Dodavanje kontrole okvira za tekst obrascu ili izveštaju

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Okvir za tekst je standardna kontrola koja se koristi za prikazivanje i uređivanje podataka u obrascima i izveštajima. Veliki broj različitih tipova podataka se mogu prikazati u okvirima za tekst, a možete ih koristiti i za računanje. Ovaj članak sadrži objašnjenja o načinima na koji možete kreirati okvir za tekst, a takođe objašnjava i neka važna svojstva okvira za tekst.

Izaberite neku od sledećih mogućnosti:

Dodavanje povezanog okvira za tekst

Dodavanje Nepovezani okvir za tekst

Dodavanje izračunatog okvira za tekst

Razumevanje svojstava okvira za tekst

Dodavanje povezanog okvira za tekst

Povezani okvir za tekst prikazuje podatke iz polja u tabeli ili upitu. U obrascu, okvir za tekst povezan sa izvorom zapisa koji je moguće ažurirati možete da koristite da biste uneli ili uredili podatke u polju. Promene koje izvršite u okviru za tekst će se odraziti na osnovnu tabelu.

Povezani okvir za tekst možete brzo da kreirate prevlačenjem polja iz okna Lista polja u obrazac ili izveštaj. Access će automatski kreirati okvir za tekst za polja sa sledećim tipovima podataka:

 • Tekst

 • Memo

 • Broj

 • Datum/vreme

 • Valuta

 • Hiperveza

Prevlačenje polja sa drugim tipovima podataka kreiraće druge tipove kontrola. Na primer, ako iz okna Lista polja prevučete polje „Da/Ne“ u obrazac ili izveštaj, Access će kreirati polje za potvrdu. Ako polje „OLE objekat“ prevučete u obrazac ili izveštaj, Access će kreirati okvir povezanog objekta, a ako u obrazac ili izveštaj prevučete polje „Prilog“, Access će kreirati kontrolu priloga.

Dodavanje povezanog okvira za tekst u obrascu ili izveštaju tako što ćete prevući polja iz okna Lista polja

 1. Otvorite obrazac ili izveštaj u prikazu rasporeda ili prikazu dizajna tako što ćete u oknu za navigaciju kliknuti desnim tasterom miša na obrazac ili izveštaj, a zatim izabrati željeni prikaz.

 2. Na kartici Oblikovanje , u grupi kontrole kliknite na dugme Dodaj postojeća polja Slika dugmeta .

 3. U oknu Lista polja razvijte tabelu koja sadrži polje koje želite da bude povezano sa okvirom za tekst.

 4. Prevucite polje iz okna Lista polja u izveštaj ili obrazac.

  Više informacija o radu sa u oknu Lista polja potražite u članku Dodavanje polja u obrazac ili izveštaj.

Povezani okvir za tekst možete da dodate u obrazac ili izveštaj i tako što ćete prvo dodati nepovezani okvir za tekst, a zatim njegovo svojstvo Izvor kontrole podesiti na polje sa kojim želite da ga povežete.

Vrh stranice

Dodavanje nepovezanog okvira za tekst

Nepovezani okvir za tekst nije povezan sa poljem u tabeli ili upitu. Nepovezani okvir za tekst možete da koristite za prikazivanje rezultata računskih operacija ili za prihvatanje unosa koji ne želite da uskladištite direktno u tabelu. Nepovezani okvir za tekst je najlakše dodati u prikazu dizajna.

 1. Obrazac ili izveštaj otvorite u prikazu dizajna tako što ćete u oknu za navigaciju kliknuti desnim tasterom miša na njega, a zatim izabrati stavku Prikaz dizajna.

 2. Na kartici Dizajn , u grupi kontrole kliknite na Okvir za tekst. Slika dugmeta

 3. Postavite pokazivač na mesto u obrascu ili izveštaju na kome želite da bude smešten okvir za tekst, a zatim kliknite na to mesto da biste umetnuli okvir za tekst.

  Napomena : Access će takođe smestiti oznaku levo od okvira za tekst, te stoga ostavite dovoljno mesta levo od pokazivača. Oznaku i okvir za tekst možete kasnije premestiti. Oznaku možete i da izbrišete tako što ćete kliknuti na nju, a zatim pritisnuti taster DELETE.

Drugi način kreiranja nepovezanog okvira za tekst je tako što ćete prvo kreirati povezani okvir za tekst prevlačenjem polja iz okna Lista polja u obrazac ili izveštaj, a zatim izbrisati vrednost svojstva Izvor kontrole. Ako ovo uradite u prikazu dizajna, okvir za tekst će umesto imena polja prikazivati tekst „Nepovezan“. U prikazu rasporeda, okvir za tekst neće više prikazivati podatke – u stvari, biće prazan.

Vrh stranice

Dodavanje izračunatog okvira za tekst

 1. Obrazac ili izveštaj otvorite u prikazu dizajna tako što ćete u oknu za navigaciju kliknuti desnim tasterom miša na njega, a zatim izabrati stavku Prikaz dizajna.

