IPMT (funkcija IPMT)

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Daje iznos rate na osnovu početnog kapitala date investicije, zasnovane na periodičnim nepromenljivim ratama i nepromenljivoj kamatnoj stopi. Opširniji opis argumenata funkcije IPMT i više informacija o razlomcima anuiteta potražite u odeljku o PV funkciji.

Sintaksa

IPMT(rate;per;nper;pv;fv;type)

Rate     je kamatna stopa po periodu.

Per     predstavlja period za koji želite da izračunate kamatu i mora biti u opsegu između 1 i nper.

Nper     je ukupan broj rata u anuitetu.

Pv     je sadašnja vrednost, odnosno ukupan iznos svih budućih plaćanja koliko ona sada vrede.

Fv     je buduća vrednost ili gotovinski ekvivalent koji želite da ostvarite nakon što otplatite poslednju ratu. Ako je argument fv izostavljen, pretpostavlja se da je 0 (buduća vrednost kredita, na primer je 0).

Type     predstavlja broj 0 ili broj 1 i ukazuje na rok dospeća naplate. Ako izostavite argument type, pretpostavlja se da je 0.

Postavi argument type na

Ako plaćanja dospevaju

0

Na kraju perioda

1

Na početku perioda

Primedbe

  • Uverite se da su jedinice koje ste precizirali za kamate i ukupan broj perioda otplate (nper) ujednačene. Ako plaćate mesečne rate na četvorogodišnji kredit sa kamatnom stopom na godišnjem nivou od 12 procenata, koristite 12%/12 za kamatnu stopu i 4*12 za ukupan broj perioda otplate (nper). Kod godišnje otplate po kreditu, koristite 12% za kamatnu stopu i 4 za ukupni broj perioda otplate (nper).

  • Za sve argumente, gotovina koju uplaćujete, kao što su depoziti za štedne uloge, predstavljena je negativnim brojevima; gotovina koju primate, kao što su čekovi sa dividendom, predstavljeni su pozitivnim brojevima.

Primeri

U prvom primeru, kamatna stopa se deli sa 12 da se dobije mesečna stopa. Broj godina otplate množi se sa 12 da bi se dobio broj rata.

Rate

Period

Nper

PV

Formula

Opis (rezultat)

10%

1

3

8000

= IPMT([Rate]/12, [Period], [Nper], [PV])

Kamata za naplatu u prvom mesecu za kredit sa navedenim argumentima (-22,41)

10%

1

3

8000

=IPMT([Rate], 3, Nper, [PV])

Kamata za naplatu u prvom mesecu za kredit sa navedenim argumentima (-292,45)

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne engleskom jeziku govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinsko prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×