Dodavanje podataka iz radnog lista u model podataka pomoću povezane tabele

Dodavanje podataka iz radnog lista u model podataka pomoću povezane tabele

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Povezana tabela je tabela u programu Excel povezana sa tabelom u modelu podataka. Prednost kreiranja i održavanja podataka u Excel tabeli, u odnosu na njihov uvoz iz datoteke, leži u tome što možete nastaviti da uređujete vrednosti u Excel radnom listu dok koristite povezanu tabelu u modelu podataka kao osnovu izvedene tabele, izvedenog grafikona ili Power View izveštaja.

Dodavanje povezane tabele je jednostavno koliko i biranje opsega i klik na dugme Dodaj u model podataka. Još bolje, opseg oblikujte kao tabelu kako biste mogli da mu date odgovarajuće ime. Rad sa imenovanom povezanom tabelom olakšava upravljanje izračunavanjima i relacijama.

 1. Izaberite opseg redova i kolona koje želite da koristite u povezanoj tabeli.

 2. Oblikujte redove i kolone u vidu tabele.

  1. Izaberite stavke Početak > Oblikuj kao tabelu, a zatim izaberite stil tabele. Možete da izaberete bilo koji stil, ali obavezno uvek izaberite opciju Moja tabela ima zaglavlja. Ako tabela nema zaglavlja, razmislite o tome da ih sada kreirate. U suprotnom, Excel će upotrebiti proizvoljna generička imena (column1, column2 itd.) koja neće pružati informacije o sadržaju kolona.

  2. Imenujte tabelu. U prozoru Excel kliknite na opciju Dizajn alatki tabele. U grupi Svojstva, unesite ime za tabelu.

 3. Postavite pokazivač miša na bilo koju ćeliju u tabeli.

 4. Da biste kreirali povezanu tabelu, izaberite stavke Power Pivot > Dodaj u model podataka. U Power Pivot prozoru videćete tabelu sa ikonom veze, što ukazuje na to da je ta tabela povezana sa izvornom tabelom u programu Excel:

  Ikona povezane tabele

 5. Ako model već sadrži tabele, imate jedan dodatni korak. Trebalo bi da kreirate relaciju između nove tabele koju ste upravo dodali i ostalih tabela u modelu. Uputstva pronađite u članku Kreiranje relacija između dve tabele ili Kreiranje relacija u prikazu dijagrama.

Ako radna sveska ranije nije sadržala model, sada ga sadrži. Model se kreira automatski kada kreirate relaciju između dve tabele ili kada kliknete na dugme Dodaj u model podataka u programskom dodatku Power Pivot. Više informacija potražite u članku Kreiranje modela podataka u programu Excel.

Sada kada imate povezanu tabelu, možete urediti bilo koju ćeliju u radnom listu, uključujući dodavanje i uklanjanje redova i kolona. Model podataka u programskom dodatku Power Pivot će se odmah sinhronizovati. Imena tabela predstavljaju izuzetak. Ako preimenujete tabelu u programu Excel, moraćete ručno da ažurirate tabelu u programskom dodatku Power Pivot.

Savet : Možete prolaska kroz uputstvo da biste saznali više o povezane tabele. Pogledajte članak uputstvo: analiza podataka izvedene tabele pomoću modela podataka u programu Excel za više informacija.

Sinhronizacija promena između tabele i modela

Prema podrazumevanim postavkama, povezana tabela predstavlja aktivnu vezu između opsega ili imenovane tabele sa vrednostima podataka i modela podataka koji pokreće izveštaj. Kada dodajete ili uklanjate podatke ili preimenujete kolone i tabele, model podataka će automatski biti ažuriran.

U pojedinim slučajevima, možete poželeti da kontrolišete postupak ažuriranja. Da biste režim ažuriranja prebacili na ručni, koristite programski dodatak Power Pivot.

 1. Uverite se da je radna sveska koja sadrži povezanu tabelu otvorena u programu Excel.

 2. Otvorite Power Pivot prozor.

 3. Na karticama na dnu kliknite na povezanu tabelu. Povezane tabele su označene malom ikonom veze koja je prikazana pored imena tabele.

 4. Na traci na vrhu kliknite na opciju Povezana tabela.

 5. U režimu ažuriranja odaberite opciju Ručno ili Automatski. Podrazumevano je postavljena vrednost „Automatski“. Ako prebacite režim na ručni, ažuriranja će biti izvršena samo kada koristite komande „Ažuriraj sve“ ili „Ažuriraj izabrano“ na traci „Povezana tabela“ u Power Pivot prozoru ili komandu „Ažuriraj sve“ na Power Pivot traci u programu Excel.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×