Filtriranje u programskom dodatku Power View

Filteri uklanjaju sve osim podataka na koje želite da se fokusirate. U alatki Power View postoji nekoliko tipova filtera: Filteri u oknu sa filterima, unakrsni filteri i segmentatori. Segmentatori u alatki Power View objašnjeni su u zasebnoj temi.

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

U ovom članku

Kreiranje filtera pomoću oblasti filtera

Po čemu se razlikuju filteri za prikaz i vizuelizaciju

Filteri za prikaz

Filteri za vizuelizaciju

Osnovni i napredni filteri

Pretraga u filterima

Ponašanje filtera u sačuvanoj Power View datoteci

Unakrsni filteri

Takođe pogledajte

Kreiranje filtera pomoću oblasti filtera

Power View sadrži oblast filtera sa osnovnim i naprednim filterima za celovit prikaz i pojedinačne vizuelizacije. Kao i segmentatori, filteri u oblasti filtera se čuvaju uz izveštaje i utiču samo na jedan list ili prikaz, a ne na celu radnu svesku ili izveštaj. Za razliku od segmentatora, ovi filteri se nalaze u sopstvenoj oblasti, a ne na samom radnom listu ili prikazu, pa tako ne zauzimaju prostor u dizajnu izveštaja.

 1. Da biste videli oblast filtera, zadržite pokazivač iznad vizuelizacije i kliknite na ikonu Prikaži filtere u gornjem desnom uglu.

  Oblasti filtera se pojavljuje i prikazuje polja i mere za vizuelizaciju.

  Savet:  Filtere ne možete da kreirate na segmentatorima ili vizuelizacijama u vidu pločice.

 2. U programu Excel, na kartici Power View > Oblast filtera.

  U prikazu Power View programa SharePoint, na kartici Početak > Oblast filtera.

 3. U oblasti filtera:

  • Da biste podesili filtere za ceo list ili prikaz, izaberite Prikaz.

  • Da biste podesili filtere za određenu vizuelizaciju, izaberite stavku Grafikon (ili Tabela ili neki drugi tip vizuelizacije).

 4. Prevucite polja sa liste polja u oblast filtera.

  Možete i da kliknete na strelicu pored liste polja i izaberete stavku Dodaj u filter.

 5. Podesite vrednosti filtera. Pogledajte članak Osnovni i napredni filteri da biste dobili više detalja.

Napomene: 

 • Prilikom prikazivanja Excel radne sveske u pregledaču u usluzi Excel Services ili prikazivanja alatke Power View u SharePoint izveštaju u režimima čitanja i preko celog ekrana, ako je oblast filtera vidljiva u režimu za dizajniranje, vi i drugi čitaoci izveštaja možete da vidite filtere u oblasti filtera i vršite interakciju sa njima.

 • Ako podesite filter u oblasti filtera, on nastavlja da filtrira izveštaj čak i kada zatvorite oblast filtera.

 • Nije moguće filtrirati polje za sliku.

 • Da biste sakrili oblast filtera, kliknite na prazno mesto na podlozi za crtanje, pa kliknite na dugme „Oblast filtera“.

Po čemu se razlikuju filteri za prikaz i vizuelizaciju

Filteri celog lista ili prikaza se suštinski razlikuju od filtera za pojedinačne vizuelizacije.

Filteri na nivou lista ili prikaza    primenjuju se na najdetaljnijem nivou podataka i filtriraju u skladu sa vrednostima u svakoj ćeliji.

Filteri vizuelizacije    primenjuju se na nivou agregacije. Na primer, filtriranje trakastog grafikona za proizvode koji su se prodavali u iznosu većem od 1000 USD podrazumeva zadržavanje proizvoda za koje je zbir (ili neka druga agregacija) svake trake u grafikonu veći od 1000 USD.

