Dodavanje slika i druge grafike

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Dodavanjem medija poput slika ili neke druge grafike u publikaciju možete je učiniti vizuelno dopadljivijom. U mogućnosti ste i da u publikaciju dodate mape koje kupcima mogu olakšati da pronađu vaše preduzeće.

Kada u publikaciju umetnete medije, možete ih premeštati ili menjati njihovu veličinu na isti način kao što to možete sa slikama i ostalim elementima publikacije.

Ukoliko želite da umetnete sliku iz nekog drugog programa, možete je kopirati i nalepiti. Nalepljena slika možda neće izgledati onako kako ste očekivali, ali postupak kopiranja i nalepljivanja je možda najbolji način da upotrebite neku sliku iz programa koji nije deo sistema Microsoft Office 2007.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Umetanje medija iz okna zadatka Clip Art ili Clip Organizer

Umetanje medija iz biblioteke sadržaja

Umetanje medija iz datoteke

Umetanje medija direktno iz skenera ili digitalni fotoaparat

Umetanje medija iz dizajnerske galerije

Umetanje medija iz okna zadatka Clip Art ili Clip Organizer

Možete da dodate medije pomoću okna zadatka Clip Art ili Clip Organizer.

Umetanje medija iz okna zadataka „Clip Art“

 1. U meniju Umetanje postavite pokazivač na stavku Slika, a zatim izaberite stavku Clip Art.

 2. U polje Pronađi upišite reč ili frazu kojima se opisuje željeni klip.

 3. Kliknite na dugme Idi.

  Kada tražite clip art kolekcije i slike na mreži, bićete usmereni na Bing. Vi ste odgovorni za poštovanje autorskih prava, a filter za licence u usluzi Bing može da vam pomogne da odaberete koje slike da koristite.

 4. Na listi rezultata postavite pokazivač na klip koji želite da umetnete, kliknite na strelicu pored klipa, a zatim izaberite stavku Umetni.

Umetanje medija iz programa Clip Organizer

 1. U meniju Umetanje postavite pokazivač na stavku Slika, a zatim izaberite stavku Clip Art.

 2. U oknu zadatka Clip Art kliknite na vezu Organizuj klipove.

 3. U dijalogu Microsoft Clip Organizer potražite fasciklu koja sadrži klip koji želite.

 4. Postavite pokazivač na klip, kliknite na strelicu pored klipa i zatim kliknite na dugme Kopiraj.

 5. U publikaciji, kliknite desnim tasterom miša na lokaciju gde želite da postavite klip, a zatim izaberite stavku Nalepi.

Vrh stranice

Umetanje medija iz biblioteke sadržaja

Biblioteka sadržaja je lokacija na kojoj možete skladištiti logotipe, liste usluga, članke o uspešnim ljudima, preporuke, mape na kojima je ucrtana lokacija preduzeća i slike koje nameravate da ponovo upotrebite u marketinškim materijalima. Kada u biblioteku sadržaja dodate medije, možete ih umetnuti u publikacije.

 1. U meniju Umetanje izaberite stavku Stavka iz biblioteke sadržaja.

 2. U oknu zadataka Biblioteka sadržaja, sa liste Kategorija izaberite neku kategoriju poput stavke Posao.

 3. Sa liste Tip izaberite željeni sadržaj poput stavke Oblici.

  Napomena: Različite vrste medija razvrstane su po različitim tipovima. Na primer, poslovni logotipi svrstani su u tip Grupa. Ukoliko niste u mogućnosti da pronađete sliku koju ste dodali u biblioteku sadržaja, izaberite stavku (Sve).

 4. Sa liste Sortiraj po izaberite željenu opciju poput Datum kreiranja.

 5. Na listi sa rezultatima, postavite pokazivač na stavku medija koji želite, kliknite na strelicu, a zatim kliknite na dugme Umetni.

Vrh stranice

Umetanje medija iz datoteke

 1. Na traci sa alatkama Objekti kliknite na Okvir za sliku Slika dugmeta , a zatim kliknite na Prazan okvir za sliku Okvir prazne slike .

