Dodavanje ili uklanjanje zaštite iz dokumenta, radne sveske ili prezentacije

Dodavanje ili uklanjanje zaštite iz dokumenta, radne sveske ili prezentacije

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

U sistemu Microsoft Office, možete da koristite lozinku da biste sprečili druge osobe da otvorite ili izmenite dokumenata, radnih svezaka i prezentacija. Takođe, možete da koristite zaštita dokumenta da biste ograničili tipove promena koje čine redaktora.

Upozorenje : Važno je da znate da, ako ste zaboravili lozinku Microsoft nije moguće preuzeti zaboravljene lozinke.

U ovom članku

 • U otvorenom dokumentu izaberite stavke Datoteka >Informacije > Zaštiti dokument.

  Vidite sledeće opcije:

  Dugme „Zaštiti dokument“ sa opcijama

  • Označite kao konačnu:    Podesite dokument samo za čitanje.

   Kada dokument je označen kao dovršen, kucanje, uređivanje, komande i oznake za proveru su onemogućene ili isključene i dokument postaje samo za čitanje. Komanda " Označi kao dovršeno " vam omogućava da komunicirate da delite dovršenom verziju dokumenta. To takođe sprečava redaktore ili čitaoce da naprave nenamerne promene u dokument.

   Kad dokument označite kao konačan, Word traži da sačuvate datoteku. Kad sledeći put otvorite dokument, pri vrhu ćete videti žutu poruku OZNAČEN KAO KONAČAN. Ako izaberete stavku Ipak uredi, dokument više neće biti označen kao konačan.

  • Šifruj pomoću lozinke:    Postavljanje lozinke za dokument.

   Važno : Zadrži lozinke na bezbednom mestu. Ako izgubite ili zaboravite lozinku, nije moguće spasti.

   Kada izaberete stavku Šifruj pomoću lozinke, pojavljuje se dijalog za Šifrovanje dokumenta . U polju lozinka otkucajte lozinku, a zatim je ponovo otkucajte kada budete upitani. Važne: Microsoft ne može da preuzme izgubljeni ili zaboravljeni lozinke, tako da lista lozinki i odgovarajućih imena datoteka na bezbednom mestu.

 • Ograniči uređivanje:    Kontrolisanje koji mogu da se tipove promena izvršene u dokument.

  Kada izaberete stavku Ograniči uređivanje, videćete sledeće opcije:

  • Ograničenja oblikovanja    Ovo smanjuje opcije oblikovanja, očuvanje izgled i doživljaj. Izaberite stavku postavke da biste izabrali stilove koje su dozvoljene.

  • Ograničenja uređivanja    Vi kontrolišete način na koji se datoteka može uređivati ili možete onemogućiti uređivanje. Izaberite stavke Izuzeci ili Još korisnika da biste kontrolisali ko može da vrši uređivanje.

  • Primena pojačane zaštite    Kliknite na dugme Da, primeni pojačanu zaštitu da biste izabrali zaštitu pomoću lozinke ili potvrdu identiteta korisnika. Pored toga, možete izabrati opciju Ograniči dozvolu da biste dodali ili uklonili uređivače koji će imati ograničene dozvole.

  • Ograničavanje dozvole po osobama:    Koristite Windows Live ID da biste ograničili dozvole.

   Koristite Windows Live ID ili Microsoft Windows naloga da biste ograničili dozvole. Možete da primenite dozvole putem predloška koji se koristi organizacija ili možete da dodate dozvole tako što ćete izabrati stavku Ograničite pristup. Da biste saznali više o Information Rights Management u članku Information Rights Management u sistemu Office.

 • Dodavanje digitalnog potpisa    Dodajte vidljivi ili nevidljivi digitalni potpis.

  Digitalni potpisi potvrđuju digitalne informacije kao što su dokumenata, e-poruka i makroa pomoću računara kriptologija. Digitalni potpisi se kreiraju tako što ćete otkucati potpis ili pomoću sliku potpisa da uspostavite autentičnost, integritet i nemogućnost poricanja. Pogledajte veze na kraju ove teme da biste saznali više o digitalnim potpisima.

  Da biste saznali više o digitalnim potpisima, pogledajte članak Digitalni potpisi i certifikati.

 • U otvorenom dokumentu izaberite stavke Datoteka >Informacije > Zaštiti dokument.

  Vidite sledeće opcije:

  Dugme „Zaštiti dokument“ sa opcijama

  • Uklanjanje Označi kao dovršeno:    Kada ste označili dokument kao konačno, reči zatraži da sačuvate datoteku. Sledeći put otvorite, videćete žuti OZNAČENA kao KONAČNA poruka na vrhu dokumenta. Ako izaberete stavku Ipak Uredi, dokument će neće biti označena kao konačna.

