Funkcije pristupačnosti u usluzi OneDrive

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

OneDrive uključuje funkcije pristupačnosti koje vam omogućavaju da lako za korisnike sa ograničenom pokretljivošću, slabim vidom ili drugim umanjenim sposobnostima za skladištenje i deljenje datoteka svim uređajima.

Mnoge funkcije pristupačnosti, kao što su ekran čitač, Lupe ili govor prepoznavanje su ugrađeni u računar ili uređaj. Da biste saznali kako da koristite ove funkcije, pogledajte članak Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnosti u sistemu Office 365.

Napomene : 

 • OneDrive je aplikacije zasnovane na Vebu koji funkcioniše u oblaku i pristup i da se krećete kroz datoteke i fascikle sa Veb pregledačem.

 • Kada koristite OneDrive, preporučujemo da koristite Internet Explorer kao pregledač.

U ovoj temi

Upoznavanje sa uslugom OneDrive rasporeda

OneDrive se izvršava u pregledaču. U prozoru pregledača OneDrive ime prikazuje na traci sa alatkama, zajedno sa Office 365 pokretanja aplikacija koja sadrži pločice za Microsoft usluge i Office Online aplikacijama, uključujući pošta (Outlook.com), Excel Online, OneNotei još mnogo toga. Traka sa alatkama takođe sadrži komande da biste dobijali obaveštenja, upravljanje opcije, pomoć i odjavljivanje.

Ispod trake sa alatkama je traku sa menijima koja sadrži polje za pretragu, opcija prikaza i komanda "informacije". Kada radite sa datotekama, traku sa menijima uključuje komande za kreiranje ili otpremanje nove datoteke, otvorite ili preuzimanje izabrane datoteke ili sortirate datoteke na različite načine. Ako izaberete komandu informacije, okno "informacije" se otvara sa desne strane prozora glavnog OneDrive i pruža detalje o bilo kom izabrane fascikle ili datoteke.

U okviru menija traka je strukturu fascikle i datoteke koje su uskladištene u OneDrive. Ako radite sa široki ekran kao što su stoni računar, u levom oknu liste Navigaciono stablo uključujući prikaz kategorija datoteke, nedavno prikazana datoteke, fotografije, deljene datoteke i korpe za otpatke. Ako radite sa uske ekrana kao što je telefon, prikaz kategorija neće biti dostupne u meniju dodatnih opcija na traci sa alatkama umesto u levom oknu. Prikaz u glavnom prozoru programa sadrži listu fascikle i datoteke za izabrani prikaz kategoriju.

Kada izaberete fasciklu u glavnom prikazu, ta fascikla se otvara i prikazuje listu njene potfascikle i datoteke. Kada ste dubinski pretražite nižem nivou, meni promene da biste uključili komande kao što su otvorite, deljenje, preuzimanje, premeštanje i kopiranje izabrane datoteke. Dostupne komande se promeniti u zavisnosti od toga da li sve što je izabran ili ne i na tip stavke izabrana.

Kad izaberete datoteku, možda biste otvorili u trenutnoj kartici pregledača ili na kartici odvojene pregledača (na primer, u Word Online ili Excel Online).

Navigacija pomoću tasterskih prečica

Da biste otišli u OneDrive i da biste se kretali kroz grupe elemenata ekrana, pritisnite taster Tab (proslediti) ili Shift + Tab (unazad). Da biste izabrali stavku, pritisnite taster Enter. Da biste potražite u okviru menija ili liste i pritisnite taster strelica nagore ili strelica nadole, da biste izabrali, pritisnite taster Enter. Da biste izašli iz menija ili režim, pritisnite taster Esc. Za više detalja, Pročitajte Tasterske prečice za OneDrive.

Dok se u oblasti prozora OneDrive , čitača ekrana obezbeđuje informacije o oblast koja ima fokus, da li je na traku sa menijima (čujete "polje za pretragu"), prikaz u obliku stabla (čujete ili "OneDrive" ili vaše ime) ili glavni prikaz (čujete "Lista fascikle i datoteke").

Osnovni zadaci u OneDrive

Pokrenite OneDrive

 1. Otvorite veb pregledač.

 2. Ako ste već niste prijavljeni na svoj nalog Office 365 (da li će do vaše organizacije ili svoj Microsoft nalog), idite na https://portal.office.com. Prijavite se na nalog organizacije ili Microsoft nalog.

 3. Pritiskajte taster Tab ili Shift + Tab dok ne pokretanje aplikacija je fokus. Pritisnite taster Enter.

 4. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Veza, OneDrive." Pritisnite taster Enter.

Otpremanje datoteke

Kada želite da sačuvate datoteku iz sistema datoteka na uređaju u OneDrive, izaberite lokaciju u OneDrive i otpremite ga.

 1. Sa OneDrive otvoren, pritisnite taster Tab dok ne prikaz u obliku stabla ima fokus. Čujete ili "OneDrive" ili vaše ime.

 2. Pritisnite taster strelica nadole ili strelica nagore do stavke prikaza datoteka je fokus. Pritisnite taster Enter. Uverite se da je ništa izabrana na listi fascikle i datoteke.

 3. Pritiskajte taster TAB da biste na traku sa menijima. Čujete "Novo". Pritisnite taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Otpremi". Pritisnite taster Enter.