 2. Na kartici Dizajn , u grupi kontrole kliknite na Okvir za tekst. Slika dugmeta

 3. Postavite pokazivač na mesto u obrascu ili izveštaju na kome želite da bude smešten okvir za tekst, a zatim kliknite na to mesto da biste umetnuli okvir za tekst.

 4. Postupite na neki od sledećih načina:

  Postavite kursor u okvir za tekst, a zatim upišite izraz koji računa ukupnu vrednost.

  Izaberite okvir za tekst i pritisnite taster F4 da biste prikazali list sa svojstvima upišite izraz u polju za svojstvo Izvor kontrole . Da biste koristili Izrada izraza da biste kreirali izraz, kliknite na dugme Dugme „Graditelj“ pored polje za svojstvo Izvor kontrole .

 5. Sačuvajte obrazac ili izveštaj, a zatim se prebacite na prikaz obrasca ili prikaz izveštaja da biste proverili rezultate.

Više informacija o kreiranju izraza potražite u članku Kreiranje izraza.

Napomena : 

 • Pritisnite kombinaciju tastera SHIFT+F2 da biste otvorili okvir za zum ako vam je potrebno više prostora za upisivanje izraza u polje za svojstvo Izvor kontrole

 • Možda ćete želeti da izraz postavite u upit umesto u izračunatu kontrolu ako je obrazac ili izveštaj zasnovan na upitu. Ovim možete da poboljšate performanse, a ako nameravate da računate ukupne vrednosti za grupe zapisa, lakše je da u funkcija zbira koristite ime izračunato polje.

Vrh stranice

Razumevanje svojstava okvira za tekst

Bez obzira na način kreiranja okvira za tekst, određena svojstva je potrebno podesiti da bi okvir za tekst funkcionisao i izgledao onako kako želite. Sledeća lista prikazuje nekoliko važnih svojstava okvira za tekst koja se često koriste:

 • Ime    Dajte okvir za tekst kratki, smisleno ime tako da lako možete da odredite podatke koje ona sadrži. Ovo olakšava upućuje na okvir za tekst u izrazima koje možete da koristite u okvire za tekst. Neki projektanti baza podataka radije da dodate prefiks, kao što su txt, imenima okvira za tekst tako da se lako mogu razlikovati okvira za tekst sa druge tipove kontrola – na primer, txtFirstName ili txtAddress.

  Kada prevlačenjem polja iz okna Lista polja kreirate povezani okvir za tekst, Access koristi ime polja kao ime okvira za tekst. Ovo obično dobro funkcioniše, ali ako nameravate da uređujete svojstvo Izvor kontrole i kreirate izraz, preporučuje se da prvo promenite ime okvira za tekst tako da se razlikuje od imena polja. U suprotnom, Access možda neće biti u mogućnosti da odredi da li ukazujete na okvir za tekst ili na polje u tabeli. Na primer, pretpostavimo da imate okvir za tekst nazvan „Ime“, koji je povezan sa poljem u tabeli koje je nazvano „Ime“. Ako želite da odsečete razmake koji možda prethode vrednosti u polju „Ime“, svojstvo Izvor kontrole okvira za tekst možete podesiti na:

  =Trim([First Name])

  Međutim, rezultat ovoga je tekst #Greška koji se pojavljuje u okviru za tekst zato što Access ne može da odredi da li se izraz odnosi na polje ili okvir za tekst. Da biste rešili ovaj problem, preimenujte okvire za tekst tako da imaju jedinstvena imena.

 • Izvor kontrole    Ovo svojstvo određuje da li je okvir za tekst povezan, nepovezan ili izračunat.

  • Ako je vrednost u polju za svojstvo Izvor kontrole ime polja u tabeli, okvir za tekst je povezan sa tim poljem.

  • Ako je vrednost u polju za svojstvo Izvor kontrole prazno, okvir za tekst je nepovezan.

  • Ako je vrednost u polju za svojstvo Izvor kontrole izraz, okvir za tekst je izračunati okvir za tekst.

 • Oblikovanje teksta    Polje za svojstvo Oblikovanje teksta možete podesiti na vrednost Obogaćeni tekst ako je okvir za tekst povezan sa memo poljem. Ovo vam omogućava da primenite više stilova oblikovanja na tekst koji okvir za tekst sadrži. Na primer, oblikovanje podebljavanjem možete primeniti na jednu reč, a podvlačenje na drugu.

 • Moguće je povećavati    Ovo svojstvo je naročito korisno u izveštajima okvira za tekst koji su povezani sa tekstualnim ili memo poljima. Podrazumevana postavka je Ne. Ako u okviru za tekst treba prikazati tekst koji je isuviše dugačak, taj tekst će biti skraćen (odsečen). Međutim, ako vrednost polja za svojstvo Moguće je povećavati postavite na Da, okvir za tekst automatski prilagođava visinu tako da svi podaci koje sadrži mogu biti odštampani ili pregledani.

  Savet : Access 2010 uključuje nove funkcije za uslovno oblikovanje koje značajno da poboljšate čitljivost izveštaja.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×