Excel se ne odaziva, zaustavlja, zamrzava ili je prestao sa radom

Excel se ne odaziva, zaustavlja, zamrzava ili je prestao sa radom

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak objašnjava korake za rešavanje problema koje vam mogu pomoći da rešite najčešće probleme kada primite Excel ne odaziva greške, Excel prekida ili zamrzava kada ga pokrene ili otvorite Excel radnu svesku. Ove tipove problema može doći iz nekog razloga navedene ispod.

Pratite obezbeđena rešenja u ovom članku redosledom. Ako ste prethodno pokušali jedan od ovih metoda i nije pomoglo, idite na sledeće rešenje na listi.

Napomena: Ako ste Windows 7 nadogradili na Windows 10 i sad imate problema sa otvaranjem Excel datoteka, pogledajte članak Greške prilikom otvaranja Office datoteka posle nadogradnje operativnog sistema Windows 7 na Windows 10.

Pokrenite Excel u bezbednom režimu

Bezbedni režim omogućava pokretanje programa Excel bez naišao određene programe pri pokretanju. Možete da otvorite Excel u bezbednom režimu tako što ćete pritisnuti i držati pritisnut taster Ctrl dok pokrenete program, odnosno ako koristite prekidač/safe (excel.exe/Safe) kada pokrenete program sa komandne linije. Kada pokrenete Excel u bezbednom režimu, zaobilazi funkcionalnost i postavke kao što su lokaciji alternativni pokretanje, izmenjene trake sa alatkama, fascikla xlstart i programski dodaci za Excel. Međutim, COM programski dodaci su isključena.

Ako je problem rešen kada pokrenete Excel u bezbednom režimu, pogledajte: Kako da rešite probleme sa pokretanjem u programu Excel.

Ako problem nije rešen kada pokrenete Excel u bezbednom režimu, nastavite do sledeće stavke na listi.

Instaliranje najnovijih ispravki

Možda ćete morati da podesite Windows Update za automatsko preuzimanje i instaliranje preporučene ispravke. Instaliranje bilo koje važne preporuke i optimalne ispravke možete često ispraviti probleme zamenom zastarelih datoteka i rešavanje slabosti. Da biste instalirali najnovije ispravke za Office, pratite korake u ovom članku: Ažuriranje sistema Office i računara.

Ako istalacija najnovijih Office ispravki nije rešila problem, nastavite do sledeće stavke na listi.

Proveravanje da li neki drugi proces koristi Excel

Ako je neki drugi proces koristi Excel, ove informacije će biti prikazane na statusnoj traci na dnu prozora programa Excel. Ako pokušate da biste izvršili druge radnje dok Excel je u upotrebi, Excel možda ne reaguje. Obavestite zadatak u procesu završi svoj posao pre nego što pokušate druge radnje.

Ako neki drugi proces ne koristi Excel, nastavite do sledeće stavke na listi.

Ispitivanje mogućih problema sa programskim dodacima

Dok programske dodatke možete poboljšati vaš utisak pri radu, one mogu povremeno se ili neusaglašeni sa programom Excel. Isprobajte pokretanju programa Excel bez programskih dodataka da biste videli ako problem nestaje.

 1. Uradite nešto od sledećeg:

  • Ako koristite Windows 10, odaberite stavke Start > sve aplikacije > Sistem Windows > Pokreni > otkucajte Excel/bezbedno u polju Pokreni , a zatim kliknite na dugme u redu.

  • Ako radite u operativnom sistemu Windows 8, kliknite na dugme Pokreni u meniju aplikacije > otkucajte Excel/bezbedno u polju Pokreni , a zatim kliknite na dugme u redu.

  • Ako radite u operativnom sistemu Windows 7, kliknite na dugme Start > otkucajte Excel/bezbedno u Pretraži programe i datoteke, a zatim kliknite na dugme u redu.

