Greške koje prijavljuje kontrolor kompatibilnosti

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kontrolor kompatibilnosti daje spisak elemenata u dokumentu koje Word 97-2003 format ne podržava, kao i onih koji će se ponašati drugačije. Neke od ovih funkcija će biti trajno promenjene i neće biti konvertovane u elemente programa Microsoft Office Word 2007, čak ni u slučaju da dokument kasnije konvertujete u Office Word 2007 format.

U kontroloru kompatibilnosti možete da pregledate rezime svih elemenata koji se drugačije ponašaju u prethodnim verzijama programa Word, a zatim da kliknete na dugme Nastavi da biste sačuvali dokument u Word 97-2003 formatu ili, pak, na dugme Otkaži.

Sastavni blokovi

Sastavni blokovi i stavke automatskog teksta možda će izgubiti neke informacije.

Predlošci daju sadržaj koji se pojavljuje u galerijama sastavnih blokova u programu Word 2007. Kada sačuvate predložak u Word 97-2003 formatu, sadržaj iz galerije sastavnih blokova trajno će biti konvertovan u stavke koje predstavljaju statični automatski tekst. Nećete moći da konvertujete automatski tekst u sastavne blokove, čak ni u slučaju da dokument kasnije konvertujete u Office Word 2007 format.

Sadržaj iz sledećih galerija sastavnih blokova će biti konvertovan u automatski tekst:

 • Tabele

 • Zaglavlja

 • Podnožja

 • Brojevi stranica

 • Okviri za tekst

 • Jednačine

 • Sadržaj

 • Bibliografije

 • Vodeni žigovi

 • Prilagođene galerije

Citati i bibliografije

Citati i bibliografije biće konvertovani u statički tekst i više ne će se ažurirati automatski.

U programu Office Word 2007 citati i bibliografije se automatski ažuriraju kada izmenite njihove izvore ili primenite novi stil dokumenta. Kada sačuvate Office Word 2007 dokument u Word 97-2003 formatu, citati i bibliografije konvertuju se u statični tekst koji se neće automatski ažurirati i njihovi izvori neće biti dostupni.

Ako kasnije konvertujete dokument u Office Word 2007 format, citati i bibliografije neće se automatski ažurirati. Da bi se citati i bibliografije automatski ažurirali, neophodno je da ponovo kreirate izvore u dokumentu ili da ih u dijalogu Upravljanje izvorima iskopirate na listu Ova lista, a zatim da zamenite statičke citate i bibliografije onima koje ste upravo kreirali.

Kontrole sadržaja

Kontrole sadržaja će biti konvertovane u statički sadržaj.

Ako dokument sačuvate u Word 97–2003 formatu, sve kontrole sadržaja biće konvertovane u čisti tekst, a pridružena svojstva će biti trajno izgubljena, čak i u slučaju da dokument kasnije konvertujete u Office Word 2007 format datoteke.

Na primer, u programu Word 97–2003 korisnici više neće videti stavke koje se nalaze na padajućim listama. Takođe, svojstva zaštite (tj. oblasti koje nije moguće urediti ili izbrisati) neće biti primenjivana i korisnici će moći da brišu i menjaju sadržaj kontrola.

Ugrađeni objekti

Ugrađeni objekat u ovaj dokument je kreiran u programu Microsoft Office Excel 2007. Nećete moći da uredite objekat u starijim verzijama programa Word.

Ugrađene objekte možete da konvertujete kako bi osobe koji koriste prethodne verzije programa Word mogli da ih uređuju.

Konvertovanje ugrađenih Office Excel 2007 objekata

 1. Kliknite desnim tasterom miša na ugrađeni objekat.

 2. Postavite pokazivač na stavku Objekat radnog lista, a zatim izaberite stavku Konvertuj.

 3. U dijalogu Konvertovanje izaberite opciju Konvertuje u.

 4. Iz liste Tip objekta izaberite stavku Microsoft Office Excel radni list.

Ugrađeni objekat u ovaj dokument je kreiran u programu Microsoft Office PowerPoint 2007. Nećete moći da uredite objekat u starijim verzijama programa Word.

