HYPERLINK (funkcija HYPERLINK)

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije HYPERLINK u programu Microsoft Excel.

Opis

Kreira prečicu ili prelazak koji otvaraju dokument uskladišten na mrežnom serveru, intranet ili internetu. Kada kliknete na ćeliju koja sadrži funkciju HYPERLINK, Microsoft Excel otvara datoteku koja je uskladištena u parametru lokacija_veze.

Sintaksa

HYPERLINK(lokacija_veze, [prepoznatljivo_ime])

Sintaksa funkcije HYPERLINK ima sledeće argumente:

  • Lokacija_veze    Obavezno. Putanja i ime datoteke dokumenta koji treba otvoriti. Lokacija_veze može da se odnosi na mesto u dokumentu – kao što je određena ćelija ili imenovani opseg u Excel radnom listu ili radnoj svesci ili na obeleživač u Microsoft Word dokumentu Putanja može da vodi do datoteke uskladištene na čvrstom disku. Putanja može da bude i putanja u formatu Universal Naming Convention (UNC) na serveru (u programu Microsoft Excel za Windows) ili putanja uniformnog lokatora resursa (URL) na internetu ili na intranet mreži.

    Napomena   Excel Online Funkcija HYPERLINK važi samo za veb adrese (URL adrese). Lokacija_veze može da bude tekstualna niska zatvorena u navodnicima ili referenca na ćeliju koja sadrži vezu kao tekstualnu nisku.

    Ako skok naveden u parametru lokacija_veze ne postoji ili ne može da se dođe do njega, pojavljuje se greška kad kliknete na ćeliju.

  • Prepoznatljivo_ime    Opcionalno. Te tekstualna ili numerička vrednost veze prikazana u ćeliji. Parametar prepoznatljivo_ime se prikazuje plavom bojom i podvučeno. Ako je argument prepoznatljivo_ime izostavljen, ćelija kao tekst veze prikazuje argument lokacija_veze.

    Prepoznatljivo_ime može da bude vrednost, tekstualna niska, ime ili ćelija koja sadrži tekst ili vrednost veze.

    Ako parametar prepoznatljivo_ime daje vrednost greške (na primer #VALUE!), ćelija umesto teksta veze prikazuje grešku.

Primedba

Da biste u Excel aplikaciji za računare izabrali ćeliju koja sadrži hipervezu bez odlaska na odredište hiperveze, kliknite na ćeliju i držite taster miša sve dok pokazivač ne dobije oblik krstića Excel kursor za biranje , a zatim otpustite taster miša. U programu Excel Online izaberite ćeliju tako što ćete kliknuti na nju kad pokazivač ima oblik strelice. Pređite na odredište hiperveze tako što ćete kliknuti kada pokazivač ima oblik šake sa ispruženim prstom.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Primer

Rezultat

=HYPERLINK(„http://example.microsoft.com/report/budget report.xlsx“, „Kliknite za izveštaj“)

Otvara radnu svesku sačuvanu na lokaciji http://example.microsoft.com/report. Ćelija prikazuje tekst „Kliknite za izveštaj" kao tekst veze.

=HYPERLINK(„[http://example.microsoft.com/report/budget report.xlsx]Godišnje!F10“, D1)

Kreira hipervezu koja vodi do ćelije F10 na radnom listu Godišnje u radnoj svesci koja je sačuvana na lokaciji http://example.microsoft.com/report. Ćelija na radnom listu koja sadrži hipervezu prikazuje sadržaj ćelije D1 kao tekst veze.

=HYPERLINK(„[http://example.microsoft.com/report/budget report.xlsx]'Prvi kvartal'!Zbir odeljenja“, „Kliknite da biste videli zbir odeljenja u prvom kvartalu")

Kreira hipervezu koja vodi do opsega Zbir odeljenja na radnom listu Prvi kvartal u radnoj svesci koja je sačuvana na lokaciji http://example.microsoft.com/report. Ćelija na radnom listu koja sadrži hipervezu prikazuje tekst „Kliknite da biste videli zbir odeljenja u prvom kvartalu“ kao tekst veze.

=HYPERLINK(„http://example.microsoft.com/Annual Report.docx]Kvartalni profit“, „Izveštaj o kvartalnom profitu")

Da biste kreirali hipervezu ka određenoj lokaciji u Word datoteci, morate da koristite obeleživač da biste definisali lokaciju na koju želite da pređete u datoteci. Ovaj primer kreira hipervezu ka obeleživaču Kvartalni profit u datoteci Godišnji izveštaj.doc koji je sačuvan na adresi http://primer.microsoft.com.

=HYPERLINK(„\\FINANSIJE\Instrukcije\1stqtr.xlsx“, D5)

Prikazuje sadržaj ćelije D5 kao tekst veze u ćeliji i otvara radnu svesku koja se nalazi u deljenom resursu Instrukcije na serveru FINANSIJE.

=HYPERLINK(„D:\FINANSIJE\1stqtr.xlsx“, H10)

Otvara radnu svesku 1. kvartal koja je uskladištena u direktorijumu Finansije na disk jedinici D i prikazuje numeričku vrednost koja je uskladištena u ćeliji H10.

=HYPERLINK(„[C:\My Documents\Moja sveska.xlsx]Ukupne vrednosti“)

Kreira hipervezu ka oblasti Ukupne vrednosti u drugoj (spoljnoj) radnoj svesci, Moja sveska.xlsx.

=HYPERLINK(„[Budžet.xlsx]E56“, E56)

Da biste prešli na drugi list u istoj radnoj svesci, uključite ime lista i znak uzvika (!) u vezu. U prethodnom primeru, da biste kreirali vezu ka ćeliji E56 na listu Septembar, u vezu uključite tekst Septembar!.

=HYPERLINK($Z$1)

Da biste brzo ažurirali sve formule na radnom listu koje koriste funkciju HYPERLINK sa istim argumentima, možete da postavite cilj veze u drugu ćeliju na istom ili drugom radnom listu i da zatim upotrebite apsolutnu referencu ka toj ćeliji kao parametar lokacija_veze u HYPERLINK formulama. Promene koje napravite na cilju veze odmah će se odraziti u HYPERLINK formulama.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×