Filtriranje podataka u opsegu ili tabeli

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Korišćenje automatskog filtera ili napravili poređenja operatora kao što je "veće od" i "prvih 10" mogu da prikazuju podatke i sakrili ostale. Čim izvršite filtriranje podataka u opsegu ćelija ili tabele, možete da ponovo primenili filter da biste dobili najnovije rezultate ili brisanje filtera da biste ponovo prikazali sve podatke.

Filtrirani podaci prikazuju samo redove koji zadovoljavaju navedeni kriterijum, a kriju redove koji ne želite da budu prikazani. Nakon filtriranja podataka, njihov podskup možete da kopirate, pretražujete, uređujete, oblikujete, prikažete u obliku grafikona i štampate, a da ga pri tom ne preraspoređujete niti pomerate.

Moguće je filtrirati i po nekoliko kolona. Filteri se mogu dodavati, što znači da se svaki dodatni filter zasniva na tekućem filteru i dodatno smanjuje podskup podataka.

Napomena : Kada koristite dijalog Pronalaženje za pretraživanje filtriranih podataka, pretražuju se samo prikazani podaci; podaci koji nisu prikazani se ne pretražuju. Da biste pretražili sve podatke, obrišite sve filtere.

Tri tipova filtera

Korišćenjem automatskog filtra možete kreirati tri tipa filtriranja: po vrednostima liste, po obliku ili po kriterijumu. Svaki od ovih tipova filtriranja isključuje jedan drugog za svaki opseg ćelija ili kolone tabele. Na primer, možete filtrirati ili po boji ćelije ili po broju liste, ali ne i po oba kriterijuma; možete filtrirati ili po ikoni ili po prilagođenom filtru, ali ne i po oba filtriranja.

Ponovna primena filtera

Da biste odredili da li je filter primenjen, obratite pažnju na ikonu u zaglavlju kolone:

 • Strelicu padajućeg menija Padajuća strelica filtera znači da filtriranje omogućeno, ali nije primenjena.

  Kada kursorom pređete preko naslova kolone u kojoj je filtriranje omogućeno, ali nije primenjeno, ekranska napomena prikazuje „(prikazuje sve)“.

 • Dugme za filtriranje Ikona primenjenog filtera znači da je primenjen filter.

  Kada kursorom pređete preko naslova filtrirane kolone, ekranska napomena prikazuje filter koji je primenjen u toj koloni, na primer "Jednako crvenoj boji ćelije" ili "Veće od 150".

Kada ga ponovo primenite filter, se pojaviti različiti rezultati iz sledećih razloga:

 • Podaci su dodati opsegu ćelija ili koloni tabele, izmenjeni ili izbrisani iz njih.

 • Filter je dinamički filter za datum i vreme, na primer filter Danas, Ova sedmica ili Od početka godine do danas.

 • Vrednosti koje je dala formula su promenjene i radni list je ponovo izračunat.

Nemojte da mešate formate skladišta

Za najbolje rezultate, ne sadrže formata za skladištenje, kao što je tekst "i" broj "ili" broj "i" datum, u istoj koloni jer samo jedan tip komanda "Filtriraj" je dostupna za svaku kolonu. Ako postoji više različitih formata za skladištenje, komanda koja je prikazana je format za skladištenje koji se najčešće pojavljuje. Na primer, ako kolona sadrži tri vrednosti uskladištene kao broj i četiri kao tekst, komande filter koji je prikazan je Filteri za tekst.

Filtriranje opsega podataka

 1. Izaberite podatke koje želite da filtrirate. Da biste ostvarili najbolje rezultate, kolone treba da imaju zaglavlja.

  Dugme „Filter“

 2. Kliknite na strelicu Strelica „Filter“ u zaglavlju kolone, a zatim izaberite stavku Filteri za tekst ili Filteri za brojeve.

 3. Izaberite jedan od operatora za poređenje. Na primer, da biste prikazali brojeve između donje i gornje granice, izaberite stavku Između.

  Filteri brojeva „Između“

 4. U Prilagođeni automatski filterpolju, otkucajte ili izaberite kriterijume za filtriranje podataka. Na primer, da biste prikazali sve brojeve između 1000 i 7 000, u okviru je veće od ili jednako , tip 1000, i u je veća od ili jednaka polju, otkucajte 7000.

  Dijalog „Prilagođeno auto filtriranje“

 5. Kliknite na dugme U redu da biste primenili filter.

  Napomena : Operatori za poređenje nisu jedini način da biste filtrirali po kriterijumima postavite. Možete da odaberete stavke sa liste ili traženje podataka. Možete čak i Filtriranje podataka po boji ćelije ili boju fonta.

Filtriranje podataka u tabeli

Kada unesete podatke u tabelu, kontrole filtera se automatski dodaju u zaglavlja tabele.

Excel tabela sa prikazanim ugrađenim filterima

Za brzo filtriranje, uradite sledeće:

 1. Kliknite na strelicu Padajuća strelica filtera u zaglavlju tabele u koloni koju želite da filtrirate.

 2. Na listi sa tekstom ili brojevima opozovite izbor u polju (Izaberi sve) na vrhu liste, a zatim potvrdite izbor u poljima za stavke koje želite da prikažete u tabeli.

  Galerija filtera

 3. Kliknite na dugme U redu.

Savet :  Da biste prikazali više stavki na listi, vucite regulator u donjem desnom uglu galerije filtera da biste je povećali.

