Dodavanje, premeštanje i uklanjanje validacije podataka

Važno: Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Provera valjanosti podataka je sposobnost automatske provere grešaka dok korisnik popunjava obrazac. Dodavanjem provere valjanosti podataka kontrolama u predlošku obrasca, možete da osigurate preciznost i doslednost podataka koje prikupljate, kao i njihovu usklađenost sa svim standardima koji su već u upotrebi u vašem preduzeću. Na primer, možete da koristite proveru valjanosti podataka da biste obavestili korisnike kada iznos koji unose za izdatak premašuje odobreni iznos ili ako greškom unesu ime u okvir za prikupljanje brojeva telefona.

Ako obrazac sadrži grešaka u validaciji i je povezan sa bazom podataka ili Veb usluga, korisnici neće moći da prosledite obrazac dok su otklonite ove greške. Korisnici mogu čuvanje lokalne kopije obrasca, ispravljanje i prosleđivanje podataka kasnije.

Ovaj članak sadrži:

Načini obaveštavanja korisnika o greškama u validaciji

Pitanja kompatibilnosti

Dodavanje validacije podataka

Menjanje uslova validacije podataka

Uklanjanje validacije podataka

Načini obaveštavanja korisnika o greškama u validaciji

Za obrazac dizajniran da se popunjava pomoću programa InfoPath, možete zadati da se poruka o validaciji podataka prikazuje kao Ekranska napomena. Nakon pregledanja ekranske napomene, korisnici mogu da pogledaju detaljno upozorenje koje ste pripremili. Alternativno, možete podesiti da se detaljno upozorenje prikazuje automatski. Na primer, ako naznačite neki uslov greške koji želite da se javi ako korisnik otkuca svoje ime u polje gde se upisuje broj telefona, možete omogućiti da ekranska napomena prikaže poruku „Upišite broj telefona u ovo polje.“ Ako omogućite automatsko pojavljivanje upozorenja, može se podrazumevano prikazati poruka kao što je „Ovo polje zahteva broj telefona u formatu (011) 012-3456.“ Korisnici mogu ručno da prikažu upozorenje koje ste pripremili tako što će desnim tasterom miša kliknuti na polje u programu InfoPath, a zatim izabrati opciju da se pokaže upozorenje ako odaberete da se podrazumevano prikazuje ekranska napomena.

Načini prikazivanja grešaka u validaciji u programu InfoPath

1. Kada pokazivač postavite na polje, on će dobiti oblik velikog slova i, i prikazaće se ekranska napomena.

2. Kada desnim tasterom miša kliknete na polje, pojaviće se priručni meni – a kada pokazivač postavite na Kompletan opis greške, pokazivaču se oblik menja u strelicu.

3. Kada izaberete stavku Kompletan opis greške, pojaviće se upozorenje.

Kod obrasca koji se popunjava u Web pregledaču, upozorenja se ne mogu prikazivati automatski. Ipak, korisnici mogu da prikažu upozorenje klikom na polje na Web stranici koja sadrži ekransku napomenu, a zatim klikom na vezu koja će se pojaviti.

Načini prikazivanja grešaka u validaciji u Web pregledaču

1. Kada pokazivač postavite na polje, on će dobiti oblik velikog slova i, i prikazaće se ekranska napomena.

2. Pokazivač se pretvara u šaku kada ga premestite na ekransku napomenu.

3. Kada kliknete na vezu, pojavljuje se upozorenje.

Vrh stranice

Pitanja kompatibilnosti

Prilikom dizajniranja predloška obrasca u programu InfoPath, možete odabrati određene kompatibilnosti režim za dizajniranje predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem. Kada predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem bude objavljena na serveru na InfoPath Forms Services, a zatim omogućenih za pregledač, obrasce zasnovane na predlošku obrasca se prikazuje u Veb pregledaču. Prilikom dizajniranja predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem, neke kontrole nisu dostupne u oknu zadatka kontrole , zato što ih nije moguće prikazati u Veb pregledaču.

