Dodavanje ili uklanjanje pomoćne ose na grafikonu

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Napomena : Ovaj članak odnosi se samo na Office 2007 i Office 2010. Za druge verzije, pogledajte Srodne veze navedene ispod.

Kada vrednosti u 2-D grafikon se razlikuju od grupa podataka grupa podataka ili kada imate različite tipove podataka (na primer, cena i obim), možete da nacrtate jednu ili više grupa podataka na na pomoćnu vertikalnu osu (vrednost). Skala pomoćne vertikalne ose odražava vrednosti za grupu povezanih podataka.

Oblikovani kombinovanog grafikona

Nakon što dodate pomoćnu vertikalnu osu u 2-D grafikon, možete da dodate i na pomoćnu horizontalnu osu (kategorija), koji mogu biti korisni na xy grafikon ili grafikon sa mehurićima.

Da biste olakšali razlikovanje grupe podataka prikazane na pomoćnu osu, možete da promenite njihove tip grafikona. Na primer, u stubičastom grafikonu, grupe podataka na pomoćnu osu može promeniti linijskom grafikonu.

Važne    Da biste dovršili sledeće procedure, morate imati postojeći 2-D grafikon. U 3-D grafikoni nisu podržani pomoćne ose.

Izaberite neku od sledećih mogućnosti:

Podaci o na pomoćnu vertikalnu osu jednu grupu podataka možete da nacrtate odjednom. Da biste prikazali više od jedne grupe podataka na pomoćnu vertikalnu osu, ponovite ovu proceduru za svaku grupu podataka koju želite da prikažete na pomoćnu vertikalnu osu.

 1. U grafikonu, kliknite na grupu podataka koju želite da prikažete na pomoćnu vertikalnu osu ili uradite sledeće da biste izabrali grupu podataka sa liste elemenata grafikona:

  1. Kliknite na grafikon.

   Prikazaće se kontekstualna kartica Alatke za grafikone, a ispod nje će se pojaviti kartice Dizajn, Raspored i Oblikovanje.

  2. Na kartici Oblikovanje, u grupi Trenutna selekcija kliknite na strelicu u polju Elementi grafikona, a zatim izaberite grupu podataka koju želite da postavite duž pomoćne vertikalne ose.

   Slika trake

 2. Na kartici Oblikovanje, u grupi Ova selekcija kliknite na dugme Oblikuj selekciju.

  Otvoriće se dijalog Oblikovanje grupe podataka .

  Napomena    Ako drugi dijalog se prikazuje, ponovite korake 1 i proverite da li ste izabrali grupe podataka u grafikonu.

 3. Na kartici Opcije grupa , u okviru Crtanje grupa naizaberite stavku Pomoćna osa , a zatim kliknite na dugme Zatvori.

  Prikazuje se pomoćne vertikalne ose na grafikonu.

 4. Da biste promenili prikaz pomoćnu vertikalnu osu, uradite sledeće:

  1. Na kartici Raspored, u grupi Ose kliknite na dugme Ose.

  2. Izaberite stavku Pomoćna vertikalna osa, a zatim kliknite na opciju za prikaz koji želite.

 5. Da biste promenili opcije ose pomoćne vertikalne ose, uradite sledeće:

  1. Kliknite desnim tasterom miša na pomoćnu vertikalnu osu, a zatim kliknite na dugme Oblikuj osu.

  2. U okviru Opcije ose, izaberite opcije koje želite da koristite.

Da biste dovršili ovu proceduru, morate imati grafikon koji prikazuje pomoćne vertikalne ose. Da biste dodali pomoćnu vertikalnu osu, pogledajte članak Dodavanje pomoćne vertikalne ose.

 1. Kliknite na grafikon koji prikazuje pomoćne vertikalne ose.

  Prikazaće se kontekstualna kartica Alatke za grafikone, a ispod nje će se pojaviti kartice Dizajn, Raspored i Oblikovanje.

 2. Na kartici Raspored, u grupi Ose kliknite na dugme Ose.

  Slika trake

 3. Izaberite stavku Pomoćna Horizontalna osa, a zatim kliknite na opciju za prikaz koji želite.

 1. U grafikonu, kliknite na grupu podataka koju želite da promenite.

  Prikazaće se kontekstualna kartica Alatke za grafikone, a ispod nje će se pojaviti kartice Dizajn, Raspored i Oblikovanje.

  Savet    Možete kliknuti desnim tasterom miša na grupu podataka, kliknite na dugme Promeni tip grafikona grupai zatim nastavite sa korakom 3.

 2. Na kartici Dizajn , u grupi tip izaberite stavku Promeni tip grafikona.

  Slika glavne trake programa Excel

 3. U dijalogu Promena tipa grafikona , kliknite na tip grafikona koji želite da koristite.

  Prvo polje prikazuje listu kategorija tip grafikona, a drugo polje prikazuje dostupne tipove grafikona za svaku kategoriju tip grafikona. Više informacija o tipovima grafikona koje možete da koristite potražite u članku Dostupni tipovi grafikona.

Napomena    Možete da promenite tip grafikona za samo jednu grupu podataka odjednom. Da biste promenili tip grafikona za više od jedne grupe podataka u grafikonu, ponovite korake od ovu proceduru za svaku grupu podataka koju želite da promenite.

 1. Kliknite na grafikon koji prikazuje na pomoćnu osu koju želite da uklonite.

  Prikazaće se kontekstualna kartica Alatke za grafikone, a ispod nje će se pojaviti kartice Dizajn, Raspored i Oblikovanje.

 2. Na kartici raspored , u grupi ose kliknite na dugme ose, izaberite stavku Pomoćna vertikalna osa ili Pomoćna Horizontalna osai zatim izaberite stavku Nijedno.

  Slika trake

Saveti    

 • Možete takođe da kliknete na pomoćnu osu koju želite da izbrišete, a zatim pritisnite taster DELETE ili kliknite desnim tasterom miša na pomoćnu osu, a zatim izaberite stavku Izbriši.

 • Da biste uklonili pomoćne ose odmah nakon što ste ih dodali, kliknite na dugme Opozovi radnju Slika dugmeta na Priručnoj traciili pritisnite kombinaciju tastera CTRL + Z.

Takođe pogledajte

Kreirate kombinovani grafikon sa pomoćnom osom u sistemu Office 2016

Dodavanje grupe podataka u grafikonu u sistemu Office 2016 for Mac

Dodavanje pomoćne ose na grafikonu u sistemu Office za Mac 2011

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×