Dodavanje ili menjanje primarnog ključa tabele u programu Access

Dodavanje ili menjanje primarnog ključa tabele u programu Access

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Je primarni ključ polje ili skup polja sa vrednostima koje su jedinstvene u celoj tabele. Vrednosti ključa se može koristiti da se odnosi na cele zapise, zato što svaki zapis ima neku drugu vrednost ključa. Svaka tabela može da ima samo jedan primarni ključ. Access automatski možete kreirati polje primarnog ključa za vas kada kreirate tabelu, ili možete da navedete polja koja želite da koristite kao primarni ključ. Ovaj članak objašnjava kako i zašto da biste koristili primarnih ključeva.

Da biste podesili primarni ključ tabele, otvorite tabelu u prikazu dizajna. Izaberite polje (ili polja) koja želite da koristite, a onda na traci izaberite opciju Primarni ključ.

Napomena : Ovaj članak je namenjen samo za korišćenje s Access bazama podataka za računare. Access automatski upravlja primarnih ključeva za nove tabele u Access Veb aplikacije i Veb baze podataka. Iako je moguće da biste zamenili ove automatizovanim primarnih ključeva, ne preporučujemo da obavite.

U ovom članku

Pregled primarnih ključeva u programu Access

Postavljanje primarnog ključa pomoću polja koja već imate u programu Access

Uklanjanje primarnog ključa

Menjanje primarnog ključa u programu Access

Dodatne informacije

Pregled primarnih ključeva u programu Access

Access koristi polja primarnog ključa za brzo povezivanje podataka iz više tabela i Kombinovanje podataka na logičan način. Možete da uključite polja primarnog ključa u drugim tabelama za ponovno upućivanje tabelu koja je izvor za primarni ključ. U okviru tih drugih tabela, polja se nazivaju sporedni ključevi. Na primer, ID kupca polja u tabeli "Klijenti" može da se pojavi u tabeli "porudžbine". U tabeli "Klijenti" je primarni ključ. U tabeli "porudžbine" zove sporednog ključa. Sporedni ključ, jednostavno rečeno, je primarni ključ druge tabele. Više informacija potražite u članku Osnove dizajniranja baze podataka.

Primarni ključ i sporedni ključ prikazani između dva Access lista sa podacima

1. Primarni ključ

2. Sporedni ključ

Ako premeštate postojeće podatke u bazu podataka, možda već imate polje koje možete da koristite kao primarni ključ. Jedinstveni identifikacioni broj, kao što je ID broj, serijski broj ili kôd, često služi kao primarni ključ u tabeli. Na primer, možete da imate tabelu „Kupci“ u kojoj svaki kupac ima jedinstveni ID broj kupca. Polje „ID kupca“ predstavlja primarni ključ.

Access automatski kreira indeks za primarni ključ koji pomaže pri ubrzavanju upita i drugih operacija. Access takođe obezbeđuje postojanje vrednosti u polju primarnog ključa za svaki zapisa, kao i njenu jedinstvenost.

Kada kreirate novu tabelu u prikazu lista sa podacima, Access automatski kreira primarni ključ i dodeljuje mu ime polja „ID” i tip podataka "Automatsko numerisanje".

Šta čini dobar primarni ključ?

Dobar kandidat za primarni ključ ima nekoliko karakteristika:

 • On jedinstveno identifikuje svaki red

 • Nikada nije prazan ili bez vrednosti – uvek sadrži vrednost

 • Vrednosti koje sadrži se retko menjaju (u najboljem slučaju, nikada)

Ako ne možete da identifikujete dobar ključ, kreirajte polje za automatsko numerisanje da biste koristili kao ključ. U polje "Automatsko numerisanje" automatski generiše vrednost za sebe kada prvi put sačuvali svaki zapis. Stoga, u polje "Automatsko numerisanje" ispunjava sve tri karakteristike dobar primarni ključ. Za više informacija o dodavanju u polje "Automatsko numerisanje", potražite u članku Dodavanje u polje "Automatsko numerisanje" kao primarni ključ.

