Grupisanje i razgrupisavanje oblika, slika i drugih objekata u programu Excel 2007

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Ovaj članak je grupisanje i razgrupisavanje oblika, slika i drugih objekata. Ako želite da objedinite ćelije, redove i kolone ili radne listove u Microsoft Office Excel 2007, potražite u sledećim člancima:

Ovaj članak sadrži:

Pregled grupisanje oblika, slika i objekata

Grupisanje oblika ili objekata

Grupisanje slika

Razgrupisavanje oblika, slika ili objekata

Konvertuj u SmartArt grafiku u pojedinačne oblike

Pregrupisavanje oblika ili objekata

Pregrupisavanje slika

Pregled grupisanje oblika, slika i objekata

Da radite brže, možete da grupišete oblika, slika ili drugih objekata. Grupisanje omogućava da preokrenete, rotirate, Premeštanjeili Promena veličine svih oblika ili objekata u isto vreme kao da su jedan oblik ili objekat. Možete da promenite sve oblike u grupa atribute u isto vreme, tako što ćete promeniti boju popune ili dodati senku, na primer. Nije moguće primeniti efekte grupi kao da su jedan objekat, pa efekat kao što je senka odnosi se na sve oblike ili objekte u grupi, a ne strukture grupe. Možete da izaberete stavke unutar grupe i primena atribut bez razgrupisavanje oblika, ili možete da kreirate grupe u okviru grupe da biste napravili složene crteže.

Da biste razgrupisali grupu oblika ili slika u bilo kom trenutku i zatim pregrupisavanje ih kasnije.

Razmislite o SmartArt grafikama kao automatski grupisane oblike sa određenim, automatsko raspored funkcijama. Ako konvertujete u SmartArt grafiku u pojedinačne oblike, izgubićete dizajna i alatke za oblikovanje dostupne na karticama SmartArt alatke , uključujući i rasporede, promeni boje i SmartArt stilovi galerije. Međutim, možete da oblikujete pojedinačne oblike pomoću opcije na kartici " Alatke za crtanje ". Pošto konvertujete u SmartArt grafiku u pojedinačne oblike, nije moguće da biste konvertovali oblike u SmartArt grafiku.

Vrh stranice

Grupisanje oblika ili objekata

 1. Izaberite oblike ili druge objekte koje želite da grupišete.

  Za više informacija o izboru oblika, pogledajte članak Izbor oblika ili drugog objekta.

 2. U okviru Alatke za crtanje, na kartici Oblikovanje , u grupi Rasporedi kliknite na grupu Slika dugmeta , a zatim izaberite grupu.

  Kartica „Oblikovanje“ na kontekstualnoj kartici „Alatke za crtanje“

  Ako ne vidite kartice Alatke za crtanje ili Oblikovanje , uverite se da ste izabrali oblik ili neki drugi objekat.

  Napomene : 

  • Nakon što ste grupisali oblike ili ostale objekte, možete da nastavite da biste izabrali sve jedan oblik ili objekat u okviru grupe. Izaberite grupu, a zatim kliknite na dugme pojedinačne oblik ili objekat koji želite da izaberete.

  • Nije moguće grupisati oblike i druge objekte u više programa.

Vrh stranice

Grupisanje slika

 1. Izaberite slike koje želite da grupišete.

  Dodatne informacije o biranju slike, pogledajte članak Izbor oblika ili drugog objekta.

 2. U okviru Alatke za slike, na kartici Oblikovanje , u grupi Rasporedi kliknite na dugme Slika dugmeta , a zatim izaberite grupu.

  Kartica „Alatke za slike“

  Ako ne vidite kartice Alatke za slike ili Oblikovanje , uverite se da ste izabrali sliku.

  Napomene : 

  • Kada grupišete slika ili drugih objekata, možete da nastavite da biste izabrali sve jedne slike ili objekta unutar grupe. Izaberite grupu, a zatim kliknite na pojedinačne sliku ili objekat koji želite da izaberete.

  • Nije moguće grupisati slikama i drugim objektima u više programa.