  • Uklanjanje lozinke za šifrovanje    Da biste uklonili lozinku za šifrovanje iz dokumenta, otvorite dokument i unesite lozinku u polje lozinka . Zatim izaberite stavke datoteka > informacije > Zaštiti dokument > Šifruj pomoću lozinke. Izbrišite sadržaj u polju za lozinku , kliknite na dugme u redui zatim ponovo sačuvajte dokument.

  • Uklanjanje ograničenja uređivanja:    Da biste uklonili ograničenja uređivanja, kliknite na dugme Prekini zaštitu na dnu okna Ograničavanje uređivanja .

  • Uklonili ili promenili ograničen pristup:    Da biste uklonili ili promenili ograničen pristup, otvorite datoteku, a zatim izaberite stavku Promeni dozvolu u žutoj traci na vrhu dokumenta.

  • Uklanjanje digitalnog potpisa:    Da biste uklonili digitalni potpis, otvorite datoteku, kliknite desnim tasterom miša na red za potpis i kliknite na dugme Ukloni potpis. Ili, kliknite na strelicu pored potpisa u oknu potpisa , a zatim kliknite na dugme Ukloni potpis.

 • U otvorenom radnom listu, izaberite stavke datoteka > informacije > Zaštiti radnu svesku

  Videćete sledeće opcije:

  Dugme „Zaštiti radnu svesku“ sa opcijama

  • Označite kao konačnu:    Kreiranje radne sveske samo za čitanje.

   Kada radna sveska je označen kao dovršen, kucanje, uređivanje, komande i oznake za proveru su onemogućene ili isključene i dokument postaje samo za čitanje. Komanda " Označi komentar kao dovršeno " vam omogućava da komunicirate da delite dovršenom verzija radne sveske. To takođe sprečava da redaktore ili čitaoce iz slučajno promenu radne sveske.

   Kada ste označili radne sveske kao konačno, Excel zahteva da sačuvate datoteku. Sledeći put otvorite, videćete žuti OZNAČENA kao KONAČNA poruka na vrhu radne sveske. Ako izaberete stavku Ipak Uredi, radna sveska će neće biti označena kao konačna.

  • Šifruj pomoću lozinke:    Postavljanje lozinke za radnu svesku.

   Napomena : Zadrži lozinke na bezbednom mestu. Ako izgubite ili zaboravite lozinku, nije moguće spasti.

   Kada izaberete stavku Šifruj pomoću lozinke, pojavljuje se dijalog za Šifrovanje dokumenta . U polju lozinka otkucajte lozinku, a zatim je ponovo otkucajte kada budete upitani. Važne: Microsoft ne može da preuzme izgubljeni ili zaboravljeni lozinke, tako da lista lozinki i odgovarajućih imena datoteka na bezbednom mestu.

  • Zaštiti trenutni list:    Zaštitite radni list i zaključane ćelije.

   Pomoću funkcije "zaštiti trenutni list" možete izabrati zaštitu pomoću lozinke i dozvolite ili onemogućiti drugim korisnicima da biste izabrali, oblikujete, Umetanje, brisanje, sortirate ili uređuju oblasti radnog lista.

  • Zaštita strukture radne sveske:    Pomoću funkcije "zaštiti strukturu radne sveske" možete izabrati zaštitu pomoću lozinke i izaberite opcije za sprečavanje korisnika da menjaju, premeštaju ili brišu važne podatke.

  • Ograničavanje dozvole po osobama:    Instalirajte Windows Rights Management da biste ograničili dozvole.

   Koristite Windows Live ID ili Microsoft Windows naloga da biste ograničili dozvole. Možete da primenite dozvole putem predloška koji se koristi organizacija ili možete da dodate dozvole tako što ćete izabrati stavku Ograničite pristup. Da biste saznali više o informacijama Rights Management, pogledajte članak Information Rights Management u sistemu Office

  • Dodaj digitalni potpis:    Dodajte vidljivi ili nevidljivi digitalni potpis.

   Digitalni potpisi potvrđuju digitalne informacije kao što su dokumenata, e-poruka i makroa pomoću računara kriptologija. Digitalni potpisi se kreiraju tako što ćete otkucati potpis ili pomoću sliku potpisa da uspostavite autentičnost, integritet i nemogućnost poricanja.

   Da biste saznali više o digitalnim potpisima, pogledajte članak Digitalni potpisi i certifikati.

 • Na otvorenom radnom listu izaberite stavke Datoteka> Informacije > Zaštiti radnu svesku.

  Videćete sledeće opcije:

  Dugme „Zaštiti radnu svesku“ sa opcijama

  • Uklanjanje Označi kao dovršeno:    Kada ste označili radne sveske kao konačno, Excel zahteva da sačuvate datoteku. Sledeći put otvorite, videćete žuti OZNAČENA kao KONAČNA poruka na vrhu radne sveske. Ako izaberete stavku Ipak Uredi, radna sveska će neće biti označena kao konačna.

