Dodavanje oblika SmartArt grafici

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Ako ne pokušavate da dodate oblike u SmartArt grafiku, možete otkriti sledeće veze korisne:

Možete da dodate oblike u SmartArt grafiku ili iz SmartArt grafike ili iz okna za tekst. U zavisnosti od tipa raspored SmartArt grafike koji koristite, možda nećete moći da koristite neke od komandi koje su opisane ispod. Neke rasporede SmartArt grafike imati ograničenja na broj različitih nivoa koje možete da imate ili ograničenja na koliko oblicima SmartArt grafike može da sadrži. Na primer, raspored osnovna Matrica je ograničen na četiri oblika i ne možete da ga dodate više oblika. Ako pokušate da dodate više oblika u raspored SmartArt grafike koja već sadrži maksimalan broj oblika, ili ako pokušate da kreirate oblika na nivo koji ne podržava raspored SmartArt grafike, oblika i teksta koji dodajete u njegov znak za nabrajanje u oknu za tekst se ne pojavljuje. Oblici koji nisu prikazani u SmartArt grafici i dalje pojavljuju se u oknu za tekst, ali njihove znakove za nabrajanje su obeležene crvenim X simbol Oblik ne prikazuju . Ako kasnije promenite izgled SmartArt grafike u raspored sa više oblika ograničenje, skriveni oblici ponovo će se pojaviti. Više informacija o ograničenjima oblika, pogledajte članak rasporede koji SmartArt grafike imaju neograničen oblike?.

Dodavanje oblika iz SmartArt grafike

 1. Izaberite SmartArt grafiku kojoj želite da dodate oblik.

 2. Izaberite postojeći oblik koji je najbliži mestu gde želite da dodate novi oblik.

 3. Na kontekstualnoj kartici SmartArt alatke izaberite karticu Dizajn.

  Slika kartice „Dizajniranje SmartArt alatki“

  Ako ne vidite kartice SmartArt alatke ili Dizajn, uverite se da ste izabrali SmartArt grafiku.

 4. Da biste izabrali lokaciju za novi oblik, u grupi Kreiranje grafike kliknite na strelicu na dugmetu Dodaj oblik, a zatim postupite na neki od sledećih načina:

  Slika grupe „Kreiranje grafika“

  • Izaberite stavku Dodaj oblik iza da biste umetnuli oblik na istom nivou kao izabrani oblik, ali tako da bude iza njega.

  • Izaberite stavku Dodaj oblik ispred da biste umetnuli oblik na istom nivou kao izabrani oblik, ali tako da bude ispred njega.

  • Izaberite stavku Dodaj oblik iznad da biste umetnuli oblik na nivo iznad nivoa izabranog oblika.

   Novi oblik zauzeće položaj izabranog oblika, a izabrani oblik i svi oblici ispod njega biće spušteni za jedan nivo.

  • Izaberite stavku Dodaj oblik ispod da biste umetnuli oblik na jedan nivo ispod izabranog oblika.

   Novi oblik se dodaje pri kraju drugih oblika na istom nivou.

Napomena : 

 • Da biste brzo dodali oblik koji se podudara sa onim oblicima u SmartArt grafici, u prethodno navedenom koraku 4 kliknite na dugme Dodaj oblik, a ne na strelicu ispod dugmeta Dodaj oblik.

 • Ako kliknete na dugme Dodaj oblik a da oblik nije izabran, oblik će biti dodat na kraju oblika na najvišem nivou ili ispod oblika na najvišem nivou da bi se održala ravnoteža SmartArt grafike.

 • Oblik Dodaj pomoćnika dostupan je samo ako ste odabrali raspored organizacionih grafikona.

Dodavanje oblika iz okna za tekst

Dodavanje oblika ispred postojećeg oblika

 1. U oknu za tekst postavite kursor na početak teksta gde želite da dodate oblik.

 2. Upišite tekst, a zatim pritisnite taster ENTER.

Dodavanje oblika posle postojećeg oblika

 1. U oknu za tekst postavite kursor na kraj teksta gde želite da dodate oblik.

 2. Pritisnite taster ENTER, a zatim upišite tekst.

Napomena : 

 • Da biste uvukli novi oblik, iz okna za tekst pritisnite taster TAB. Pritisnite kombinaciju tastera SHIFT+TAB da biste negativno uvukli oblik.

 • Ako izaberete oblik koji povezuje ili spaja druge oblike, kao što je linija ili strelica, a zatim kliknite na dugme Dodaj oblik, biće dodat i oblik za povezivanje i oblik pored njega – na taj način se održava ravnoteža dizajna rasporeda. Dodajte liniju ili drugi oblik u SmartArt grafiku da biste umetnuli samo oblik za povezivanje.

 • Da biste umetnuli oblik koji se razlikuje od svih trenutno prisutnih oblika u rasporedu, prvo dodajte podrazumevani oblik, a zatim zamenite oblik.

 • Iskopirajte i nalepite oblik ako želite da dodate prilagođeni oblik u istu SmartArt grafiku ili drugu SmartArt grafiku koja ima isto ime rasporeda. Nije potrebno da ponovo uradite sva prilagođavanja nakon dodavanja oblika. Na primer, ako promenite jedan pravougaoni oblik u obliku Osnovni proces 1A u crveni trougao, možete da ga kopirate i nalepite u Osnovni proces 1B bez prilagođavanja boje. Prilagođavanje trougla će se održati samo ako kopirate i lepite u istoj SmartArt grafici.

 • Postavite kursor pri kraj teksta koji predstavlja pomoćnika, a zatim pritisnite taster ENTER da biste brzo dodali dodatne oblike Pomoćnik.

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Deli Facebook Facebook Twitter Twitter E-pošta E-pošta

Da li su vam ove informacije koristile?

Odlično! Imate li još neke povratne informacije?

Kako možemo da je poboljšamo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×