Dodavanje, oblikovanje ili brisanje natpisa u programu Word

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Možete da dodate natpisa za cifre, jednačine ili druge objekte. Natpis je numerisana oznaka, kao što su „Slika 1”, koje možete dodati na slici, tabele, jednačine ili drugog objekta. Sastoji se od prilagodljive tekst („Slika”, „tabele”, „Jednačina” ili nešto drugo koje upisujete) praćeno na uređene broj ili slovo („1, 2, 3...” ili „a, b, c...” obično) koji može biti opcionalno praćeno tekstu dodatne, opisno, ako želite.

Natpis sa oznakom i brojem

1. tekst da biste izabrali ili kreirali.

2. broj tog Word umeće za vas

Ako kasnije dodate, izbrišete ili premestite natpise, lako možete da ažurirate sve brojeve natpisa odjednom.

Takođe, možete da koristite te natpisa za kreiranje tabele sa natpisima stavki, na primer, tabela ilustracija ili tabelu sa jednačine.

U ovom članku

Kliknite na temu ili teme ispod koje vas zanimaju.

Savet : Ako želite da budu u mogućnosti da biste premestili slika i natpis kao jedan objekat ili prelamanje teksta oko slika i natpis, pratite uputstva za dodavanje natpisa plutajućih objekata ispod.

 1. Izaberite objekat kom želite da dodate natpis (tabela, jednačina, slika ili drugi objekat).

 2. Na kartici Reference, u grupi Natpisi izaberite stavku Umetni natpis.

  Traka sistema Office 2010

 3. Na listi oznaka izaberite natpis koji najbolje opisuje objekat, kao što je slika ili jednačina. Ako na listi nema oznaku koju želite, izaberite stavku Nova oznaka, otkucajte natpis u polje oznake i zatim kliknite na dugme u redu.

  Koristite dijalog "natpis" da biste postavili opcije na slici, tabelu ili jednačina natpisa.
 4. Otkucajte neki tekst, sa znacima interpunkcije, za koji želite da se pojavi posle oznake.

  U polje oznake otkucajte opcionalni prilagođeni tekst za vaš natpisa.
 5. Kliknite na dugme U redu.

Napomena : Word umeće naredni broj natpisa kao polje. Ako natpis izgleda slično „slici {SEQ Table \ * ARABIC}”, Word prikazuje kodove polja umesto rezultati polja. Da biste videli natpis normalno, pritisnite tastere ALT + F9.

Ako želite da budete u mogućnosti da biste prelomili tekst oko objekta i natpis ili želite da budu u mogućnosti da biste premestili objekat i natpis kao jedna jedinica, morate da grupišete objekat i natpis.

 1. Umetanje na slici.

 2. Odaberite Opcije rasporeda i izaberite neku od opcija Sa prelamanjem teksta .

  Važno : Ovaj korak treba da uradim pre nego što umetnete natpis. Ako ste već umetnuli natpis, izbrišite je, ovaj korak, a zatim ponovo dodate natpis.

  Kliknite na dugme opcije rasporeda da biste odabrali kako će tok teksta oko umetnute slike.
 3. Dodajte natpis u „Dodavanje natpisa” gorenavedenih koraka.

 4. Izaberite natpis, a zatim držite pritisnut taster shift i izaberite liniju.

 5. Kliknite desnim tasterom miša na neku stavku i odaberite stavku grupa > grupa.

  Grupisanje slika i natpis zajedno tako da oni mogu biti zajedno.

Sada bi trebalo da tok teksta oko slika i natpis, kao što je očekivano i figura i natpis će ostati zajedno ako ih negde drugde na stranici ili premestite u dokumentu.

Napomena : Ako se premeštate liniju preporučuje da biste ažurirali natpis brojevi (pogledajte ispod) da proverite da li vaš numerisanje je i dalje u ispravnom redosledu.

Ako ste umetnuli novi natpis, Word automatski ažurirati brojeve natpisa. Međutim, ako izbrišete ili premestite natpis, morate ručno da pokrenete ispravke za natpis.

 1. Kliknite bilo gde u dokumentu i pritisnite kombinaciju tastera CTRL+A da biste izabrali ceo dokument.

 2. Kliknite desnim tasterom miša, a zatim u priručnom meniju odaberite stavku Ažuriraj polje . Svi naslovi u dokumentu sada treba da bude ažuriran.

Savet : Natpise možete da ažurirate i tako što ćete izabrati ceo dokument, a zatim pritisnuti taster F9.

Kad dodate bar jedan natpis dokumentu trebalo bi da vidite novi stil prikazan u galeriji stilova koji se zove „Natpis”. Da biste promenili oblikovanje u naslove u dokumentu jednostavno kliknite desnim tasterom miša taj stil u galeriji i odaberite stavku Izmeni. Ovde možete da podesite veličinu fonta, boju, tip i druge opcije koje će se primeniti na vaš natpisa.

Kliknite desnim tasterom miša na stil natpisa u galeriji stilova da biste izmenili oblikovanje natpisa.

Više informacija o izmeni stilova u Word pogledajte članak Prilagođavanje stilova u programu Word

Da biste izbrisali natpis izaberite pomoću miša i pritisnite taster Delete. Ako imate dodatne naslove u dokumentu kada ste završili sa brisanjem one koje želite da uklonite, treba da ih ažurirate. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + A da biste izabrali sav tekst u dokumentu, a zatim pritisnite taster F9 da biste ažurirali sve. Koji će obezbediti da natpis brojeva ispravne kada uklonite one koje ne želite.

Takođe pogledajte

Da li imate pitanje u vezi sa natpisa u Word koji smo nije odgovori ovde?

Postavite pitanje na forumu Word Answers.

Pomozite nam da poboljšamo Word

Da li imate predloga o tome kako možemo da poboljšamo natpisa (ili bilo koju drugu funkciju) Word? Ako je tako, posetite Word korisnika glas i obavestite nas!

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×