  • Ukloniti lozinku za šifrovanje:    Da biste uklonili lozinku za šifrovanje iz datoteke, otvorite radnu svesku i unesite lozinku u polje lozinka . Zatim izaberite stavke datoteka > informacije > Zaštiti radnu svesku > Šifruj pomoću lozinke. Izbrišite sadržaj u polju za lozinku , kliknite na dugme u redu, a zatim ponovo sačuvajte datoteku.

  • Uklanjanje zaštite lozinkom iz lista:    Da biste uklonili zaštitu lozinkom iz lista, izaberite stavke datoteka > Zaštiti trenutni list, a zatim otkucajte lozinku u dijalogu Ukloni zaštitu radne sveske .

  • Uklanjanje zaštite lozinkom iz strukture radne sveske:    Da biste uklonili zaštitu lozinkom iz strukture radne sveske, izaberite stavke datoteka > Zaštiti strukturu radne sveske, a zatim otkucajte lozinku u dijalogu Ukloni zaštitu radne sveske

  • Ukloni promenili ograničen pristup:    Da biste uklonili ili promenili ograničen pristup, otvorite datoteku, a zatim izaberite stavku Promeni dozvolu u žutoj traci na vrhu dokumenta.

  • Ukloni ugrađen potpis:    Da biste uklonili digitalni potpis, otvorite datoteku, kliknite desnim tasterom miša na red za potpis i kliknite na dugme Ukloni potpis. Ili, kliknite na strelicu pored potpisa u oknu potpisa , a zatim kliknite na dugme Ukloni potpis.

 • U otvorenom dokumentu izaberite stavke datoteka > informacije > Zaštiti prezentaciju.

  Videćete sledeće opcije:

  Dugme „Zaštiti prezentaciju“ sa opcijama

  • Označite kao konačnu:    Napravite prezentaciju samo za čitanje.

   Kada prezentaciju je označen kao dovršen, kucanje, uređivanje, komande i oznake za proveru su onemogućene ili isključene i prezentaciju postaje samo za čitanje. Komanda " Označi kao dovršeno " vam omogućava da komunicirate da delite dovršenom verziju prezentacije. To takođe sprečava redaktore ili čitaoce da naprave nenamerne promene u prezentaciji.

   Kad prezentaciju označite kao konačnu, PowerPoint traži da sačuvate datoteku. Kad sledeći put otvorite prezentaciju, pri vrhu ćete videti žutu poruku OZNAČENA KAO KONAČNA. Ako izaberete stavku Ipak uredi, prezentacija više neće biti označena kao konačna.

  • Šifruj pomoću lozinke:    Postavljanje lozinke za prezentaciju.

   Oprez : Zadrži lozinke na bezbednom mestu. Ako izgubite ili zaboravite lozinku nije moguće spasti.

   Kada izaberete stavku Šifruj pomoću lozinke, pojavljuje se dijalog za Šifrovanje dokumenta . U polju lozinka otkucajte lozinku, a zatim je ponovo otkucajte kada budete upitani. Važne: Microsoft ne može da preuzme izgubljene ili zaboravljene lozinke budite listu lozinki i odgovarajućih imena datoteka na bezbednom mestu.

  • Ograničavanje dozvole po osobama:    Instalirajte Windows Rights Management da biste ograničili dozvole.

   Koristite Windows Live ID ili Microsoft Windows naloga da biste ograničili dozvole. Možete da primenite dozvole putem predloška koji se koristi organizacija ili možete da dodate dozvole tako što ćete izabrati stavku Ograničite pristup. Da biste saznali više o Information Rights Management, pogledajte Information Rights Management u sistemu Office.

  • Dodaj digitalni potpis:    Dodajte vidljivi ili nevidljivi digitalni potpis.

   Digitalni potpisi potvrđuju digitalne informacije kao što su dokumenata, e-poruka i makroa pomoću računara kriptologija. Digitalni potpisi se kreiraju tako što ćete otkucati potpis ili pomoću sliku potpisa da uspostavite autentičnost, integritet i nemogućnost poricanja.

   Da biste saznali više o digitalnim potpisima, pogledajte članak Digitalni potpisi i certifikati.

 • U otvorenoj prezentaciji izaberite stavke Datoteka > Informacije > Zaštiti prezentaciju.

  Videćete sledeće opcije:

  Dugme „Zaštiti prezentaciju“ sa opcijama

  • Uklanjanje Označi kao dovršeno:    Kada ste označili prezentaciju kao konačno, PowerPoint zatraži da sačuvate datoteku. Sledeći put otvorite, videćete žuti OZNAČENA kao KONAČNA poruka na vrhu datoteke. Ako izaberete stavku Ipak Uredi, prezentacija će neće biti označena kao konačna.

