Grupisanje redova u tabeli (Power Query)

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Napomena : Power Query se naziva se i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje ste dobili ovo se odnosi na oba. Da biste saznali više, pogledajte članak Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016.

Napomena : Za veoma kratak video o tome kako da prikažete uređivač upita pogledajte kraj ovog članka.

U uređivaču upita možete da grupišete vrednosti u više redova u jedinstvenu vrednost tako što ćete grupisati redove na osnovu vrednosti u jednu ili više kolona. Više informacija potražite u članku uputstvo Kombinovanje podataka iz više izvora podataka .

Power Query ima dva tipa operacija Grupiši po: agregacija kolone na osnovu agregatne funkcije ili izvršavanje operacije reda.

Želim da izvršim sledeću radnju

Grupisanje po jednoj ili više kolona

Grupisanje po jednoj ili više kolona

Agregacija kolone pomoću agregatne funkcije

Izvršavanje operacije reda

Grupisanje po jednoj ili više kolona

Korišćenje trake Uređivača upita

 1. Na traci Uređivača upita izaberite opciju Grupiši po.

Korišćenje kontekstualnog menija Uređivača upita

 1. Kliknite desnim tasterom miša na zaglavlje kolone na osnovu koje ćete izvršiti grupisanje, a zatim izaberite opciju Grupiši po.

Grupisanje po jednoj ili više kolona

 1. Izaberite jednu ili više kolona u koordinatnoj mreži „Pregled upita“. Na primer, kolone Godina i Detalji porudžbine.ID proizvoda.

 2. U dijalogu Grupisanje po, ime kolone na koju ste kliknuli desnim tasterom miša u 1. koraku podrazumevano je izabrano na padajućoj listi Grupiši po. Po potrebi možete da izaberete ime druge kolone sa padajuće liste. Ako želite da grupišete na osnovu više kolona, kliknite na znak +, a zatim izaberite ime kolone sa padajuće liste Grupiši po u dodatom redu. Da biste uklonili kolonu grupisanja, kliknite na znak pored odgovarajućeg zapisa.

 3. U okvir za tekst Ime nove kolone unesite ime za grupisanje.

 4. Na padajućoj listi Operacija izaberite opciju Agregatna funkcija ili Operacija reda.

 5. Da biste agregirali kolonu, izaberite kolonu na kojoj ćete izvršiti Agregatnu operaciju sa padajuće liste Kolona. Operacija reda ne zahteva Kolonupošto se podaci grupišu na osnovu redova tabele. Da biste dodali kolonu agregacije, kliknite na znak +, a zatim izaberite ime kolone sa padajuće liste Kolona u dodatom redu. Da biste uklonili kolonu agregacije, kliknite na znak pored odgovarajućeg zapisa.

 6. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Agregacija kolone pomoću agregatne funkcije

U dijalogu Grupisanje po izaberite stavku Zbir, Prosek, Minimalno ili Maksimalno kao Operaciju.

Dijalog „Grupisanje po“ za agregatne operacije

Vrh stranice

Izvršavanje operacije reda

U dijalogu Grupisanje po izaberite stavku Svi redoviiliBrojanje redova kao Operaciju.

Dijalog „Grupisanje po“ za operacije reda

 • Ako za grupisanje izaberete opciju Svi redovi, kasnije možete da proširite novu grupisanu kolonu kako biste izabrali kolone koje želite da proširite.

  Grupisanje: Svi redovi

 • Ako za grupisanje izaberete opciju Brojanje redova, nova grupisana kolona prikazuje samo broj vrednosti redova za svaku vrednost grupisanog reda.

  Grupisanje: Brojanje redova

Vrh stranice

Napomena : Uređivač upita se pojavljuje samo kada učitavate, uređujete ili kreirate novi upit pomoću programskog dodatka Power Query. Sledeći video prikazuje prozor uređivača upita koji se pojavljuje nakon uređivanja upita iz Excel radne sveske. Da biste prikazali uređivač upita bez učitavanja ili uređivanja postojećeg upita radne sveske, iz odeljka Preuzimanje spoljnih podataka na kartici Power Query na traci izaberite stavke Iz drugih izvora > Prazan upit. Sledeći video prikazuje jedan način za prikazivanje uređivača upita.

Kako prikazati uređivač upita u programu Excel

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×