Grafikoni i druge vizuelizacije u prikazu Power View

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

U programskom dodatku Power View u sistemu SharePoint 2013 i programu Excel 2013, možete brzo da kreirate različite vizuelizacije podataka, od tabela i matrica do trakastih i stubičastih grafikona, grafikona sa mehurićima i skupova grupnih grafikona. Svaku vizuelizaciju koju želite da kreirate počinjete kreiranjem tabele na Power View listu koju zatim možete lako da konvertujete u druge vizuelizacije dok ne pronađete onu koja na najbolji način predstavlja vaše podatke.

Kreiranje vizuelizacije

 1. Kreirajte tabelu na Power View listu označite tabelu ili polje na listi polja ili prevucite polje sa liste na list. Power View iscrtava tabelu na listu, prikazuje aktuelne podatke i automatski dodaje zaglavlja kolona.

 2. Konvertujte tabelu u vizuelizaciju tako što ćete odabrati tip vizuelizacije na kartici Dizajn. U zavisnosti od podataka u tabeli, dostupni su različiti tipovi vizuelizacije kako bi vam ponudio najbolju vizuelizaciju za navedene podatke.

  Savet : Da biste kreirali drugu vizuelizaciju, pokrenite drugu tabelu klikom na prazan list pre nego što izaberete polja u odeljku za polja na listi polja.

U ovom članku

Primeri vizuelizacija dostupnih u prikazu Power View

Kreiranje tabele

Grafikoni

Kružni grafikoni

Grafikoni XY i grafikoni sa mehurićima

Linijski, trakasti i Stubičasti grafikoni

Trakasti grafikoni

Stubičasti grafikoni

Linijski grafikoni

Mape

Grupe: skup grafikona sa istim osama

Matrice

Kartice

Pločice

Više informacija

Primeri vizuelizacija dostupnih u prikazu Power View

Vizuelizacije rastućih podataka

 1. Detaljno filtriranje izveštaja pomoću modula „Slicer“

 2. Navigacija sa tokom pločica za pločice, trenutno kao kroasan

 3. Kartica u kontejneru pločica, filtrirano na trenutnu pločicu (kroasan)

 4. Linijski grafikon u kontejneru pločica koji prikazuje utrošene i isporučene količine, filtrirano na kroasane od januara do decembra

 5. Grupe, filtrirane na delove i sortirane opadajućim redosledom po isporučenoj količini

 6. Stubičasti grafikon filtriran na delove sa prikazom utrošenih i isporučenih količina

Kreiranje tabele

Sve vizuelizacije počinju od tabele. Postoji mnogo različitih načina za kreiranje tabele u programskom dodatku Power View. Saznajte više o tabelama u članku Tabele u programskom dodatku Power View.

Kreiranje tabele u programskom dodatku Power View

vrh stranice

Grafikoni

Power View nudi veliki izbor grafikona: kružni, stubičasti, trakasti, linijski, XY i grafikon sa mehurićima. Grafikoni mogu da imaju više numeričkih polja i više grupa. Postoji nekoliko opcija dizajna u grafikonu – prikazivanje i skrivanje oznaka, legende i naslovi.

Grafikoni su interaktivni: kada kliknete na vrednosti u jednom grafikonu, radite i sledeće:

 • Označavate tu vrednost na grafikonu.

 • Filtrirate na osnovu te vrednosti sve tabele, matrice i pločice u izveštaju.

 • Označavate tu vrednost na svim ostalim grafikonima u izveštaju.

Više informacija potražite u članku Filtriranje, označavanje i moduli „Slicer“ u prikazu Power View.

Grafikoni su interaktivni u podešavanjima prezentacije – na primer, u režimu čitanja i celog ekrana u prikazu Power View u programu SharePoint ili u listu prikaza Power View u Excel radnoj svesci sačuvanoj u usluzi Excel Services ili prikazani u sistemu Office 365.

Kružni grafikoni

Kružni grafikoni mogu biti jednostavni ili detaljni u programskom dodatku Power View. Možete da napravite kružni grafikon koji dubinski pretražuje podatke kada kliknete dvaput na isečak ili kružni grafikon koji prikazuje manje delove unutar većih obojenih isečaka. Možete unakrsno da filtrirate kružni grafikon drugim grafikonom. Recimo da ste kliknuli na traku u okviru trakastog grafikona. Ističe se deo kružnog grafikona koji odgovara toj traci, a ostatak postaje siv. Pročitajte o kružnim grafikonima u programskom dodatku Power View.

Power View – kružni grafikon prodaje po kontinentima sa izabranim podacima iz 2007. godine

Grafikoni XY i grafikoni sa mehurićima

Grafikoni XY i grafikoni sa mehurićima su dobar način da prikažete veliku količinu povezanih podataka na jednom grafikonu. U XY grafikonima X osa predstavlja jedno numeričko polje, a Y osa predstavlja drugo, zbog čega je lako videti relaciju između vrednosti za sve stavke na grafikonu.