Filteri za prikaz

Filteri na nivou prikaza se primenjuju na ceo Power View list. Ako Excel datoteka sadrži druge Power View listove, filteri koji se ovde dodaju ne utiču na njih. Filter se primenjuje na sve vizuelizacije u prikazu. Ako vizuelizacija sadrži podatke na koje filter utiče, oni se filtriraju tako da prikažu te podatke. Ako vizuelizacija ne sadrži podatke na koje se filter odnosi, ostaće neizmenjena.

 1. U oknu sa filterima proverite da li je izabrana stavka Prikaz.

 2. Možete da prevučete druga polja sa liste polja u oblast filtera, čak i polja koja se ne nalaze u prikazu.

  Možete i da kliknete na strelicu pored polja u odeljku polja na listi polja i izaberete stavku Dodaj u filter za prikaz.

 3. Da biste izbrisali filter, kliknite na ikonu „X“ u oblasti filtera. Da biste obrisali filter, kliknite na ikonu brisača.

Ikone „Obriši“ i „Izbriši“ u oblasti filtera alatke Power View

Filteri za vizuelizaciju

Filtere na nivou vizuelizaciju možete da podesite za tabele, matrice, kartice i grafikone, ali ne i za kontejnere za pločice ili segmentatore. Međutim, možete da podesite filtere za tabele, matrice i grafikone koje se nalaze unutar kontejnera za pločice.

 1. Prikažite filtere za pojedinačne vizuelizacije tako što ćete zadržati pokazivač iznad gornjeg desnog ugla i kliknuti na ikonu filtera. Time se otvara oblast filtera već popunjena poljima u vizuelizaciji.

  Ako je oblast filtera razvijena, kada izaberete vizuelizaciju vidite tip vizuelizacije u sivom naslovu u oblasti filtera. Na primer, ako izaberete grafikon, vidite naslov Grafikon u oblasti filtera. Kliknite na taj naslov da biste videli filtere za grafikon.

 2. Možete da prevučete druga polja sa liste polja u oblast filtera, čak i polja koja se ne nalaze u vizuelizaciji ni u prikazu.

  Možete i da kliknete na strelicu pored polja u odeljku polja na listi polja i izaberete stavku Dodaj u filter za [vizuelizaciju].

 3. Možete da izbrišete filtere koje dodajete vizuelizaciju, ali ne i filtere za polja koja se nalaze u toj vizuelizaciji. Ali možete da ih obrišete tako da nemaju efekta.

  Da biste uklonili filter, otvorite oblast filtera za vizuelizaciju i izbrišite filter.

Savet: Ako dodate filter za polje u vizuelizaciji, a zatim izbrišite polje iz vizuelizacije, filter ostaje aktivan za tu vizuelizaciju.

Osnovni i napredni filteri

Da biste prešli iz osnovnih u napredne filtere i obratno, kliknite na ikonu Režim naprednog filtera, koja je prva ikona sa desne strane imena polja u oblasti filtera.

ikona „Napredni filter“ u alatki Power View

Napredni filter

Ovo su različite opcije za filtere.

Osnovni filter

Napredni filter

Tekstualna polja

Polja za potvrdu slična automatskim filterima u programu Microsoft Excel

Polja slobodnog oblika u koja se unose vrednosti koja polje sadrži, koja ne sadrži i tako dalje.

Numerička polja

Klizač od najniže na najviše vrednosti u polju.

Polja slobodnog oblika u koja se unose vrednosti od kojih je polje veće, manje i tako dalje.

Napomena: Ne možete da koristite izračunato polje kao filter.

Polja za datum

Klizači datuma ili polja za potvrdu

Polja slobodnog oblika u koja se unose vrednosti sa kojima se polje podudara, pre kojih je, posle kojih i tako dalje.

Savet: . Brojevi iza svake vrednosti u polju za potvrdu prikazuju koji zapisa sadrži ta vrednost. Ako polje sadrži više od 500 vrednosti, videćete poruku da se ne prikazuju sve stavke.

Pretraga u filterima

Ako filtrirate polje koje sadrži dugačku listu vrednosti, možete da potražite određenu vrednost.

 • U okviru imena polja u oblasti filtera otkucajte tekst za pretragu u polju Pretraga i kliknite na lupu.

