Dodavanje ili uklanjanje Web segmenta

Da biste prilagodili Stranica veb segmenta, možete da dodate veb segmente na stranicu pomoću dijaloga Dodavanje veb segmenata ili galerije veb segmenata u oknu sa alatkama.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Dodavanje veb segmenta pomoću dijaloga „Dodavanje veb segmenata“

Dodavanje veb segmenta pomoću okna sa alatkama

Uklanjanje ili brisanje veb segmenta

Dodavanje veb segmenta pomoću dijaloga „Dodavanje veb segmenata“

Najbrži način za dodavanje Web segmenta stranici sa Web segmentima je korišćenje dijaloga Dodavanje Web segmenata. Ovaj dijalog možete koristiti da biste stranici sa Web segmentima brzo dodali liste, biblioteke i druge Web segmente. Ako ste vi vlasnik lokacije, nove Web segmente možete dodati na listu koja se prikazuje u dijalogu Dodavanje Web segmenata i možete kreirati prilagođene grupe za prikazivanje određenih Web segmenata zajedno u listi.

 1. U meniju Radnje na lokaciji Slika dugmeta izaberite stavku Uredi stranicu.

 2. U zoni Web segmenata kojoj želite da dodate Web segment kliknite na vezu Dodaj Web segment.

 3. U dijalogu Dodavanje Web segmenata, potvrdite izbor u polju za potvrdu za Web segment koji želite da dodate stranici.

  Tipovi veb segmenata

  Windows SharePoint Services obezbeđuje nekoliko veb segmenata koji su spremni za korišćenje sa lokacijom. Te ugrađene veb segmente možete da koristite, prilagodite ih svojim potrebama ili kreirate nove veb segmente i otpremite ih za korišćenje na čitavoj lokaciji.

  Podrazumevani veb segmenti

  Sledeći veb segmenti su podrazumevano uključeni na svim lokacijama i mogu se prilagoditi potrebama vašeg tima. Veliki broj ovih veb segmenata može i međusobno da se poveže radi kreiranja različitih jedinstvenih rešenja:

  • Veb segment uređivača sadržaja     Veb segment uređivača sadržaja možete koristiti da biste dodavali oblikovani tekst, tabele, hiperveze i slike na stranicu sa veb segmentima.

  • Veb segment obrasca     Veb segment obrasca možete da koristite za povezivanje i filtriranje kolone podataka u drugom veb segmentu. Oba veb segmenta moraju biti pokrenuta na istom serveru.

  • Veb segment za sliku     Veb segment za sliku možete da koristite da biste dodali sliku ili grafiku na stranicu sa veb segmentima. Da biste sliku lakše koordinisali sa drugim veb segmentima na stranici, možete da kontrolišete vertikalno poravnavanje, horizontalno poravnavanje i boju pozadine slike unutar veb segmenta za sliku tako što ćete urediti njegova prilagođena svojstva u deljenom prikazu.

  • Veb segment prikaza liste    Veb segment prikaza liste možete koristiti za prikazivanje i uređivanje podataka liste ili biblioteke na lokaciji i za povezivanje sa drugim veb segmentima, uključujući druge veb segmente prikaza liste. Liste predstavljaju informacije koje delite sa članovima tima i koje često prikazujete u obliku tabele. Prikazi liste prikazuju te informacije na različite načine i za različite namene, kao što su filtriranje, sortiranje ili izbor određenih kolona.

   Napomena: Ne postoji veb segment koji se naziva „Prikaz liste“. Kada kreirate listu na lokaciji, veb segment prikaza liste automatski se kreira i imenuje po listi. Na primer, ako kreirate listu pod imenom „Brodovi“, veb segment koji se zove „Brodovi“ biće dostupan u galeriji „Ime lokacije“. Veb segment automatski prikazuje podatke sa liste koju ste kreirali.

  • Veb segment za prikaz stranica     Veb segment za prikaz stranica možete da koristite da biste prikazali veb stranicu, datoteku ili fasciklu na stranici sa veb segmentima. Hipervezu, putanju datoteke ili ime fascikle unosite da biste povezali sadržaj.