Ugrađene objekte možete da konvertujete kako bi osobe koje koriste prethodne verzije sistema Microsoft Office mogle da ih uređuju. Da biste konvertovali objekte programa PowerPoint, u programu Office Word 2007, postupite na neki od sledećih načina.

Konvertovanje ugrađenih objekata slajda programa Office PowerPoint 2007

 1. Kliknite desnim tasterom miša na ugrađeni objekat.

 2. Postavite pokazivač na stavku Objekat slajda, a zatim izaberite stavku Konvertuj.

 3. U dijalogu Konvertovanje izaberite opciju Konvertuje u.

 4. Iz liste Tip objekta izaberite stavku Microsoft Office PowerPoint slajd.

Konvertovanje ugrađenih objekata prezentacije programa Office PowerPoint 2007

 1. Kliknite desnim tasterom miša na ugrađeni objekat.

 2. Postavite pokazivač na stavku Objekat prezentacije, a zatim izaberite stavku Konvertuj.

 3. U dijalogu Konvertovanje izaberite opciju Konvertuje u.

 4. Iz liste Tip objekta izaberite stavku Microsoft Office PowerPoint prezentacija.

Ugrađeni objekat u ovaj dokument je kreiran u programu Microsoft Office Word 2007. Nećete moći da uredite objekat u starijim verzijama programa Microsoft Office.

Konvertovanje ugrađenih Office Word 2007 objekata

Možete da konvertujete ugrađene objekte kako bi osobe koje koriste prethodne verzije programa Word mogle da ih uređuju.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na ugrađeni objekat.

 2. Postavite pokazivač na stavku Objekat dokumenta, a zatim izaberite stavku Konvertuj.

 3. U dijalogu Konvertovanje izaberite opciju Konvertuje u.

 4. Sa liste Tip objekta izaberite stavku Microsoft Office Word 97-2003 dokument.

Jednačine

Jednačine će biti konvertovane u slike. Nećete moći da uređujete jednačine dok se dokument se konvertuje u novi format datoteke.

Ako sačuvate dokument u Word 97-2003 formatu, jednačine će se konvertovati u slike koje nećete moći da uređujete. Međutim, ako kasnije konvertujete dokument u Office Word 2007 format datoteke, jednačine će postati tekst i moći ćete da ih uređujete.

„SmartArt“ grafika

SmartArt grafika će biti konvertovana u jedan objekat koji se ne može uređivati u starijim verzijama programa Word.

Kada sačuvate dokument koji sadrži SmartArt grafiku u formatu Word 97-2003, ona će biti konvertovana u statičke slike. Nećete moći da uređujete tekst unutar grafike, da promenite raspored, niti da promenite opšti izgled.

Ako kasnije konvertujete dokument u Office Word 2007 format, grafika će ponovo biti pretvorena u „SmartArt“ objekat.

Kartice

Kartice za poravnavanje će biti konvertovane u tradicionalne kartice.

U programu Office Word 2007, kartice za poravnavanje se koriste za precizno postavljanje teksta u odnosu na margine dokumenta ili u odnosu na neku oblast u okviru dokumenta, kao i za prilagođavanje njihovog mesta u slučaju da promenite margine.

Ako sačuvate dokument u Word 97-2003 formatu, kartice za poravnavanje biće trajno zamenjene tradicionalnim karticama i neće više automatski prilagođavati svoje mesto u slučaju promene margina. Ako ste kartice za poravnavanje koristili da biste kreirali složeni raspored, kartice mogu da promene mesto i da promene izgled dokumenta.

Okviri za tekst

Mesto postavljanja okvir tekst će se promeniti.

U okvirima za tekst, tekst koji je vertikalno centriran ili poravnat na dnu, biće trajno poravnat na vrhu u slučaju da dokument kasnije konvertujete u Office Word 2007 format.

Praćena premeštanja

Praćena premeštanja će biti konvertovana u brisanja i umetanja.

Ako sačuvate dokument u Word 97-2003 formatu, praćena premeštanja postaće praćena brisanja i umetanja. Ako dokument kasnije konvertujete u Office Word 2007 format, praćena umetanja i brisanja neće biti ponovo konvertovana u praćena premeštanja.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×