 4. U dijalogu Izbor datoteke za otpremanje da biste pristupili prikaz stabla, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Prikaz stabla." (U naratoru, čujete "Dokumenti".)

 5. Da biste izabrali fasciklu u kojoj je datoteka uskladištena, pritisnite taster strelica nagore ili strelica nadole i zatim pritisnite taster Enter.

 6. Pritisnite taster Tab jedanput da biste se premestili na listu fascikle i datoteke, a zatim, da biste izabrali datoteku koju želite da otpremite, pritisnite taster strelica nadole ili strelica nagore.

  Savet : Da biste izabrali više susednih datoteka, pritisnite i držite taster Shift kada izaberete prvu datoteku, a zatim pritisnite taster strelica nadole ili strelica nagore dok ne izaberete dugme na poslednju datoteku. Biraju se sve datoteke između ime i prezime datoteku.

 7. Pritisnite taster Enter. Izabrane datoteke otprema na lokaciju izabran u OneDrive i čujete "otpremiti jednu stavku datoteke." (U naratoru, čujete "Otpremi".)

Preuzimanje datoteke

Kada želite da kopirate datoteku sa OneDrive na uređaj, izaberite ga u usluzi OneDrive i preuzmite ga.

 1. Sa OneDrive otvoren, pritisnite taster Tab dok ne prikaz u obliku stabla ima fokus. Čujete ili "OneDrive" ili vaše ime.

 2. Pritisnite taster strelica nadole ili strelica nagore dok ne stavku prikaz datoteka je fokus. Pritisnite taster Enter.

 3. Pritiskajte taster Tab dok ne listu fascikle i datoteke je fokus.

 4. Pritisnite taster strelica nadole ili strelica nagore dok ne izaberete datoteku koju želite da preuzmete.

 5. Pritisnite tastere Shift + Tab dvaput da biste se premestili na traku sa menijima. U zavisnosti od tipa datoteke koja je izabrana, čujete "Deli" ili "Otvori". Pritisnite taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Preuzmi". Pritisnite taster Enter.

 6. Ako čujete upozorenje koje vas pita da li želite da preuzmete datoteku, pritisnite kombinaciju tastera Alt + N i pratite uputstva da biste sačuvali datoteku. Kada završite, čujete "preuzimanje je dovršeno". Od ovo obaveštenje, možete da odete na dugmad da biste otvorili preuzetu datoteku, otvorite fasciklu ili Prikaži preuzete datoteke. Da biste zatvorili obaveštenje, ponovo pritisnite kombinaciju tastera Alt + N, pritisnite taster Tab da biste se premestili na dugme Zatvori i zatim pritisnite taster Enter.

Traženje datoteke ili fascikle

 1. U OneDrive, pritisnite taster Tab dok ne polje za pretragu je fokus.

 2. Otkucajte ime ili deo imena datoteka ili fascikla koju tražite. Na listi otvara koje sadrže rezultate pretrage koji ispunjavaju kriterijume.

 3. Pritisnite taster strelica nadole ili strelica nagore da biste čuli imena datoteka ili fascikli u rezultatima pretrage.

 4. Da biste otvorili fasciklu ili datoteku na listi rezultata pretrage, pritisnite taster Enter. Ako obaveštenja otvori, pritisnite kombinaciju tastera Alt + N, a zatim, da biste otvorili fasciklu ili datoteku, pratite uputstva.

Deljenje datoteke ili fascikle

 1. Sa OneDrive otvoren, pritisnite taster Tab dok ne prikaz u obliku stabla ima fokus. Čujete ili "OneDrive" ili vaše ime.

 2. Pritisnite taster strelica nadole ili strelica nagore do fasciklu – na primer, datoteke, nedavno, deljeno sa mnom– koja sadrži datoteku ili fasciklu koju želite da delite ima fokus. Pritisnite taster Enter.

 3. Pritiskajte taster Tab dok ne glavni prikaz ima fokus i čujete "Lista fascikle i datoteke."

 4. Pritisnite taster strelica nadole ili strelica nagore dok ne izaberete datoteku ili fasciklu koju želite da delite. Možete izabrati samo jednu datoteku ili fasciklu.

 5. Da biste pristupili traku sa menijima, dvaput pritisnite tastere Shift + Tab. Ako je potrebno, pritisnite taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Deli". Pritisnite taster Enter.

 6. U dijalogu Deljenje otkucajte e-adresu osobe koju želite da delite stavku sa.

 7. Pritiskajte taster TAB na dugme možete da uredite . Da biste izabrali osobe delite stavke sa možete da prikažete samo datoteku ili možete da uredite, pritisnite taster strelica nadole.

 8. TAB do okvira za tekst, a ako želite, otkucajte poruku osobi delite stavke sa.

 9. Ako delite datoteku, tab da biste se i zatim potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Zahtevaj prijavljivanje . Ako delite fasciklu, tab da biste se i zatim potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Deljenje svega u ovoj fascikli, čak i stavke sa jedinstvenim dozvolama .

 10. TAB do i zatim potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Pošalji poziv e-poštom .

  Savet : Ova polja za potvrdu su podrazumevano izabrane.

 11. Pritiskanjem tastera Tab pomerite se do dugmeta Deli, a zatim pritisnite taster Enter.

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×