Dodavanje slike u pozadini (ili vodenog žiga) na slajdove

Dodavanje slike u pozadini (ili vodenog žiga) na slajdove

Korišćenje izbledele slike kao vodenog žiga u pozadini slajdova je sjajan način da prikažete logotip kompanije ili drugu značajnu sliku. Prilagodite svetlinu ili prozirnost (u zavisnosti od verzije programa PowerPoint) da bi slika pozadine bila dovoljno bleda i vidljiva, ali da se ne meša sa primarnim sadržajem koji se nalazi preko nje.

Kliknite da biste videli uputstva za izvršavanje sledeće radnje…

Sliku pozadine možete da dodate na više slajdova odjednom (koristeći prikaz Master slajda) ili na pojedinačne slajdove. Postupak je isti, izuzev za početnu tačku, kao što je objašnjeno u 1. koraku.

Takođe pogledajte: Boja

Oblikovanje boje pozadine

Kliknite da biste videli uputstva za izvršavanje sledeće radnje…

Takođe pogledajte: Tekst

Dodavanje vodenog žiga sa tekstom

Primer vodenog žiga sa tekstom „RADNA VERZIJA”, korišćen kao pozadina PowerPoint slajda
 1. Želite li da stavite vodeni žig na pojedinačne slajdove ili želite da sistematično dodajete vodene žigove na više slajdova? Pratite odgovarajući potkorak:

  • da biste dodali sliku pozadine na pojedinačni slajd ili slajdove     u prikazu Normalno, izaberite slajd u oknu sa sličicama sa leve strane. (Da biste izabrali više slajdova, kliknite na slajd, a zatim pritisnite i držite taster Ctrl pa kliknite na svaki preostali slajd.)

  • Da biste sistemski dodali sliku pozadine na više slajdova ili na sve slajdove,    na traci kliknite na Prikaz > Master slajda. U oknu sa sličicama sa leve strane, izaberite rasporede na slajdu na koje želite da dodate vodeni žig sa slikom. (Da biste izabrali više rasporeda, kliknite na neki, a zatim pritisnite i držite taster Ctrl pa kliknite na sve preostale).

 2. Kliknite desnim tasterom miša na izbor u oknu sa sličicama, a zatim izaberite stavku Oblikuj pozadinu.

  Okno „oblikovanje pozadine“ u programu PowerPoint
 3. U oknu Oblikovanje pozadine sa desne strane izaberite stavku Popuna slikom ili teksturom, a zatim u okviru Umetanje slike uradite nešto od sledećeg:

  • Izaberite stavku Datoteka, odaberite željenu sliku, a zatim izaberite stavku Umetni da biste umetnuli sliku sa uređaja.

  • Izaberite stavku Ostava da biste umetnuli sliku koju ste kopirali u ostavu.

  • Izaberite stavku Na mreži i otkucajte opis željenog tipa slike u polje za pretragu da biste odabrali sliku iz resursa na mreži.

  Veličina izabrane slike se prilagođava radi uklapanja u celu pozadinu slajda. Nije joj moguće promeniti veličinu kao slici u prednjem planu, ali možete da koristite postavku Pomak za određivanje pozicije. Možete i da koristite opciju Složite sliku naporedo kao teksturu da biste ponovili sliku horizontalno i vertikalno preko pozadine.

 4. Kada umetnete sliku, idite na okno Oblikovanje pozadine i pomerite traku Prozirnost da biste podesili procenat prozirnosti.

 5. (Opcionalno) Ako više želite da se vodeni žig pojavi na svim slajdovima u prezentaciji, a ne samo slajdovi ili rasporedi koje ste prvobitno izabrali, u oknu Oblikuj pozadinu kliknite na Primeni na sve.

 6. Sačuvajte prezentaciju (Datoteka > Sačuvaj).

 7. Ako radite u prikazu Master slajda, izaberite Zatvori prikaz mastera kada završite sa označavanjem promena.

Potrebna vam je dodatna pomoć?   

(Ključni koraci za pretvaranje slike u sliku pozadine su poslednja tri koraka – 6, 7, 8.)

 1. Izaberite slajd na koji želite da dodate vodeni žig.

  Da biste dodali vodeni žig na sve slajdove u praznoj prezentaciji, idite u Prikaz > Master slajda.

  Prikaz mastera slajda

  Savet:   Ako završena prezentacija sadrži neke master slajdove, možda nećete želeti da primenite pozadinu na master slajdove i da rizikujete neželjene promene u prezentaciji. Bezbedna alternativa je da dodajete pozadinu u slajd po slajd.

 2. Izaberite karticu Umetanje na traci i uradite nešto od sledećeg.

  • Da biste sliku koristili kao vodeni žig, izaberite stavku Slika, odaberite željenu sliku, a zatim kliknite na Umetni.

  • Da biste nalepili sliku koju ste kopirali, kliknite na dugme Ostava.

 3. Da biste prilagodili veličinu slike, kliknite desnim tasterom miša na sliku na slajdu, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Veličina i položaj.

 4. U oknu Veličina, u okviru Razmera povećajte ili smanjite podešavanja u poljima Visina i Širina.

  • Da biste održavali proporcionalnu visinu i širinu slike ili clip art objekta prilikom određivanja razmere, potvrdite izbor u polju za potvrdu Fiksiraj odnos širina/visina.

  • Da biste centrirali sliku na slajdu, potvrdite izbor u polju za potvrdu Postavi razmeru u odnosu na originalnu veličinu slike.

 5. Da biste premestili sliku ili clip art na slajdu, izaberite karticu Položaj, a zatim unesite podešavanja za položaje koje želite u polja Horizontalno i Vertikalno .