Vrh stranice

Razgrupisavanje oblika, slika ili objekata

Da biste razgrupisali grupu oblika, slika ili drugih objekata (na primer, ako želite da premestite grupu ali ostavite jedan oblik ili napravite veće promene na obliku bez menjanja drugih oblika), uradite sledeće:

 1. Izaberite grupu koju želite da razgrupišete.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste razgrupisali oblike ili ostale objekte, u okviru Alatke za crtanje, na kartici Oblikovanje , u grupi Rasporedi kliknite na grupu Slika dugmeta , a zatim kliknite na dugme Razgrupiši Slika dugmeta .

   Kartica „Oblikovanje“ na kontekstualnoj kartici „Alatke za crtanje“

  • Da biste razgrupisali slike, u okviru Alatke za slike, na kartici Oblikovanje , u grupi Rasporedi kliknite na grupu Slika dugmeta , a zatim kliknite na dugme Razgrupiši Slika dugmeta .

   Kartica „Alatke za slike“

 3. Ako ne vidite Alatke za crtanje, Alatke za slikeili Format kartice, uverite se da ste izabrali grupu oblika, slika ili drugih objekata

Vrh stranice

Konvertuj u SmartArt grafiku u pojedinačne oblike

Ako želite da biste promenili izgled oblika SmartArt grafike u složene ili dobro kontrolu nad promena veličine i položaja oblika u SmartArt grafici, konvertujete u SmartArt grafiku u pojedinačne oblike.

Važno : Pošto konvertujete u SmartArt grafiku u pojedinačne oblike, nije moguće da biste ih ponovo konvertovati u SmartArt grafiku. Kada konvertujete u SmartArt grafiku, ne možete da automatski raspored oblika i izgubite dizajna i alatke za oblikovanje dostupne na karticama SmartArt alatke , uključujući i rasporede, promeni boje i SmartArt stilovi galerije. Međutim, i dalje možete da oblikujete oblike pomoću opcije na kartici " Alatke za crtanje ".

 1. Izaberite sve oblike u SmartArt grafici.

  Da biste izabrali sve oblike, kliknite na oblik, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL + A.

 2. Na kartici Početak, u grupi Ostava kliknite na dugme Kopiraj.

 3. Da biste konvertovali SmartArt grafiku u pojedinačne oblike, kliknite na drugu oblast u dokumentu, a zatim na kartici Početak , u grupi Ostava izaberite stavku Nalepi.

Napomena : Kada konvertujete oblika iz SmartArt grafike, svaki oblik pojedinačno postaje grupisani oblika. Tako da za svaki oblik u SmartArt grafici, dva oblika su grupisane prilikom lepljenja – jedan oblik je za tekst, a drugi oblik je za za geometriju. Ako na oblik u SmartArt grafici ne sadrži tekst, možda ćete videti veličinu fonta ili teksta koji se razlikuje od drugih oblika kada unesete tekst u obliku.

Vrh stranice

Pregrupisavanje oblika ili objekata

 1. Izaberite neki od oblika ili objekata koji su prethodno bili u grupi.

  Ako ste konvertovali SmartArt grafiku u pojedinačne oblike, nije moguće da biste ih ponovo konvertovati u SmartArt grafiku ili ih pregrupisati.

 2. U okviru Alatke za crtanje, na kartici Oblikovanje , u grupi Rasporedi kliknite na grupu Slika dugmeta i izaberite stavku pregrupisavanje Slika dugmeta .

  Kartica „Oblikovanje“ na kontekstualnoj kartici „Alatke za crtanje“

  Ako ne vidite kartice Alatke za crtanje ili Oblikovanje , uverite se da ste izabrali oblik ili neki drugi objekat.

Vrh stranice

Pregrupisavanje slika

 1. Izaberite jednu od slika ili objekata koji su prethodno bili u grupi.

 2. U okviru Alatke za slike, na kartici Oblikovanje , u grupi Rasporedi kliknite Slika dugmeta i zatim kliknite na dugme pregrupisavanje Slika dugmeta .

  Kartica „Alatke za slike“

  Ako ne vidite kartice Alatke za slike ili Oblikovanje , uverite se da ste izabrali sliku ili neki drugi objekat.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×