  • Veb segment za korisnike lokacije    Veb segment za korisnike lokacije možete da koristite da biste prikazali listu korisnika i grupa koji imaju dozvolu za korišćenje lokacije. Veb segment za korisnike lokacije automatski se pojavljuje na matičnoj stranici lokacije „Radni prostor dokumenata“. Veb segment za korisnike lokacije možete dodati i na bilo koju stranicu sa veb segmentima.

   Napomena: Na lokacijama koje koriste Microsoft Windows SharePoint Services 2.0 i starije verzije, veb segment za korisnike lokacije zvao se „Veb segment članova“.

  • XML veb segment     XML veb segment možete da koristite da biste prikazali proširivi jezik za označavanje (XML) i primenili transformacije proširivog jezika za opis stilova (XSLT) na XML pre prikazivanja sadržaja. Na primer, možete da imate XML datoteku koja sadrži listu brodova, cena i veza do slika brodova. XSLT možete koristiti za transformisanje podataka da biste prikazali listu brodova i cena i napravili hipervezu od imena broda za prikazivanje slike u zasebnom prozoru.

   Unapred konfigurisani veb segmenti prikaza liste

   Sledeći veb segmenti su ugrađeni u predložak Windows SharePoint Services lokacije tima i automatski su konfigurisani i spremni za korišćenje na stranici sa veb segmentima kada kreirate novu lokaciju tima. Različite kombinacije tih veb segmenata su uključene kada kreirate lokacije tima ili lokacije radnog prostora, u zavisnosti od predloška lokacije koji izaberete.

   Napomena: Ti veb segmenti izvedeni su iz veb segmenata prikaza liste i koristite unapred konfigurisane predloške veb segmenata za kreiranje jedinstvenog rasporeda i dizajna. Da biste na te liste dodali podatake, na traci za brzo pokretanje izaberite stavku Prikaži sav sadržaj lokacije, a zatim izaberite stavku Liste. Na stranici „Sav sadržaj lokacije“ kliknite na ime liste za koju želite da dodate podatke.

  • Objave     Koristite veb segment za objave da biste objavili novosti, status i druge kratke informacije koje želite da delite sa članovima tima.

  • Kalendar     Koristite veb segment za kalendar da biste prikazivali predstojeće događaje ili rasporede tima.

  • Veze     Koristite veb segment za veze da biste objavljivali hiperveze do veb stranica koje zanimaju tim.

  • Deljeni Dokumenti     Koristite veb segment za deljene dokumente da biste delili datoteke iz podrazumevane biblioteke dokumenata sa korisnicima lokacije.

  • Zadaci     Koristite veb segment za zadatke za dodeljivanje zadatka članu tima, navođenje njegovog krajnjeg roka i prioriteta i prikazivanje statusa i toka.

  • Timska diskusija     Koristite veb segment za timsku diskusiju da biste obezbedili forum za razgovore o temama koje zanimaju tim.

   Prilagođeni veb segmenti

   Pomoću okruženja za programiranje koje je kompatibilno sa sistemom Windows SharePoint Services, kao što je Microsoft Visual Studio, projektanti mogu da iskoriste ceo skup funkcija modela Microsoft ASP.NET za pravljenje prilagođenih veb segmenata. Stranica sa veb segmentima je ASP.NET datoteka (.aspx), a veb segmenti su izvedeni iz kontrola za veb obrasce. Projektanti mogu da naprave sopstvene veb segmente koji obezbeđuju novu funkcionalnost da bi dodatno poboljšali stranice sa veb segmentima. Projektanti mogu i da dodaju prilagođena svojstva u veb segmente, dodaju prilagođene alatke za izradu u okno sa alatkama za specijalizovani korisnički interfejs i povezuju se sa drugim veb segmentima pomoću veza veb segmenata. Dodatne informacije o pravljenju i primeni veb segmenata potražite u temi Windows SharePoint Services 3.0 SDK, koja je dostupna u članku Dobrodošli u Windows SharePoint Services 3.0 SDK.