Strelica za filtriranje u zaglavlju tabele menja se u sledeću ikonu Ikona primenjenog filtera da bi ukazala na to da je filter primenjen. Kliknite na nju da biste izmenili ili obrisali filter.

Galerija filtera sa prikazanom komandom „Obriši filter“

Filtriranje stavki po boji

Ako ste primenili drugačije boje ćelija ili fonta ili uslovno oblikovanje, možete da filtrirate po bojama ili ikonama koje su prikazane u tabeli.

 1. Kliknite na strelicu Padajuća strelica filtera u zaglavlju kolone na koju je primenjeno oblikovanje boje ili uslovno oblikovanje.

 2. Izaberite stavkuFilter po boji, a zatim izaberite boju ćelije, boju fonta ili ikone po kojima želite da filtrirate.

  Opcije filtriranja po boji

  Tipovi opcija boja koji će biti dostupni zavise od tipova oblikovanja koje ste primenili.

Kreirajte modul za sečenje da biste filtrirali podatke u tabeli

Napomena : Moduli za sečenje nisu dostupne u Excel 2007.

Moduli za sečenje u Excel 2010, dodati ste kao novi način za filtriranje podataka izvedene tabele. U Excel 2013, možete da kreirate module za sečenje da biste filtrirali podatke u tabeli. Modul za sečenje je koristan zato što jasno pokazuje podatke prikazane u tabeli nakon filtriranja podataka.

Modul „Slicer“ tabele

Evo kako možete da kreirate modul za sečenje da biste filtrirali podatke:

 1. Kliknite bilo gde u tabeli da biste prikazali Alatke za tabele na traci.

  „Alatke za tabele“ na traci

 2. Na kartici Dizajn > Umetni modul za sečenje.

  Dugme „Modul za sečenje“ na kartici „Dizajn“ alatki za tabele

 3. U dijalogu Umetanje modula „Slicer“ potvrdite izbor u poljima za potvrdu za koje želite da kreirate module za sečenje.

 4. Kliknite na dugme U redu.

  Modul za sečenje se pojavljuje za svako zaglavlje tabele za koje ste potvrdili izbor u dijalogu Umetanje modula „Slicer“.

 5. U svakom modulu za sečenje izaberite stavke koje želite da prikažete u tabeli.

  Da biste izabrali više od jedne stavke držite pritisnut taster CTRL, a zatim izaberite stavke koje želite da prikažete.

Savet :  Da biste promenili izgled modula za sečenje, izaberite modul za sečenje da biste prikazali Alatke modula „Slicer“ na traci, a zatim primenite stil modula za sečenje ili promenite postavke na kartici Opcije.

Filtriranje je korisna kada želite da se fokusirate na određeni deo vaše podatke. U Excel Online, pre nego što možete da primenite filter na opseg podataka, moraćete da ga oblikujete kao tabelu. Evo kako:

 1. Izaberite podatke koje želite da filtrirate. Na kartici Početak izaberite stavku Oblikuj kao tabelui zatim izaberite stavku Oblikuj kao tabelu.

  Dugme za oblikovanje podataka kao tabele

 2. Excel Web app će vas upitati da li je tabela ima zaglavlja.

  • Izaberite stavku Moja tabela ima zaglavlja za pretvaranje gornji red podataka u zaglavlja tabele. Ne mogu filtrirati podatke u ovom redu.

  • Ne potvrdite izbor u polju za potvrdu ako želite da Excel Online da biste dodali zaglavlja čuvara mesta (koje možete da preimenujete) iznad podatke u tabeli.

   Dijalog za konvertovanje opsega podataka u tabelu

 3. Click OK.

 4. Da biste primenili filter, kliknite na strelicu u zaglavlju kolone i odaberite opciju filtriranja.

Opcije filtriranja

Ili, možete da primenite opšte opciju filtriranja ili prilagođeni filter određeni tip podataka. Na primer, prilikom filtriranja brojeve, videćete Filteri za brojeveza datume, videćete Filteri za datumi za tekst, videćete Filteri za tekst. Opcija "Opšti" omogućava vam da izaberete podatke koje želite da vidite sa liste postojećih podataka ovako:

Opcija prilagođenog filtera za brojeve

Opcija Filteri za brojeve omogućava vam da primenite prilagođeni filter:

opcije prilagođenog filtriranja dostupne za brojne vrednosti.

U ovom primeru, ako želite da vidite oblasti koje su imale prodaju ispod 6000 USD u martu, možete da primenite prilagođeni filter:

primena prilagođenog filtera za brojne vrednosti

Evo kako:

 1. Kliknite na strelice filtera pored mart > Filteri za brojeve > manje od i unesite 6000.

  primena prilagođenog filtera za prikazivanje vrednosti ispod određenog kriterijuma

 2. Kliknite na dugme U redu.

  Excel Online primenjuje filter i prikazuje samo oblasti koje imaju prodaju ispod 6000 USD.

  Rezultati primene prilagođenog filtera brojeva

Prilagođeni Filteri za datum i Filteri za tekst možete primeniti na sličan način.

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Takođe pogledajte

Excel, obuka: filtriranje podataka u tabeli

Uputstva i primeri za sortiranje i filtriranje podataka po boji

Filtriranje uz napredne kriterijume

Uklanjanje filtera

Deli Facebook Facebook Twitter Twitter E-pošta E-pošta

Da li su vam ove informacije koristile?

Odlično! Imate li još neke povratne informacije?

Kako možemo da je poboljšamo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×