 2. Kliknite na mesto u publikaciji na kojem želite da se nalazi slika, a zatim prevucite regulator za prilagođavanje praznog okvira slike dok ne dobijete željenu veličinu.

 3. Na traci sa alatkama Slika kliknite na dugme Umetni sliku.

 4. U dijalogu Umetanje slike pronađite fasciklu koja sadrži sliku koju želite da umetnete, a zatim kliknite na nju da biste je izabrali.

 5. Postupite na jedan od sledećih načina:

  • Da biste ugradili sliku, kliknite na dugme Umetni.

  • Da biste povezali sliku sa datotekom slika na čvrstom disku, kliknite na strelicu na dugmetu Umetni, a zatim izaberite stavku Poveži sa datotekom.

Vrh stranice

Umetanje medija direktno sa skenera ili digitalnog fotoaparata

Pre nego što počnete, proverite sledeće:

 • Vaš uređaj je TWAIN-kompatibilan ili WIA kompatibilan.

 • Uređaj mora biti povezan sa računarom.

 • Morate instalirati softver za uređaj koji podržava TWAIN ili WIA.

Uz neke uređaje se isporučuje više programa. Ukoliko niste sigurni koji od njih je TWAIN-kompatibilan ili WIA-kompatibilan, pogledajte uputstvo za uređaj ili se obratite njegovom proizvođaču.

Takođe bi trebalo da se uverite da se slika nalazi u skeneru ili fotoaparatu.

 1. Na traci sa alatkama Objekti kliknite na Okvir za sliku Slika dugmeta , a zatim kliknite na Prazan okvir za sliku Okvir prazne slike .

 2. Kliknite na mesto u publikaciji na kojem želite da se nalazi slika, a zatim prevucite regulator za prilagođavanje praznog okvira slike dok ne dobijete željenu veličinu.

 3. Desnim tasterom miša kliknite na okvir prazne slike, postavite pokazivač na stavku Promeni sliku, a zatim izaberite stavku Iz skenera ili fotoaparata.

 4. U dijalogu Umetanje slike pomoću skenera ili fotoaparata izaberite uređaj koji želite da koristite (ukoliko je sa računarom povezano više uređaja).

 5. Postupite na jedan od sledećih načina:

  • Ukoliko ste izabrali skener i želite da koristite podrazumevane postavke za skeniranje slike, izaberite opciju Web kvalitet (za slike koje želite da prikažete na ekranu) ili opciju Kvalitet štampanja (za slike koje želite da odštampate), a zatim kliknite na dugme Umetni da biste skenirali sliku.

   Napomena: Ukoliko je dugme Umetni nedostupno, može se desiti da softver za skener ne podržava automatsko skeniranje. Umesto toga kliknite na dugme Prilagođeno umetanje.

  • Ukoliko izabrani uređaj nije skener (na primer izabrali ste digitalni fotoaparat) ili ako želite da prilagodite postavke pre nego što skenirate sliku, kliknite na dugme Prilagođeno umetanje, a zatim sledite uputstva isporučena uz uređaj koji koristite.

 6. Pronađite fasciklu koja sadrži sliku koju želite da umetnete, izaberite sliku, a zatim kliknite na dugme Preuzmi slike.

Vrh stranice

Umetanje medija iz dizajnerske galerije

 1. Na traci sa alatkama Objekti kliknite na objekat dizajnerske galerije Slika dugmeta .

 2. U dijalogu Dizajnerska galerija izaberite neku kategoriju.

 3. Izaberite željeni objekat, a zatim kliknite na dugme Umetni objekat.

  Važno: Za neke objekte u galeriji za dizajniranje – poput reklama, kalendara, kupona, logotipa i dugmadi za navigaciju – postoje opcije prilagođavanja. Uverite se da prilagodite ove objekte pre nego što ih umetnete u publikaciju pošto nećete biti u mogućnosti da naknadno pravite izmene – na primer, menjanje datuma u kalendaru  – kada objekat postavite u publikaciju.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×