 2. Ako je problem rešen, izaberite stavke Datoteka > Opcije > Programski dodaci.

 3. Izaberite stavku COM programski dodaci, i kliknite na dugme Idi.

 4. Opozovite izbor u svim poljima za potvrdu na listi i kliknite na dugme u redu.

 5. Zatvorite i ponovo pokrenite Excel.

Ukoliko ne dođe do problema kada ponovo pokrenete Excel, pokrenite omogućavanje programskim dodacima nešto u trenutku dok se ne radi. Ovo će vam omogućiti da znate koji programski dodatak dovodi do problema. Uverite se i ponovo pokrenite Excel svaki put kada omogućite programski dodatak.

Ako onemogućavanje programskih dodataka nije rešilo problem, nastavite do sledeće stavke na listi.

Ispitivanje Excel datoteke detalje i sadržaj

Excel datoteke mogu postojati na računaru dugo. Oni su nadogradnju sa verzije verziju i često putuju iz jednog korisnika na drugog korisnika. Često, korisnik će naslediti Excel datoteke, ali ne zna šta je uključeno u datoteci. Performanse ili otkazuju problema, mogu da dovedu do sledećih stvari:

 • Formule upućivanja na cele kolone.

 • Formule niza upućivanja na nejednakim broja elemenata u argumentima.

 • Stotine ili možda hiljade skrivene ili 0 visinu i širinu objekta.

 • Prekomerna stilovi uzrokovane česti kopiranje i lepljenje između radne sveske.

 • Prekomerna i nevažeći definisana imena.

Ako ovi koraci ne reše problem, nastavite do sledeće stavke na listi.

Proverite da li se generiše datoteku tako što ćete nezavisnog proizvođača

Ponekad Excel datoteke generiše nezavisnih proizvođača aplikacije. U ovom slučaju, datoteke može biti neispravno generisane i neke funkcije možda neće raditi ispravno prilikom otvaranja datoteke u programu Excel. Ako se to desi, testirajte funkcije u nove datoteke izvan aplikacije nezavisnih proizvođača. Ako funkcija radi ispravno, koje bi trebalo da uverite se da je svesni sledećih problema nezavisnog proizvođača.

Ako problem nije rešen kada ih testirate izvan aplikacije nezavisnih proizvođača, nastavite do sledeće stavke na listi.

Izvršite selektivno pokretanje da biste utvrdili da li program, proces ili uslugu neusaglašen sa programom Excel

Kada pokrenete Windows, nekoliko aplikacija i usluga početak automatski, a zatim pokrenite u pozadini. Ova aplikacija i usluga možete smeta drugi softver na Računaru. Izvršavanje selektivnog pokretanja (poznat i kao „čisto pokretanje”) može pomoći da identifikujete problema sa neusaglašene aplikacijama. Da biste izvršili selektivno pokretanje, odaberite jednu od sledećih veza u zavisnosti od operativnog sistema Windows, a zatim pratite korake u članku:

Windows 10, Windows 7, Windows 8: Izvršavanje selektivnog pokretanja pomoću konfiguracije sistema
Windows Vista: Pokreni selektivnog pokretanja pomoću konfiguracije sistema
Microsoft Windows XP: Kako da kreirate i konfigurišete korisničke naloge u operativnom sistemu Windows XP

Selektivno pokretanje se koristi da bi se lakše problematične procesa, usluga ili aplikacija koja nije usaglašena sa programom Excel.

Ako problem nije rešen kada ponovo kreirate profil, nastavite do sledeće stavke na listi.

Popravljanje Office programa

Popravljanje Office programa možete rešiti probleme sa programom Excel ne odaziva, zaustavlja ili zamrzava tako što ćete automatski popraviti greške u Office datotekama. Uputstva za ovo uradite potražite u članku: Popravka Office aplikacije.

Pređite na sledeću stavku na listi ako popravkom Office programa niste rešili problem.

Proveravanje da li je antivirusni softver ažuran i usaglašen sa programom Excel

Excel možda neće ispravno funkcionisati ako antivirusni softver nije ažuriran.

Proverite da li je antivirusni softver ažuriran:

Da biste bili u toku sa novim virusima, prodavci antivirusnog softvera povremeno obezbeđuju ispravke koje možete preuzeti sa interneta. Preuzmite najnovije ispravke tako što ćete posetiti veb lokaciju odgovarajućeg prodavca antivirusnog softvera.

