Dodavanje komentara u Excel Online radni list pomoću čitača ekrana

Dodavanje komentara u Excel Online radni list pomoću čitača ekrana

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Pomoću tastature i čitača ekrana možete da dodajete komentare kako biste slali povratne informacije u Excel Online radnom listu. Počnite tako što ćete otvoriti okno Komentari u koje možete da unosite komentare.

Napomene : 

 • Ako koristite narator uz Windows 10 Fall Creators Update, morate da isključite režim skeniranja da biste uredili dokumente, unakrsne tabele ili prezentacije pomoću usluge Office Online. Više informacija potražite u članku Isključite virtuelni režim ili režim pregledača u čitačima ekrana u Windows 10 Fall Creators Update.

 • Nove funkcije usluge Office 365 izdaju se postepeno pretplatnicima na Office 365, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, posetite stranicu Kada dobijam najnovije funkcije u sistemu Office 2016 za Office 365?.

 • Tasterske prečice potražite u članku Tasterske prečice u usluzi Excel Online.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Prvi koraci uz narator.

 • Ova tema se bavi i JAWS funkcionalnošću. Da biste saznali više o usluzi JAWS za Windows, pogledajte članak Vodič za brzi početak za JAWS za Windows.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

 • Kada koristite Excel Online, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog toga što se Excel Online pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne za Excel Online.

Otvaranje okna „Komentari“ radi dodavanja komentara

Ako je okno Komentari već otvoreno, pređite na korak Idite na okno „Komentari“ kako biste dodali, uredili ili izbrisali komentar.

 1. Ne nalazite se u usluzi Excel Online? Idite u Office Online i pritiskajte taster Tab dok ne dođete do usluge Excel Online, a zatim pritisnite taster Enter.

  Napomena : Da biste koristili Excel Online morate da se prijavite na svoj Microsoft nalog. Ako još uvek nemate nalog, ovde možete da se upišete za Microsoft nalog.

 2. Proverite da li se nalazite u prikazu za uređivanje u usluzi Excel Online.

  Napomene : 

  • Ako se ne nalazite u prikazu za uređivanje, pritiskajte taster Tab dok ne stignete do pokretanja aplikacija. Čujete „Otvorite pokretanje aplikacija kako biste pristupili aplikacijama“.

  • Ponovo pritiskajte taster Tab dok ne stignete do dugmeta Uredi radnu svesku na traci, a zatim pritisnite taster Enter.

  • Koristite strelicu nadole da biste otišli na stavku Uredi u usluzi Excel Online i pritisnite taster Enter.

 3. Na radnom listu izaberite ćeliju u kojoj želite da se komentar pojavi.

 4. Pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 dok ne čujete „Izabrano“ i opis trenutne kartice trake, na primer „Stavka kartice ’Početak’“. Treba da odete na karticu Redigovanje, zato pritiskajte taster Tab kod ne čujete „Stavka kartice ’Redigovanje’“.

 5. Pritisnite taster Enter.

 6. Pritisnite taster Tab da biste otišli na stavku Novi komentar, a zatim pritisnite taster Enter. To otvara okno Komentari.

 7. Otkucajte komentar. Da biste dodavali nove redove, možete da pritisnete taster Enter.

 8. Pritisnite taster Tab da biste se premestili na dugme Objavi, a zatim pritisnite taster Enter da biste sačuvali komentar.

  Napomena : Indikator se pojavljuje u svakoj ćeliji sa kojom je povezan komentar. Kada izaberete ćeliju sa komentarom, pored nje stoji mala ikona balončića u kom piše „Prikaži komentar“.

Odlazak na okno „Komentari“ radi dodavanja, uređivanja i brisanja komentara

 1. U prikazu za uređivanje pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 dok ne stignete do otvorene veze Novi komentar u oknu Komentari.

 2. Pritisnite taster Enter i otkucajte komentar.

 3. Pritisnite taster Tab da biste se premestili na dugme Objavi, a zatim pritisnite taster Enter da biste sačuvali komentar.

Savet : Da biste uredili ili izbrisali postojeće komentare, pritiskajte taster Tab da biste kružili po njima dok ne stignete do komentara koji želite da promenite ili izbrišete. Zatim otkucajte željeni tekst ili pritisnite taster Tab da biste otišli na dugme Izbriši u komentaru.

Takođe pogledajte

Kreiranje tabele u programu Excel Online prilikom korišćenja čitača ekrana

Tasterske prečice u usluzi Excel Online

Obavljanje osnovnih zadataka u programu Excel Online pomoću čitača ekrana

Saznajte kako da se krećete u programu Excel pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×