 6. U okviru Alatke za slike, na kartici Oblikovanje, u grupi Prilagođavanje kliknite na Boja, a zatim u okviru Ponovo oboji kliknite na željenu nijansu boje.

  Grupa „Prilagođavanje“

  Savet:   Ako ne vidite kartice Alatke za slike ili Format, uverite se da ste izabrali sliku.

 7. U okviru Alatke za slike idite na Format > Ispravljanje >Opcije ispravljanja slike, a zatim u okviru Svetlina i kontrast izaberite željeni procenat svetline.

  vodeni žig Slanje u zadnji plan
 8. Da biste vodeni žig poslali na pozadinu slajda, idite u Format > Alatke za slike, kliknite na strelicu pored Pošalji unazad, a zatim izaberite stavku Pošalji nazad.

(Ključni koraci za pretvaranje slike u sliku pozadine su poslednja tri koraka – 6, 7, 8.)

Dodavanje slike ili clip art objekta kao pozadine slajda

 1. Izaberite slajd na koji želite da dodate vodeni žig.

  Da biste dodali vodeni žig na sve slajdove u praznoj prezentaciji, na kartici Prikaz, u grupi Prikazi prezentacije kliknite na Master slajda.

  Slika trake programa PowerPoint

  Ako završena prezentacija sadrži neke master slajdove, možda nećete želeti da primenite pozadinu na master slajdove i da rizikujete neželjene promene u prezentaciji. Bezbedna alternativa je da dodajete pozadinu u slajd po slajd.

 2. Na kartici Umetanje, u grupi Ilustracije uradite nešto od sledećeg:

  Grupa „Ilustracije“ na glavnoj traci
  • Da biste sliku koristili kao vodeni žig, izaberite stavku Slika, odaberite željenu sliku, a zatim kliknite na Umetni.

  • Da biste koristili clip art kao vodeni žig, kliknite na Clip Art. U oknu zadatka Clip Art, u polju Pretraživanje otkucajte reč ili frazu koja opisuje željeni klip, ili otkucajte celo ili delimično ime clip objekta, a zatim kliknite na dugme Idi.

   Kada tražite clip art kolekcije i slike na mreži, bićete usmereni na Bing. Vi ste odgovorni za poštovanje autorskih prava, a filter za licence u usluzi Bing može da vam pomogne da odaberete koje slike da koristite.

   U okviru Pronađi tekst otkucajte reč ili frazu koja opisuje željeni clip art ili otkucajte celo ime datoteke clip kolekcije ili jedan njegov deo.

 3. Da biste prilagodili veličinu slike ili clip art objekta, kliknite desnim tasterom miša na sliku ili clip art na slajdu, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Veličina i položaj.

 4. Na kartici Veličina, u okviru Razmera povećajte ili smanjite podešavanja u poljima Visina i Širina.

  Da biste održavali proporcionalnu visinu i širinu slike ili clip art objekta prilikom određivanja razmere, potvrdite izbor u polju za potvrdu Fiksiraj odnos širina/visina.

  Da biste centrirali sliku ili clip art na slajdu, potvrdite izbor u polju za potvrdu Postavi razmeru u odnosu na originalnu veličinu slike.

 5. Da biste premestili sliku ili clip art na slajdu, izaberite karticu Položaj, a zatim unesite podešavanja za položaje koje želite u polja Horizontalno i Vertikalno .

 6. U okviru Alatke za slike, na kartici Oblikovanje, u grupi Prilagođavanje kliknite na Ponovo oboji, a zatim u okviru Blage varijante kliknite na željenu nijansu boje.

  Kartica „Alatke za slike“
 7. U okviru Alatke za slike, na kartici Oblikovanje, u grupi Prilagođavanje kliknite na Svetlina, a zatim kliknite na željeni procenat svetline.

  vodeni žig

  Na ovoj tački, možete da prevučete vodeni žig bilo gde na pozadini slajdova koji već sadrže tekst ili možete da dodate tekst u neke slajdove, a zatim da prevučete vodeni žig na pozadine slajdova.

  Slanje u zadnji plan
 8. Kada završite uređivanje i određivanje položaja vodenog žiga i budete zadovoljni njegovim izgledom, da biste poslali vodeni žig na pozadinu slajda, u okviru Alatke za slike, na kartici Format, u grupi Raspored kliknite na Pošalji nazad.

Dodavanje SmartArt grafike kao pozadine slajda

 1. Kliknite desnim tasterom miša na SmartArt grafiku i izaberite Kopiraj. (Pre početka ove procedure, trebalo bi da napravite SmartArt grafiku koju želite da koristite za pozadinu slajda.)

 2. Izaberite slajd na koji želite da dodate SmartArt grafiku u pozadini.

  Da biste izabrali više slajdova, kliknite na slajd, a zatim pritisnite i držite taster CTRL pa kliknite na svaki preostali slajd.

 3. Na kartici Dizajn, u grupi Pozadina kliknite na dugme Stilovi pozadine, a zatim izaberite stavku Oblikuj pozadinu.

  Slika kartice „Dizajn“
 4. Kliknite na Popuna slikom ili teksturom, a zatim izaberite stavku Ostava.

 5. Da biste centrirali, rastegli ili razvukli SmartArt grafiku u pozadini, prilagodite opcije Rastezanje.

 6. Da biste naveli količinu prozirnosti kroz SmartArt grafiku, pomerite klizač Prozirnost ili unesite broj u polje pored klizača.

 7. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste SmartArt grafiku upotrebili kao pozadinu za izabrane slajdove, kliknite na dugme Zatvori.

  • Da biste SmartArt grafiku upotrebili kao pozadinu za sve slajdove u prezentaciji, kliknite na dugme Primeni na sve.

Takođe pogledajte

Dodavanje video zapisa na pozadinu slajdova

Saradnici: Predrag Kojić

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×