Listu prodavaca antivirusnog programa potražite u članku: Dobavljači softvera za bezbednost potrošača.

Proverite da li je antivirusni softver usaglašen sa programom Excel:

Ako antivirusni softver obuhvata integraciju sa programom Excel, možete imati probleme sa performansama. U tom slučaju, možete potpuno da onemogućite integraciju sa programom Excel u antivirusnom softveru. Možete i da onemogućite programske dodatke antivirusnog softvera instalirane u programu Excel.

Važno: Promena postavki antivirusnog softvera može učiniti računar podložnim virusnim, prevarantskim ili zlonamernim napadima. Microsoft ne preporučuje da pokušate da promenite postavke antivirusnog softvera. Koristite ovo zaobilazno rešenje na sopstveni rizik.

Možda ćete morati da se obratite prodavcu antivirusnog softvera i utvrdite kako da konfigurišete softver da biste isključili integraciju sa programom Excel ili skeniranje u tom programu.

Više informacija

Napredno rešavanje problema

Ako metode koje su prethodno pomenute nije rešilo problem, problem može biti određene ili za zaštitu životne sredine ili datoteka. Sledeći odeljak opisuje kako da rešite dodatni problem koji mogu da dovedu do programa Excel da biste prekinuli ili otkazati.

Faktori sredine

Faktori sredine su bitne koliko sadržaj datoteke i programski dodaci kada rešavate pada. Vam može pomoći da odredi uzrok problem bez ikakvih sledećih radnji:

 • Pratite osnovni koraci za rešavanje problema.

 • Testirajte datoteke u najčistiju okruženju.

Sledeći odeljci opisuju nekim oblastima koje treba ispituje.

Gde je datoteka uskladištena

Premeštanje datoteke lokalno će pomoći da utvrdite da li je nešto nije u redu sa datoteku ili gde je sačuvana datoteka. Nekoliko problema može doći prilikom čuvanja Excel datoteke preko mreže ili na Veb serveru. Preporučuje se da sačuvate datoteku lokalno. Ovo treba da uradite u sledećim situacijama:

• Preusmereni „Moji dokumenti” fascikli sa lokacijom servera

• Vanmrežne datoteke

• Otvaranje datoteka iz "WebFolder" ili SharePoint

• Udaljene radne površine/Citrix

• Mreže aparata

• Virtuelizovanom okruženju. Više informacija o Microsoft softvera koji je pokrenut u virtuelizovanom okruženju potražite u članku sledeće: smernice podrške za Microsoft softver pokrenut u korporacija Microsoft hardver virtuelizacije softver.

Memorija

Excel datoteke možete povećati prilično veliku kada započnete Dodavanje mnogo oblikovanje i oblike. Uverite se da vaš sistem ima dovoljno RAM-a za pokretanje aplikacija. Sistemski zahtevi za programskih paketa Microsoft Office, idite u sledećim člancima Microsoft:

Sistemski zahtevi za Office 2016

Sistemski zahtevi za Office 2013

sistemski zahtevi za Office 2010

sistemski zahtevi za Excel 2007


Office 2010 uvedena osnovne 64-bitne verzije Office proizvoda da biste iskoristili prednosti veće obrada kapaciteta. Da biste pročitali više o 64-bitna izdanja sistema Office, idite u sledećim člancima Microsoft:

64-bitna izdanja sistema Office 2013

razumevanje 64-bitni Office

Štampači i video upravljački programi

Kada pokrenete Excel, ona pregleda podrazumevani štampač i video upravljački programi koji će se prikazati Excel radne sveske. Excel je štampač intenzivne i se pokreće sporije kada Excel datoteke sačuvane u prikaz pregleda preloma stranice. Testiranje datoteke tako što ćete koristiti Različiti štampači kao što je Microsoft XPS Document Writer upravljački program štampača ili upravljački program grafičke VGA će utvrdite da li se problem sa određenim štampačem ili video upravljačkog programa.

Ako i dalje imate probleme sa koja ili otkazuju u programu Excel kada radite kroz rezoluciju metode koje su navedene, obratite se Microsoft Support za vođeni rešavanje problema.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×