Dodavanje linije trenda ili pomerajuće linije proseka na grafikon

Dodavanje linije trenda ili pomerajuće linije proseka na grafikon

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Za prikazivanje trendova podataka ili pokretni prosečne vrednosti u grafikonu koji ste kreirali, možete da dodate linije trenda. Možete da proširite linije trenda izvan stvarne podatke za predviđanje budućih vrednosti. Na primer, sledeća Linearna linija trenda prognoze dva kvartala napred i jasno prikazuje na gore trenda koji izgleda obećanjima za buduće prodaje.

Grafikon sa linijom trenda

Možete da dodate na linija trenda u 2-D grafikon koji nije naslagani, uključujući oblast, trake, kolone, linijski, akcija, xy i grafikoni sa mehurićima.

Ne možete da dodate na linija trenda da biste u naslagani, 3-D, Radarski grafikon, kružni, površinski ili prstenasti grafikon.

Dodavanje linije trenda

 1. Na grafikonu kliknite na grupa podataka kojoj želite da dodate liniju trenda ili pokretni prosek.

  Linija trenda će započeti prvom tačkom podataka izabrane grupe podataka.

 2. Kliknite na dugme Elementi grafikona Dugme „Elementi grafikona“ pored gornjeg desnog ugla grafikona.

 3. Potvrdite izbor u polju za potvrduLinija trenda.

 4. Da biste izabrali drugačiji tip linije trenda, kliknite na strelicu pored polja Linija trenda, a zatim kliknite na Eksponencijalna, Linearna prognoza, ili Prosečna vrednost sa dva pomična zareza. Za dodatne opcije, izaberite Više opcija.

 5. Ako izaberete Više opcija, izaberite željenu opciju u oknu Oblikovanje linije trenda u okviru Opcije linije trenda.

  Okno za oblikovanje linija trenda

  • Ako izaberete stavku Polinomni, otkucajte najveći stepen za nezavisnu promenljivu u polju Redosled.

  • Ako izaberete stavku Pokretni prosek, u polje Period unesite broj perioda koje želite da koristite za izračunavanje pokretnog proseka.

Savet : Linija trenda je najtačnija kada je njena vrednost Rkvadrat (broj od 0 do 1 koji otkriva koliko su procenjene vrednosti za liniju trenda bliske stvarnim podacima) 1 ili blizu 1. Kada dodate liniju trenda podacima, Excel automatski izračunava njenu vrednost Rkvadrat. Ovu vrednost možete prikazati na grafikonu potvrđivanjem polja za potvrdu Prikaži vrednost R-kvadrat na grafikonu (okno Oblikovanje linije trenda, Opcije linije trenda).

Možete saznati više o sve opcije linije trenda u odeljcima ispod.

Ovaj tip linije trenda koristite da biste kreirali pravu liniju koja je najbolje uklopljena za jednostavne linearne skupove podataka. Podaci su linearni ako obrazac u tačkama podataka izgleda kao linija. Linearna linija trenda obično pokazuje da se nešto ravnomerno povećava ili smanjuje.

Linearna linija trenda koristi sledeću jednačinu za izračunavanje najmanjih kvadrata za uklapanje linije:

Jednačina

gde je m nagib, a b odsečak.

Sledeća linearna linija trenda prikazuje da je prodaja frižidera dosledno rasla u toku perioda od 8 godina. Obratite pažnju na to da je vrednost Rkvadrat (broj od 0 do 1 koji otkriva koliko su procenjene vrednosti linije trenda bliske sa odgovarajućim stvarnim podacima) 0.9792, što predstavlja dobro poklapanje linije sa podacima.

XY grafikon sa linearnom linijom trenda

Kao najbolje uklopljena zakrivljena linija, ova linija trenda je korisna kada se stopa promene u podacima brzo poveća ili smanji, a zatim se uravnoteži. Logaritamska linija trenda može da koristi i negativne i pozitivne vrednosti.

Logaritamska linija koristi sledeću jednačinu za izračunavanje najmanjih kvadrata za uklapanje u tačke:

Jednačina

gde su c i b konstante, a ln je funkcija prirodnog logaritma.

Sledeća logaritamska linija trenda prikazuje predviđeni rast životinjske populacije u ograđenoj oblasti u kojoj je populacija prestala da raste kako se prostor za životinja smanjivao. Obratite pažnju na to da vrednost Rkvadrat iznosi 0,933, što predstavlja relativno dobro uklapanje linije u podatke.

