Funkcija „Rate“

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Daje duplu navesti kamatnu stopu za period anuiteta.

Sintaksa

Stopa ( nper pmt, pv [fv ] [tip ] [procena ] )

Sintaksa funkcije Rate ima sledeće argumente:

Argument

Opis

br_nper

Obavezno. Dvostruka koji određuje ukupan broj perioda otplate u kreditu. Na primer, ako četiri godine kredit plaćate mesečno, vaš kredit ima ukupno 4 * 12 (ili 48) perioda plaćanja.

rata

Obavezno. Promenljiva Dvostruko koja navodi ratu za svaki period. Rate obično sadrže glavnicu i kamatu koja se ne menja tokom anuiteta.

PV

Obavezno. Dvostruka navesti sadašnja vrednost ili vrednost danas, niza budućih odliva ili potvrde. Na primer, kada ste pozajmiti novac za automobil, iznos kredita je na sadašnja vrednost na mesečnih rata automobila koje će se.

bud_vr

Opcionalno. Varijante koji određuje buduću vrednost ili novca saldo želite nakon što izvršite isplata. Na primer, buduća vrednost kredita je $0 zato što je to njenom vrednošću nakon dovršeno plaćanja. Međutim, ako želite da sačuvate 50.000 18 godina za obrazovanje deteta, zatim 50.000 je buduća vrednost. Ako se izostavi, pretpostavlja se 0.

tip

Opcionalno. Varijante navesti broj koji označava kada dospevaju plaćanja. Koristite 0 ako plaćanja dospevaju na kraju perioda plaćanja, ili 1 ako plaćanja dospevaju na početku perioda. Ako se izostavi, pretpostavlja se 0.

procena

Opcionalno. Varijante navesti procenu vrednosti koju će biti vratio stopa. Ako se izostavi, procena je 0,1 (10 procenata).


Napomene

Anuitet je niz fiksnih novčanih isplata tokom vremenskog perioda. Anuitet može biti kredit (kao što je hipoteka) ili investicija (kao što je plan za mesečne štednje).

Za sve argumente, gotovina koju ste isplatili (kao što su depoziti za štedne uloge) predstavljena je negativnim brojevima; gotovina koju primate (kao što su čekovi sa dividendom) predstavljena je pozitivnim brojevima.

Stopa se računa pomoću iteracije. Počevši sa vrednošću procena, stopa prolazi kroz izračunavanje dok rezultat je tačnošću od 0,00001 procenata. Ako je stopa ne može da pronađe rezultat nakon 20 pokušaja, on neće uspeti. Ako znate 10 procenata i stopa ne uspe, probajte neku drugu vrednost za argument guess.

Primer

Napomena: Primeri koji slede pokazuju upotrebu ove funkcije u Visual Basic for Applications (VBA) modulu. Ako vam je potrebno više informacija o radu sa VBA modulom, izaberite stavku Referenca razvojnog programera sa padajuće liste pored stavke Pretraga i unesite jedan ili više termina u polje za pretragu.

Ovaj primer koristi funkciju stopa za izračunavanje kamatnu stopu kredita na osnovu ukupan broj rata (TotPmts), iznos otplate kredita (Payment), sadašnja vrednost ili glavnice kredita (PVal), budućnost vrednost kredita (FVal), broj koji ukazuje na to da li su na plaćanje dospeva na početku ili na kraju perioda plaćanja (PayType), a na približni od očekivanog kamatna stopa (Guess).

Dim Fmt, FVal, Guess, PVal
Dim Payment, TotPmts, PayType, APR
' When payments are made.
Const ENDPERIOD = 0, BEGINPERIOD = 1
Fmt = "##0.00" ' Define percentage format.
FVal = 0 ' Usually 0 for a loan.
Guess = .1 ' Guess of 10 percent.
PVal = InputBox("How much did you borrow?")
Payment = InputBox("What's your monthly payment?")
TotPmts = InputBox("How many monthly payments do " & _
"you have to make?")
PayType = MsgBox("Do you make payments at the end " & _
"of the month?", vbYesNo)
If PayType = vbNo Then
PayType = BEGINPERIOD
Else PayType = ENDPERIOD
End If
APR = (Rate(TotPmts, -Payment, PVal, _
FVal, PayType, Guess) * 12) * 100
MsgBox "Your interest rate is " & _
Format(CInt(APR), Fmt) & " percent."
Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×