Dodavanje pomoćnih natpisa u snimljene PowerPoint prezentacije korišćenjem čitača ekrana

Dodavanje pomoćnih natpisa u snimljene PowerPoint prezentacije korišćenjem čitača ekrana

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Koristite PowerPoint 2016 uz tastaturu i Narator, ugrađeni čitač ekrana za Windows, da biste dodali pomoćne natpise u video zapise. Uz pomoćne natpise, možete da prikažete prezentaciju široj publici, na primer ljudima sa oštećenjem sluha ili onima koji govore jezikom drugačijim od jezika vašeg video zapisa.

Video plejer u programu PowerPoint 2016 prikazuje natpise kada reprodukujete video. Za uputstva pogledajte Uključivanje skrivenih titlova ili podnaslova.

Pomoćni natpisi se skladište u tekstualnoj datoteci sa oznakom tipa datoteke .vtt. Datoteku skrivenih titlova možete da napravite sami ili da koristite alatku za pravljenje skrivenih titlova. Da biste na mreži potražili dostupne alatke i detaljna uputstva, otkucajte „napravi vtt datoteku“ u pretraživaču. Podržane tipove datoteka sa natpisima potražite u članku Tipovi datoteka pomoćnih natpisa koje podržava PowerPoint.

Napomene : 

 • Nove funkcije usluge Office 365 izdaju se postepeno pretplatnicima na Office 365, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, posetite stranicu Kada dobijam najnovije funkcije u sistemu Office 2016 za Office 365?.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Prvi koraci uz narator.

 • Ova tema se bavi i JAWS funkcionalnošću. Da biste saznali više o usluzi JAWS za Windows, pogledajte članak Vodič za brzi početak za JAWS za Windows.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

U ovoj temi

Dodavanje skrivenih titlova u video

Pomoćne natpise možete da dodate u prezentacije koje ste snimili sa video naracijom, snimcima ekrana i drugim video zapisima osim video zapisa na mreži koje umećete u PowerPoint. Dodavanje natpisa u snimljenu prezentaciju koja ima samo audio naraciju trenutno nije podržano.

Pripremite tekstualnu datoteku natpisa sa oznakom tipa datoteke .vtt pre nego što dodate natpis. Uputstva o tome kako da napravite pomoćne natpise potražite u odeljku Pravljenje pomoćnih natpisa za video.

 1. U programu PowerPoint 2016, u normalnom prikazu idite na slajd koji ima video u koji želite da dodate natpise. Uputstva potražite u članku Saznajte kako da se krećete kroz PowerPoint pomoću funkcija pristupačnosti.

 2. Na slajdu pritisnite taster Tab dok ne čujete najavu video zapisa.

 3. U video zapisu pritisnite Alt+J, N. Čućete: „Kartica ‘Reprodukcija’“.

 4. Pritisnite C,2. Čućete: „Umetanje stavke menija natpisa”.

 5. Pritisnite taster Enter. Čućete: „Dijalog „Umetanje natpisa“, ime datoteke, uređivanje koje se može uređivati”.

 6. U dijalogu Umetanje natpisa, pritisnite taster Tab i tastere sa strelicama dok ne pronađete datoteku sa natpisima, a zatim pritisnite razmaknicu.

 7. Pritiskajte Tab dok ne čujete „Umetni, skupljeno razdeljeno dugme“, a zatim pritisnite Enter.

 8. Ako treba da dodate drugu datoteku natpisa, samo ponovite postupak.

 9. Reprodukujte video i proverite da li se natpisi ispravno prikazuju. Možda će vam biti potrebna pomoć od osobe kojoj vid nije oštećen da biste to uradili.

Uklanjanje pomoćnih natpisa iz video zapisa

Ako treba da uredite datoteku skrivenih titlova koja je umetnuta u video u programu PowerPoint 2016, prvo možete da uklonite datoteku, da je izmenite, a zatim da je ponovo vratite u video. Pre nego što uklonite datoteku iz PowerPoint 2016 video zapisa, uverite se da je originalna kopija datoteke skrivenih titlova uskladištena na računaru.

Ako ste dodali više datoteka skrivenih titlova u video, sledeći proces uklanja sve datoteke natpisa dodeljene video zapisu.

 1. U programu PowerPoint 2016, u normalnom prikazu idite na slajd koji ima video u koji želite da dodate natpise. Uputstva potražite u članku Saznajte kako da se krećete kroz PowerPoint pomoću funkcija pristupačnosti.

 2. Na slajdu pritisnite taster Tab dok ne čujete najavu video zapisa.

 3. U video zapisu pritisnite Alt+J, N. Čućete: „Kartica ‘Reprodukcija’“.

 4. Pritisnite C,2. Čućete: „Umetanje stavke menija natpisa”.

 5. Pritisnite taster R. Pomoćni natpisi se uklanjaju iz video zapisa.

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Takođe pogledajte

Kreiranje prezentacije od predloška pomoću čitača ekrana u programu PowerPoint

Korišćenje čitača ekrana za umetanje i uređivanje slika i tabela u programu PowerPoint 2016

Korišćenje tasterskih prečica za izlaganje prezentacije

Osnovni zadaci za kreiranje prezentacije u programu PowerPoint pomoću čitača ekrana

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu PowerPoint pomoću pristupačnih funkcija

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×