XY grafikon sa logaritamskom linijom trenda

Ova linija trenda je korisna kada postoji variranje u podacima. Na primer, kada analizirate dobitke i gubitke u velikom skupu podataka. Redosled polinoma može se utvrditi brojem oscilacija u podacima po tome koliko se prevoja (ispupčenja i udubljenja) pojavljuje na zakrivljenoj liniji. Uobičajeno, polinomska linija trenda iz redosleda 2 sadrži samo jedno ispupčenje ili udubljenje, iz reda 3 sadrži jedno ili dva ispupčenja ili udubljenja i iz redosleda 4 ima do tri ispupčenja ili udubljenja.

Polinomska ili zakrivljena linija trenda koriste sledeću jednačinu za izračunavanje najmanjih kvadrata za uklapanje u tačke:

Jednačina

Gde su b i Promenljiva konstante.

Sledeća linija trenda iz redosleda 2 (jedno ispupčenje) prikazuje relacije između brzine vožnje i potrošnje goriva. Obratite pažnju na to da vrednost Rkvadrat iznosi 0,979, što predstavlja dobro uklapanje linije u podatke.

XY grafikon sa polinomskom linijom trenda

Kao zakrivljena linija, ova linija trenda je korisna za skupove podataka koji porede mere koje se povećavaju po određenoj stopi. Na primer, ubrzanje trkačkog automobila u intervalima od 1 sekunde. Liniju trenda snage nije moguće kreirati ukoliko podaci sadrže nulu ili negativne vrednosti.

Linija trenda snage koristi sledeću jednačinu za izračunavanje najmanjih kvadrata za uklapanje u tačke:

Jednačina

gde su c i b konstante.

Napomena : Ova opcija nije dostupna kad podaci uključuju negativne vrednosti ili vrednost nule.

Sledeći grafikon merenja rastojanja prikazuje rastojanje u metrima po sekundama. Linija trenda snage jasno pokazuje ubrzanje koje se povećava. Obratite pažnju na to da vrednost Rkvadrat iznosi 0,986, što predstavlja gotovo savršeno uklapanje linije u podatke.

XY grafikon sa linijom trenda snage

Prikazujući zakrivljenu liniju, ova linija trenda je korisna kada vrednosti rastu ili opadaju u stopama koje se neprekidno povećavaju. Eksponencijalnu liniju trenda nije moguće kreirati ukoliko podaci sadrže nulu ili negativne vrednosti.

Eksponencijalna linija trenda koristi sledeću jednačinu za izračunavanje najmanjih kvadrata za uklapanje u tačke:

Jednačina

gde su c i b konstante, a e osnova prirodnog logaritma.

Sledeća eksponencijalna linija trenda prikazuje smanjenje količine ugljenika 14 u objektu tokom starenja. Obratite pažnju na to da vrednost Rkvadrat iznosi 0,990, što znači da se linija gotovo savršeno uklapa u podatke.

Grafikon sa eksponencijalnom linijom trenda

Ova linija trenda izjednačava varijacije podataka radi jasnijeg prikazivanja obrasca ili trenda. Pokretni prosek koristi određeni broj tačaka podataka (postavljen putem opcije Period), izračunava njihovu prosečnu vrednost i koristi tu vrednost kao tačku u liniji. Na primer, ako je opcija Period postavljena na vrednost 2, prosečna vrednost prve dve tačke podataka koristi se kao prva tačka u pokretnoj prosečnoj liniji trenda. Prosečna vrednost druge i treće tačke podataka koristi se kao druga tačka u liniji trenda i tako dalje.

Pokretna prosečna linija trenda koristi sledeću jednačinu:

Jednačina

Broj tačaka u pokretni prosek liniji trenda jednak je ukupnom broju tačaka u grupi umanjenom za broj koji navedete za period.

U XY grafikonu, linija trenda se zasniva na redosledu vrednosti x u grafikonu. Za bolje rezultate sortirajte vrednosti x pre dodavanja pokretnog proseka.

Sledeća pokretna prosečna linija trenda prikazuje obrazac broja kuća koje su prodate tokom perioda od 26 sedmica.

XY grafikon sa pokretnom prosečnom linijom trenda

Takođe pogledajte

Kreiranje grafikona od početka do kraja

Kreiranje kombinovanog grafikona sa sekundarnom osom

Biranje podataka za grafikon

Oblikovanje grafikona

Dodavanje oznaka podataka u grafikon

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×