Neke funkcije provere valjanosti podataka drugačije rade u Web pregledaču nego u programu InfoPath. Na primer, kada dodate proveru valjanosti podataka kontroli, kreirate tekst objašnjenja koji će biti prikazan kada korisnik unese nevažeće podatke u tu kontrolu. Možete da podesite da se ovaj tekst objašnjenja pojavljuje u ekranskoj napomeni i da opcionalno dopustite korisnicima da prikažu obaveštenje koje sadrži dodatne informacije ili možete da podesite da se obaveštenje automatski pojavi kada korisnik unese nevažeće podatke. Obaveštenja se ne mogu prikazati automatski za obrasce prikazane u Web pregledaču, ali korisnici i dalje mogu da vide ekransku napomenu i opcionalno prikažu obaveštenje koje sadrži dodatne informacije.

Napomena: Kada korisnici obrasce popunjavaju koristeći pregledač, mogu brzo da prikažu upozorenje u vezi sa validacijom podataka pritiskanjem tastera CTRL+SHIFT+I.

Spisak kontrola koje podržavaju validaciju podataka

U sledećoj tabeli navedene su one Microsoft Office InfoPath 2007 kontrole koje podržavaju validaciju podataka kao i to da li su dostupne za predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem.

Kontrole koje podržavaju Namesniиe podataka dation

Da li je dostupna za predložak obrasca omogućen za pregledač?

Polje za potvrdu

Da

Odabirač datuma

Da

Okvir padajuće liste

Da

Okvir sa listom opcija

Da

Dugme opcije

Da

Okvir za tekst

Da

Okvir za obogaćeni tekst

Da

Lista sa znacima za nabrajanje, numerisana lista ili obična lista

Ne

Kombinovani okvir

Ne

Vrh stranice

Dodavanje validacije podataka

 1. Kliknite na kontrolu kojoj želite da dodate proveru valjanosti podataka.

 2. U meniju Oblikovanje izaberite stavku Validacija podataka.

 3. U dijalogu Validacija podataka kliknite na dugme Dodaj.

 4. U grupi Ako je ovaj uslov ispunjen dodajte uslov.

  Primer

  Sledeći primer pokazuje kako se kreira uslov za validaciju podataka da biste bili sigurni da se podaci upisani u kontrolu okvir za tekst podudaraju sa zadatom vrednošću – u ovom slučaju sa rečju Zdravo.

  1. Sa prve liste izaberite stavku Izbor polja ili grupe, a zatim izaberite polje ili grupu za koje je povezana kontrola.

  2. Sa druge liste izaberite stavku nije jednako.

  3. Sa treće liste izaberite stavku Unos teksta, a zatim upišite Zdravo.

  Napomena: U dijalogu Svojstva kontrole potvrdite izbor Ne može da bude prazno da biste od korisnika zahtevali da unesu podatke u kontrolu.

 5. Potvrdite izbor Prikaži poruke u dijalogu čim korisnik unese nevažeće podatke da biste automatski prikazali poruke u dijalogu ukoliko korisnik unese nevažeće podatke.

  Napomena: Korisnik koji popunjava obrazac pomoću Web pregledača videće samo ekransku napomenu pošto se poruke u dijalogu ne mogu automatski prikazivati u Web pregledaču.

 6. U okvir Ekranski savet ukucajte tekst koji želite da prikažete kada korisnik postavi pokazivač na kontrolu ili klikne desnim tasterom miša na kontrolu.

 7. U polje Poruka upišite tekst koji želite da se prikaže u dijalogu poruke odmah ili ako korisnik zatraži više detalja.

  Napomena: The ScreenTip for a data validation error will not display for controls that also have a default ScreenTip set on the Advanced tab of the Control Properties dialog box. This behavior helps to ensure that the name of the control is accurately conveyed to users who are using screen readers.

Vrh stranice

Menjanje uslova validacije podataka

 1. Kliknite na kontrolu čiju validaciju podataka želite da izmenite.

 2. U meniju Oblikovanje izaberite stavku Validacija podataka.

 3. U dijalogu Validacija podataka izaberite uslov koji želite da promenite, a zatim kliknite na dugme Izmeni i potom unesite željene izmene.

Vrh stranice

Uklanjanje validacije podataka

 1. Kliknite na kontrolu čiju validaciju podataka želite da uklonite.

 2. U meniju Oblikovanje izaberite stavku Validacija podataka.

 3. U dijalogu Validacija podataka izaberite uslov koji želite da uklonite, a zatim kliknite na dugme Ukloni.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×