabrali da prikažete poređenja troškova, prisutnost, teme i zvučnike za The samit prezentacije. Kad jednom naučite vaši glavni ciljevi možete da eksperimentišete sa elemente za najbolji prikaz informacija u formatu lako je razumeju publikom. Odabrali ste da prati jednostavne tabele i grafikone i iskoristite prednosti programa Excel uslovnog oblikovanja za moje tabele.

Tabela u kontrolnoj tabli

Ova tabela prikazuje grafički učestalost sesije i ocene sesije i zvučnike sa indikatorima. Da koristite podrazumevane postavke indikatorima uslovnog oblikovanja koji su na osnovu labavo zvonastu krivu. Pomoću funkcije programa Excel možete da prikažete svoje informacije pomoću složene statističke analize (videli Microsoft pomoć i članci članak), ali trebalo bi da uvek da držite publici na umu. Element na kontrolne table nema svrhe ako vaša publika ne mogu razumeti.

Kad donesete odluku o elementima, trebalo bi da ih grupišete da bi publici bilo jasno kako su povezani. Postoji više načina da to postignete. U primeru sam odabrala da koristim boju, blizinu i uokviravanje. Da bih grupisala elemente, postavljam ih jedan do drugog, koristim iste boje na grafikonima i stavljam ih u okvir u boji. Troškovi su uokvireni plavo, posećenost zeleno, teme ljubičasto, govornici narandžasto, a posebne i opšte teme tirkizno. Primećujete da ne koristim zelenu i crvenu boju. Veliki deo populacije ne raspoznaje crvenu i zelenu boju i ne bi mogao da primeti razliku između njih.

Na kraju bi trebalo da proverite da li je tekst na kontrolnoj tabli lak za čitanje. Iako se kontrolne table prikazuju na samo jednom ekranu računara, što vam pruža više fleksibilnosti nego sa slajdovima koji se standardno projektuju, one i dalje mogu biti zahtevne. Možete da koristite dugmad Povećaj veličinu fonta/smanji veličinu fonta na traci da biste isprobali različite prikaze i lakše pronašli onaj koji vam odgovara.

Grupa „Font“ u programu Excel

Interaktivne kontrolne table

Jedna od najmoćnijih funkcija programa PowerPoint je mogućnost jednostavnog dodavanja interaktivnosti bez komplikovanog programiranja. Interaktivnost u kontrolnoj tabli može biti nezgodan element. Interaktivnost se obično dodaje kao „dubinsko pretraživanje“ kako bi publika mogla da vidi više detalja o određenom elementu. Loša strana je to što zbog promene prozora ne možete baš tako lako da se usredsredite na informacije. Zbog toga je često potrebno da se publika u mislima prebacuje između trenutnog i prethodnog slajda. PowerPoint vam omogućava da prevaziđete ovo ograničenje pomoću jedinstvene opcije koju ja volim da zovem „kontrolne table u pokretu“.

Na primer moja ste kreirali dugmadi na vrhu ekrana da biste dozvolili Rik da dubinski pretražite kontrolne table prikazuju iste informacije za pojedinačne godine. Ova dugmad veza u zasebnom slajd detalje odgovarajućim godišnje. Ste primenili efekat senke da bi se ukazalo na koje dugme ima se pritisne. Takođe možete da povežete direktno iz elementi kontrolne table (odnosno kliknite na grafikon da biste videli više detalja.) Za više informacija o programu PowerPoint interaktivnosti pogledajte članak moj uputstvo Dinamičke PowerPoint.

Interaktivna kontrolna tabla

Namerno sam prikazala identične podatke na svakom slajdu sa detaljima o godinama, a grafikoni su pažljivo podešeni da imaju potpuno iste ose. Publika sada može dubinski da pretražuje kako bi videla određene detalje za pojedinačne godine. Međutim, to nije najbolji deo. Fokusiranjem na jedan element slajdova sa detaljima o godinama, publika može prelaziti sa jednog slajda na drugi (pomoću dugmadi kontrolne table, tastera sa strelicama, tastera page up i page down ili dugmeta za pomeranje) i posmatrati godišnje promene za taj element. Grafikoni su bukvalno u pokretu.

Poređenje grafikona

Ova odlika je jedinstvena za PowerPoint i ona jednostavno rešava problem vezan za usvajanje informacija sa više slajdova/prozora. Ako odaberete da koristite ovaj metod, proverite da li ste postavili elemente na identičnu lokaciju na slajdovima i da li su ose grafikona dosledne na svim slajdovima. Time se osigurava da poredite slične elemente. U suprotnom bi rezultati bili obmanjujući.

Deljenje kontrolne table

Kada se dovrši kontrolne table, sačuvajte ga kao PowerPoint projekciju (*.ppsx). To će automatski otvoriti na kontrolnoj tabli kada publici klikne na njega. Možete da sačuvate datoteku na deljenu mrežnu disk jedinicu ili njegovo slanje putem e-pošte. Ako postavite kontrolne table na mreži, to neće pasti bolje nego novi Office Online. Ova funkcija je ugrađena u Sačuvaj & Pošalji opcija u programu PowerPoint 2010, ali ako i dalje koristite PowerPoint 2007 sve je potrebno je Windows Live nalog. Uz Windows Live nalog ćete dobiti pristup OneDrive gde možete da objavite i deljenje dokumenata.

Zaključak

Sve kontrolne table vredi samo vrednost informacije koje se može dobiti iz nje, pa šta je Kontrolna tabla Rik recite nam? Srećno na kontrolnoj tabli pokazuje da je samit prezentacije ispravan konferenciji koja iskustva godišnji rast i visok stepen zadovoljstvo klijenata, zadržavajući troškova nizak. Skuplja učesnika i podržava konferencije, ovo je bez iznenađenje mi ali lepo da pružite Rik Kontrolna tabla koja pokazuje već intuitivno znamo.

Fotografija Glene Šo

Glena Šo je na najviše vrednosti Professional (MVP) za PowerPoint i vlasnik Glena Šo vizuelni komunikacije i Visualology blog. Ona sadrži certifikate u pristupačnih informacione tehnologije, dizajn i tehničke pisanja Professional.

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×