Savet:  Ako polje ne sadrži veliki broj vrednosti, neće imati polje Pretraga

Možete da pretražujete vrednost u okviru filtera tekstualnog polja na nivou vizuelizacije ili prikaza, a zatim da odaberete da li ćete filtrirati po njemu ili ne. Delovi vrednosti polja koji se podudaraju sa tekstom za pretragu istaknuti su na listi rezultata pretrage. Pretraga ne razlikuje velika i mala slova, tako da pretraga reči „Jabuka“ daje iste rezultate kao „jabuka“. Pretraga je ograničena na vizuelizaciju odnosno na list ili prikaz, u zavisnosti od filtera – ne pretražuje se cela radna sveska ili izveštaj.

Možete da koristite i džoker znakove – znak pitanja (?) i zvezdicu (*). Znak pitanja zamenjuje svaki pojedinačni znak, a zvezdica svaki niz znakova. Ako želite da pronađete pravi znak pitanja ili zvezdicu, unesite simbol tilda (~) ispred znaka.

Na primer, ako na listi zemalja otkucate r?n u polju Pretraga, dobićete dve zemlje, Francusku i Iran. Ako otkucate r*n u polju „Pretraga“, dobićete deset zemalja, uključujući Grenland, Argentinu i Kirgistan.

Napomena:  Ako u pretrazi koristite džoker znakove, deo koji se podudara nije istaknut u rezultatima pretrage.

Vrh stranice

Ponašanje filtera u sačuvanoj Power View datoteci

Svaki od nekoliko različitih načina filtriranja podataka u izveštaju ponaša se drugačije kada sačuvate izveštaj ili radnu svesku:

 • Ako podesite filter ili segmentator prilikom dizajniranja Power View lista ili prikaza u programima Excel ili SharePoint, stanje segmentatora ili filtera se čuva sa datotekom.

 • Promene se ne čuvaju u pregledaču u usluzi Excel Services za Excel radnu svesku ili u režimima za čitanje i preko celog ekrana za Power View izveštaj u sistemu SharePoint, pa ako filtrirate u tim režima, ni te promene se ne čuvaju.

Vrh stranice

Unakrsni filteri

U zavisnosti od toga koja vizuelizacija je izvor (obavlja filtriranje) a koja cilj (filtrira se), ciljna vizuelizacija će se filtrirati ili isticati. Ako se filtrira, to se naziva 1. unakrsnim filtriranjem.

Grafikoni mogu da se ponašaju kao filteri, zahvaljujući relacijama u osnovnom modelu. Kada izaberete vrednosti direktno na grafikonu, on filtrira druge oblasti sa podacima u prikazu. Na primer, ako izaberete jednu kolonu u trakastom grafikonu, automatski se filtriraju vrednosti u matrici u prikazu izveštaja.

Unakrsno filtrirano

Stubičasti grafikon koji filtrira matricu

Koristite taster Ctrl i klik na taster miša da biste izabrali više vrednosti. Da biste obrisali filter, kliknite unutar filtera, ali ne na vrednost.

Unakrsno filtriranje funkcioniše i sa grafikonima sa više grupa. Klikom na jedan odeljak trake u naslaganom trakastom grafikonu filtriranje se obavlja na osnovu te određene vrednosti. Klik na stavku u legendi filtrira sve odeljke u toj grupi.

Izbori unakrsnog filtera se čuvaju kada prelazite sa jednog lista ili prikaza na drugi, ali se ne čuvaju u radnoj svesci ili izveštaju. Kada sačuvate radnu svesku ili izveštaj i ponovo ih otvorite kasnije, svaki grafikon će se vratiti u prvobitno stanje.

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Filtriranje i isticanje u programskom dodatku Power View

Isticanje u programskom dodatku Power View

Moduli za sečenje u programskom dodatku Power View

Power View: Istraživanje, vizuelizacija i predstavljanje podataka

Video zapisi o programskim dodacima Power View i Power Pivot

Uputstvo: analiza podataka izvedene tabele pomoću modela podataka u programu Excel 2013

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×