Efekti za oblikovanje teksta (okno za 3-D rotaciju)

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Ove opcije služe za promenu orijentacije i perspektive izabrane WordArt grafike.

Napomene: 

  • Kada promenite opcije u ovom dijalogu, promene se odmah primenjuju na WordArt ili tekst, što će vam olakšati da biste videli efekte promena u WordArt objekta ili teksta bez zatvaranja dijaloga. Međutim, pošto se promene primenjuju, nije moguće kliknuti na dugme Otkaži u ovom dijalogu. Da biste uklonili promene, morate kliknite na dugme Opozovi radnju Slika dugmeta na Traku sa alatkama za brzi pristup za svaku izmenu koju želite da uklonite.

  • Možete istovremeno da opozovete više promena koje ste napravili na jednoj opciji u dijalogu, pod uslovom da u međuvremenu niste napravili promene na drugoj opciji u dijalogu.

  • Dijalog možete da pomerite tako da istovremeno možete da vidite i WordArt grafiku i dijalog.

Početne postavke     Da biste odabrali ugrađeni efekat rotacije ili perspektive, kliknite na dugme Unapred definisane postavke, a zatim izaberite željenu opciju.

Rotacija

Xi YZ ose definišu položaj (rotaciju) i položaj kamere (Prikaz) koji prikazuje objekte. X predstavlja Horizontalna osa; Y se vertikalna osa; a Z je treća dimenzija, dubina. Vrednosti za ove ose su Dodavanje i kamera prvo Rotirano tako što ćete vrednost X , a zatim vrednost Y , kao i na kraju Z vrednost. Kada koristite dugmad "guranje" da biste promenili X, Yili Z vrednost, na uvek izmene u odnosu na trenutni položaj kamere.

Tri rotirana oblika s prikazom osa X, Y i Z

X      Unesite broj u ovo polje da biste promenili položaj horizontalne ose. Možete da koristite dugmad sa strelicama da biste „gurnuli“ ovaj položaj udesno ili ulevo.

Levo      Kliknite na ovo dugme da biste smanjili položaj horizontalne osa.

Desno      Kliknite na ovo dugme da biste povećali položaj horizontalne ose.

Y      Unesite broj u ovo polje da biste promenili položaj vertikalne ose. Možete da koristite dugmad sa strelicama da biste „gurnuli“ ovaj položaj nagore ili nadole.

Gore      Kliknite na ovo dugme da biste povećali položaj vertikalne ose.

Dole      Kliknite na ovo dugme da biste povećali položaj vertikalne ose.

Z      Ova dimenzija omogućava pozicioniranje objekata iznad ili ispod drugih objekata. Upišite broj u polje da biste promenili poziciju ose Z. Možete da koristite dugmad sa strelicama za fino pomeranje u smeru kretanja kazaljke na satu ili u suprotnom smeru.

U smeru kretanja kazaljki na satu     Kliknite na ovo dugme da biste smanjili poziciju ose Z.

U smer suprotan od kretanju kazaljke na satu     Kliknite na ovo dugme da biste povećali poziciju ose Z.

Perspektiva     Opisuje koliko skraćenja perspektive (povećanja/smanjenja u zavisnosti od dubine) treba primeniti na WordArt grafiku ili drugi objekat. Upišite broj u polje da biste izmenili privid dubine. Najmanji broj (0) daje paralelan položaj kamere, dok najveći broj (120) daje najizobličeniju perspektivu, sličnu onoj koju daje širokougaona kamera.

Suzi polje prikaza     Kliknite na ovo dugme da biste smanjili nivo skraćenja.

Proširi polje prikaza     Kliknite na ovo dugme da biste povećali skraćenje perspektive.

Tekst

Zadrži tekst ravnim     Da biste sprečili rotaciju teksta u WordArt grafici prilikom njene rotacije, potvrdite opciju Zadrži tekst ravnim. Kada je ta opcija potvrđena, tekst uvek ostaje na prednjoj strani WordArt grafike. Kada je ta opcija opozvana, tekst unutar WordArt grafike prati rotaciju njene prednje površine.

Pozicija objekta

Udaljenost od zemlje     Upišite broj u polje da biste WordArt grafiku ili tekst pomerili unazad ili unapred u 3-D prostoru.

Uspostavi početne vrednosti     Kliknite na ovo dugme da biste uklonili 3-D rotaciju i efekte perspektive i vratili se na podrazumevane postavke.

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×