   Možete koristiti i veb segmente koje su kreirale druge osobe ili preduzeća. Morate imati odgovarajuće dozvole za dodavanje veb segmenata nezavisnih proizvođača na stranicu sa veb segmentima ili lokaciju. Neki veb segmenti možda treba da se primene direktno na serveru. Ako ne možete da dodate veb segment nezavisnog proizvođača na stranicu sa veb segmentima ili lokaciju, obratite se administratoru za pomoć.

  Možete dodati više tipova Web segmenata potvrđivanjem izbora u dodatnim poljima za potvrdu za Web segmente koje želite da dodate.

 4. Da biste stranici dodali Web segmente, kliknite na dugme Dodaj.

Vrh stranice

Dodavanje Web segmenta korišćenjem okna sa alatkama

Koristite okno sa alatkama ako želite da imate bolju kontrolu nad dodavanjem Web segmenata u zone Web segmenata na vašoj stranici. Okno sa alatkama možete koristiti za biranje Web segmenata iz različitih galerija Web segmenata. Okno sa alatkama takođe možete koristiti za traženje Web segmenata i za uvoz novih Web segmenata.

 1. U meniju Radnje na lokaciji Slika dugmeta izaberite stavku Uredi stranicu.

 2. U zoni Web segmenata kojoj želite da dodate Web segment, kliknite na vezu Dodaj Web segment.

 3. Da biste prikazali okno sa alatkama, kliknite na vezu Galerija naprednih Web segmenata i opcije.

 4. U oknu sa alatkama, postupite na neki od sledećih načina:

  • Pregledanje Web segmenta     Na vrhu okna sa alatkama kliknite na strelicu, a zatim kliknite na dugme Pregledaj. Izaberite ime galerije da biste videli listu Web segmenata koji su dostupni za tu galeriju. Da biste videli još Web segmenata iz te galerije, kliknite na Sledeći.

   Savet: Da biste u listi Web segmenata prikazali podskup Web segmenata, kliknite na dugme Filter. Listu možete filtrirati tako da prikazuje Sve stavke, Web segmente, Liste ili Biblioteke.

  • Tražite veb segment     U vrhu okna sa alatkama kliknite na strelicu, a zatim na dugme Traži.

  • Uvoz Web segmenta     Na vrhu okna sa alatkama kliknite na strelicu, a zatim izaberite stavku Uvezi.

 5. Izaberite ime Web segmenta koji želite da dodate.

 6. Izaberite zonu Web segmenata kojoj želite da dodate Web segment, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

  Savet: Web segment takođe možete prevući na lokaciju na koju želite na stranici sa Web segmentima.

  Napomene: 

  • Galerija Zatvoreni veb segmenti sadrži zatvorene veb segmente za aktivnu stranicu sa veb segmentima. Galerija sa imenima lokacije sadrži veb segmente za aktivnu lokaciju. Serverska galerija sadrži veb segmente koji su primenjeni na serveru, dok Galerija na mreži sadrži veb segmente koji su deo biblioteke na mreži.

  • Ako ne možete da nađete Web segment koji želite, možda je administrator lokacije uklonio taj Web segment ili mu promenio naslov. Da biste pronašli Web segment, obratite se administratoru te lokacije ili administratoru lokacije najvišeg nivoa.

Vrh stranice

Uklanjanje ili brisanje veb segmenta

 1. U meniju Radnje na lokaciji Slika dugmeta izaberite stavku Uredi stranicu.

 2. Uradite sledeće:

  • Da biste uklonili veb segment sa stranice, ali tako da vam bude dostupan za kasniju upotrebu, kliknite na meni Veb segment Meni Veb segmenta , a zatim izaberite stavku Zatvori. Možete i da kliknete na dugme Zatvori Slika dugmeta . Kopija veb segmenta ostaje u galeriji Zatvoreni veb segmenti i kasnije se ponovo može dodati na stranicu. Prilagođavanja koja ste uneli u taj veb segment se čuvaju.

  • Da biste trajno izbrisali veb segment sa stranice, kliknite na meni Veb segment Meni Veb segmenta , zatim na dugme Izbriši i izaberite stavku U redu. Veb segment se briše sa stranice sa veb segmentima i kasnije se može dodati ponovo. Prilagođavanja koja ste uneli u veb segment se ne čuvaju. Kasnije možete da dodate novu instancu veb segmenta na stranicu.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×