Hijerarhije u programskom dodatku Power Pivot

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Jedna od izmena koje možete da izvršite u modelu podataka u programskom dodatku Power Pivot je dodavanje hijerarhija. Na primer, ako imate geografske podatke, možete poželeti da kreirate hijerarhiju koja počinje zemljom i zatim se grana do detalja kao što su oblast i grad.

Hijerarhija predstavlja listu kolona koje se posmatraju kao jedna stavka prilikom korišćenja u izvedenom izveštaju ili u izveštaju prikaza Power View. Hijerarhija se pojavljuje kao jedan objekat na listi polja. Hijerarhije olakšavaju korisnicima da izaberu i kreću se kroz uobičajene putanje podataka prilikom kreiranja izveštaja i izvedenih tabela. Koristite programski dodatak Power Pivot da biste kreirali hijerarhije.

 1. Otvorite Power Pivot prozor.

 2. Kliknite na karticu Početak > i u grupi Prikaz > kliknite na dugme Dijagramski prikaz.

 3. U dijagramskom prikazu izaberite jednu ili više kolona u okviru iste tabele koje želite da postavite u hijerarhiju. Ako tabela ne obuhvata sve kolone koje želite da koristite, možete da ih dodate pomoću funkcije RELATED. Pročitajte članak Funkcija RELATED (DAX).

 4. Desnim tasterom miša kliknite na jednu od izabranih kolona.

 5. Izaberite stavku Kreiraj hijerarhiju. Nivo nadređene hijerarhije se kreira u dnu tabele, a izabrane kolone se kopiraju u okviru hijerarhije kao podređeni nivoi.

 6. Unesite ime za novu hijerarhiju.

 7. Zatim možete da prevučete više kolona u nadređeni nivo hijerarhije, što kreira podređene nivoe iz kolona i postavlja nivoe u dno hijerarhije.

  Ili, ako želite da kolona bude na određenom mestu na listi hijerahije, možete da je prevučete da biste kreirali i postavili podređeni nivo na željeno mesto za prikaz u okviru hijerarhije.

  Napomene : 

  • Kada koristite opciju višestrukog izbora za kreiranje hijerarhije, redosled podređenih nivoa je u početku zasnovan na broju kolona. Prvo se navodi najveći broj, za koji su vrednosti najmanje uobičajene i jedinstvene, kao što su identifikacioni brojevi i imena, a kolone sa najmanjim brojem se navode poslednje, u kojima su vrednosti više uobičajene, kao što su status, Bulove vrednosti ili uobičajene klasifikacije. Međutim, dodavanjem kolona podređeni nivoi se postavljaju na dno liste. Možete da prevučete kolone da biste promenili redosled.

  • Možete da kreirate hijerarhiju iz skrivene kolone (kolona koja je skrivena za klijentske alatke).

  • Ako znate koje kolone želite da kreirate u obliku podređenih nivoa u hijerarhiji, komanda za kreiranje hijerarhije u kontekstualnom meniju omogućava vam opciju višestrukog izbora tih kolona i brzo kreiranje hijerarhije sa više podređenih nivoa.

Uređivanje hijerarhije

Možete da preimenujete hijerarhiju, podređeni nivo, da promenite redosled podređenih nivoa, dodate kolone u obliku podređenih nivoa, uklonite podređeni nivo iz hijerarhije, prikažete izvorno ime podređenog nivoa (ime kolone) i da sakrijete podređeni nivo ako ima isto ime kao nadređeni nivo hijerarhije.

Promena imena hijerarhije ili podređenog nivoa

Desnim tasterom miša kliknite na nadređeni ili na podređeni nivo hijerarhije, a zatim izaberite stavku Preimenuj. Ili dvaput kliknite na nadređenu hijerarhiju i zatim uredite ime.

Promena redosleda podređenog nivoa u hijerarhiji

Prevucite podređeni nivo na novu poziciju u okviru hijerarhije. Ili desnim tasterom miša kliknite na podređeni nivo u hijerarhiji, a zatim izaberite stavku Premesti nagore da biste nivo pomerili nagore u okviru liste ili izaberite stavku Premestinadole da biste ga pomerili nadole u okviru liste.

Napomena : U jednu hijerarhiju možete da dodate kolonu samo jednom. Kada dodate kolonu u hijerarhiju, ne možete je ponovo dodati u istu hijerarhiju. Ako pokušate, nećete moći da prevučete kolonu u hijerarhiju, a kontekstualni meni Dodaj u hijerarhiju za određenu kolonu neće više upućivati na hijerarhije u koje je ta kolona već dodata. Ako više nema hijerarhija u koje možete dodati kolonu, opcija za dodavanje u hijerarhiju neće biti prikazana u meniju.

Dodavanje drugog podređenog nivoa u hijerarhiju

 • Prevucite kolonu u podređeni nivo hijerarhije. Kolona će biti kopirana kao podređeni nivo na dnu liste hijerarhija.

 • Ili prevucite kolonu na određenu lokaciju u okviru hijerarhije. Kolona će biti kopirana kao podređeni nivo hijerarhije.

 • Ili desnim tasterom miša kliknite na kolonu ili na više izabranih kolona, postavite pokazivač miša na stavku kontekstualnog menija Dodaj u hijerarhiju i zatim kliknite na određenu hijerarhiju. Podređeni nivo će biti kreiran od kolone i biće dodat na dno liste hijerarhija.

Uklanjanje podređenog nivoa iz hijerarhije

Desnim tasterom miša kliknite na podređeni nivo, a zatim izaberite stavku Ukloni iz hijerarhije. Ili kliknite na podređeni nivo u hijerarhiji, a zatim izaberite stavku „Izbriši“. Ako želite da povratite podređeni nivo, morate ponovo da dodate kolonu.

Napomena : Ako preimenujete podređeni nivo hijerarhije, on više neće imati isto ime kao kolona od koje je kreiran. Prema podrazumevanim postavkama, ime izvorne kolone je prikazano desno od podređenog nivoa. Ako sakrijete ime izvorne kolone, upotrebite komandu Prikaži ime izvorne kolone da biste videli od koje kolone je kreiran.

Sakrivanje ili prikazivanje imena izvora

Desnim tasterom miša kliknite na podređeni nivo hijerarhije, a zatim izaberite stavku Sakrij ime izvorne kolone ili Prikaži ime izvorne kolone da biste se prebacivali između ove dve opcije.

Kada izaberete stavku Prikaži ime izvorne kolone, ime kolone iz koje je kopiranje izvršeno biće prikazano desno od podređenog nivoa.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×