U grafikonu sa mehurićima treće numeričko polje kontroliše veličinu tačaka podataka. Možete da dodate osu „reprodukovanje“ u XY grafikon ili grafikon sa mehurićima da biste prikazali podatke kako se vremenom menjaju.

Više informacija o grafikonima sa mehurićima i XY grafikonima u programskom dodatku Power View.

Linijski, trakasti i stubičasti grafikoni

Linijski, trakasti i stubičasti grafikoni su korisni za upoređivanje tačaka podataka u jednoj grupi podataka ili više njih. U linijskom, trakastom ili stubičastom grafikonu, osa x prikazuje jedno polje, a osa y drugo, što olakšava vidljivost relacije između dve vrednosti za sve stavke u grafikonu.

Trakasti grafikoni

U trakastom grafikonu kategorije su organizovane duž vertikalne ose, a vrednosti duž horizontalne ose. Razmotrite upotrebu trakastog grafikona u ovim slučajevima:

 • Imate jednu ili više grupa podataka koje želite da prikažete.

 • Podaci sadrže pozitivne, negativne i nulte (0) vrednosti.

 • Želite da uporedite podatke za brojne kategorije.

 • Ose imaju dugačke oznake.

U programskom dodatku Power View možete odabrati jedan od tri podtipa trakastih grafikona: naslagani, 100% naslagani i grupisani.

Stubičasti grafikoni

Podatke koji su raspoređeni u kolone ili redove u radnom listu je moguće prikazati u stubičastom grafikonu. Stubičasti grafikoni su korisni za prikazivanje promena koje se vremenom izvršavanju u podacima ili za ilustrovanje poređenja između stavki. U stubičastim grafikonima se kategorije nalaze duž horizontalne ose, a vrednosti duž vertikalne ose.

U programskom dodatku Power View možete odabrati jedan od tri podtipa stubičastih grafikona: naslagani, 100% naslagani i grupisani.

Linijski grafikoni

Linijski grafikoni raspoređuju podatke kategorije zajedno sa horizontalnom (kategorija) osom i svim numeričkim podacima vrednosti duž vertikalne ose (vrednost).

Linijski grafikon u prikazu Power View

Razmislite o korišćenju vremensku skale duž horizontalne ose. Linijski grafikoni prikazuju datume u hronološkom redosledu u određenim intervalima ili osnovnim jedinicama, kao što su brojevi dana, meseci ili godina, čak i ako datumi na radnom listu nisu u redosledu ili nisu istih osnovnih jedinica.

Kreiranje linijskog grafikona u prikazu Power View.

Vrh stranice

Mape

Mape u prikazu Power View koriste pločice mape Bing, tako da možete da ih zumirate i pomerate kao svaku drugu Bing mapu. Dodavanje lokacija i polja dodaje tačke na mapu. Što je veća vrednost, veća je i tačka. Kada dodajete grupe sa više vrednosti, dobijate kružni grafikon na mapi čija veličina prikazuje ukupnu veličinu. Pročitajte više o mapama u prikazu Power View.

Power View – mapa SAD sa kružnim grafikonima

Vrh stranice

Grupe: skup grafikona sa istim osama

U radu sa grupama možete da kreirate grupe grafikona sa identičnim osama X i Y i da ih rasporedite jedne do drugih – što olakšava upoređivanje mnogo različitih vrednosti odjednom. Grupe se ponekad nazivaju „rešetkastim grafikonima“.

Pročitajte više o vizuelizacijama grupa u programskom dodatku Power View

Vrh stranice

Matrice

Matrica liči na tabelu zbog toga što je sačinjena od redova i kolona. Međutim, matrica ima sledeće mogućnosti koje tabela nema:

 • Prikazivanje podataka bez ponavljanja vrednosti.

 • Prikazivanje ukupnih vrednosti i podzbirova po redu i koloni

 • U hijerarhiji možete da prelazite na više ili niže nivoe detalja

 • Skupljanje i razvijanje podstranica

Pročitajte više o radu sa matricom u programskom dodatku Power View

Vrh stranice

Kartice

Možete da konvertujete tabelu u grupu kartica koje prikazuju podatke iz svakog reda tabele raspoređene u formatu kartica, nalik kartici za indeksiranje.

Kartice sa slikama zastava u programskom dodatku Power View

Pročitajte više o karticama u programskom dodatku Power View.

Vrh stranice

Pločice

Tabelu ili matricu možete da konvertujete u pločice da biste interaktivno prikazivali tabelarne podatke. Pločice su kontejneri sa dinamičkom trakom za navigaciju. One deluju kao filteri – filtriraju sadržaj unutar pločice prema vrednosti izabranoj na traci sa karticama. Možete da dodate više od jedne vizuelizacije na pločicu i sve pločice će biti filtrirane prema istoj vrednosti. Možete da koristite tekst ili slike kao kartice. Pročitajte više o pločicama u programskom dodatku Power View.

Ova slika prikazuje broj medalja koje su osvojile zemlje koje se takmiče u brzom klizanju.

Kontejner pločice sa slikom sportske discipline u programskom dodatku Power View

Vrh stranice

Više informacija

Power View: Istraživanje, vizuelizacija i predstavljanje podataka

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×