  • Ukloniti lozinku za šifrovanje:    Da biste uklonili lozinku za šifrovanje iz prezentacije, otvorite datoteku i unesite lozinku u polje lozinka . Zatim izaberite stavke datoteka > informacije > Zaštiti prezentaciju > Šifruj pomoću lozinke. Izbrišite sadržaj u polju za lozinku , kliknite na dugme u redu, a zatim sačuvajte prezentaciju.

  • Ukloni promenili ograničen pristup:    Da biste uklonili ili promenili ograničen pristup, otvorite datoteku, a zatim izaberite stavku Promeni dozvolu u žutoj traci na vrhu prezentaciju.

  • Uklanjanje digitalnog potpisa:    Da biste uklonili digitalni potpis, otvorite datoteku, kliknite desnim tasterom miša na red za potpis i kliknite na dugme Ukloni potpis. Ili, kliknite na strelicu pored potpisa u oknu potpisa , a zatim kliknite na dugme Ukloni potpis.

 1. Na kartici Redigovanje , u grupi Zaštita kliknite na dugme Zaštiti dokument, a zatim kliknite na dugme Ograničavanje oblikovanja i uređivanja.

  Slika trake u programu Word

 2. U oknu zadatka Zaštita dokumenta , u okviru ograničenja oblikovanja, potvrdite izbor u polju za potvrdu Ograniči oblikovanje na izbor stilova i zatim kliknite na dugme postavke da biste odredili stilove koje redaktora možete da primenite ili promenite.

 3. U okviru Ograničenja uređivanja, potvrdite izbor u polju za potvrdu Dozvoli samo ovaj tip uređivanja za ovaj dokument .

 4. Na listi ograničenja uređivanja, kliknite na dugme praćene promene. (Ovo uključuje komentare, kao i umetanja, brisanja i premešteni tekst).

  Napomena : Za drugačiji skup funkcija za zaštitu koristite Active Directory usluge direktorijuma, kliknite na dugme Ograniči dozvolu za korišćenje usluge Information Rights Management.

 5. U okviru stavke Primena pojačane zaštite izaberite stavku Da, primeni pojačanu zaštitu.

 6. Da biste dodelili lozinku dokumentu tako da samo redaktori koji je znaju mogu da uklone zaštitu, otkucajte lozinku u polju Unesite novu lozinku (opcionalno), a zatim je potvrdite.

  Važno : Ako izaberete da ne koristite lozinku, svi redaktori mogu da menjaju ograničenja uređivanja.

 1. Na kartici Redigovanje , u grupi Zaštita kliknite na dugme Zaštiti dokument, a zatim kliknite na dugme Ograničavanje oblikovanja i uređivanja.

  Slika trake u programu Word

 2. U oknu zadatka Zaštiti dokument, u okviru Ograničenja uređivanja potvrdite izbor u polju za potvrdu Dozvoli samo ovaj tip uređivanja u dokumentu.

 3. Na listi ograničenja uređivanja, izaberite stavku Komentari.

 4. Ako želite da date neki ljudi Opcije uređivanja za određene delove dokumenta, možete da izaberete oblasti u dokumentu, a zatim odaberite koji korisnici (grupa ili pojedinci) mogu da uređuju izabrane oblasti dokumenta. Kliknite na strelicu padajućeg menija pored grupe ili pojedinačne ime da biste pronašli sledeću oblast ili sve oblasti koje grupa ili pojedinac mogu da uređuju ili da biste uklonili dozvole za grupu ili pojedinačni.

  Napomena : Za drugačiji skup funkcija za zaštitu koristite Active Directory usluge direktorijuma, kliknite na dugme Ograniči dozvolu za korišćenje usluge Information Rights Management.

 5. U okviru stavke Primena pojačane zaštite izaberite stavku Da, primeni pojačanu zaštitu.

 6. Da biste dodelili lozinku dokumentu tako da samo redaktori koji je znaju mogu da uklone zaštitu, otkucajte lozinku u polju Unesite novu lozinku (opcionalno), a zatim je potvrdite.

  Važno : Ako izaberete da ne koristite lozinku, svi redaktori mogu da menjaju ograničenja uređivanja.

 1. Na kartici Redigovanje , u grupi Zaštita kliknite na dugme Zaštiti dokument, a zatim kliknite na dugme Ograničavanje oblikovanja i uređivanja.

  Slika trake u programu Word

 2. U oknu zadatka Zaštita dokumenta izaberite stavku Prekini zaštitu.

Napomena : Ako koristite lozinku za dodavanje zaštite dokumenta, morate da otkucate lozinku pre nego što možete da zaustavite zaštitu.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×