Primarni ključ automatskog numerisanja označen kao ID u prikazu dizajna Access tabele

Polje tipa „Automatsko numerisanje“ predstavlja dobar primarni ključ.

Primeri loših primarnih ključeva

Sva polja kojima nedostaju neke karakteristike dobrog kandidata za ključ loš su izbor za primarni ključ. Evo nekoliko primera polja koja bi bila loš izbor za primarni ključ tabele kontakata, zajedno sa razlozima zašto bi oni bili loš izbor.

Loš primarni ključ

Razlog

Lično ime

loš je izbor zato što možda nije pouzdano jedinstveno i može se promeniti.

Broj telefona

Može se promeniti.

E-adresa

Može se promeniti.

Poštanski broj

Više osoba može imati isti poštanski broj

Kombinacije činjenica i brojeva

loš su izbor ukoliko je činjenica podložna promeni. Njih je takođe teško održavati i mogu dovesti do zabune ako se činjenica ponavlja u odvojenom polju. Na primer, ID naloga koji se sastoji od grada i uvećanog broja (npr. NJUJORK0579) bio bi loš izbor ako je grad uskladišten i kao polje.

Brojevi socijalnog osiguranja

 • Privatne informacije nisu dozvoljene u vladinim odsecima i nekim organizacijama.

 • Neke osobe nemaju broj socijalnog osiguranja

 • Jedna osoba ih može imati više u toku života

Složeni ključevi: korišćenje više polja u kombinaciji kao primarni ključ

U nekim slučajevima, želite da koristite dva ili više polja u tabeli kao primarni ključ. Na primer, u tabeli Detalji porudžbine koja skladišti stavke za porudžbinu možete koristiti dva polja za primarni ključ: ID porudžbine i ID proizvoda. Ključ koji ima više od jednog polja se zove kompozitnog ključa.

Postavljanje primarnog ključa pomoću polja koja već imate u programu Access

Polje mora da jedinstveno identifikuje svaki red, da nikad ne bude prazno ili bez vrednosti i da se retko menja (u idealnim slučajevima, nikada) kako bi primarni ključ dobro funkcionisao. Da biste postavili primarni ključ:

 1. Otvorite bazu podataka koju želite da izmenite.

 2. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu u koju želite da postavite primarni ključ, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna.

  Savet : Ako ne vidite okno za navigaciju, pritisnite taster F11 da biste ga prikazali.

 3. Izaberite polja koja želite da koristite kao primarni ključ.

  Kliknite na birač reda za željeno polje da biste izabrali jedno polje.

  Da biste izabrali više polja da biste kreirali kompozitnog ključa, držite pritisnut taster CTRL, a zatim kliknite na birač reda za svako polje.

 4. Na kartici Dizajn, u grupi Alatke kliknite na dugme Primarni ključ.

  Grupa „Alatke“ na kartici „Dizajn“

  Indikator ključa se dodaje levo od polja izabranih za primarni ključ.

Uklanjanje primarnog ključa u programu Access

Kada uklonite primarni ključ, jedno ili više polja koja su prethodno služila kao primarni ključ više neće obezbeđivati osnovna sredstva za identifikovanje zapisa.

Uklanjanje primarnog ključa ne briše ta polja iz tabele, ali uklanja indeks koji je za njega kreiran.

 1. Pre nego što možete da uklonite primarni ključ, morate se uveriti da ga ne učestvuje u relacijama između tabela. Ako pokušate da uklonite primarni ključ koja je deo jedne ili više relacija, Access vas upozorava da morate prvo da izbrišete relacije.

  Da biste izbrisali relacije između tabela, pratite sledeće korake:   

  1. Ako su tabele koje učestvuju u relaciji između tabela otvorena, zatvorite ih. Ne možete da izbrišete relaciju između otvorenih tabela.

  2. Na na kartici Alatke baze podataka , u polju grupa " Relacije ", kliknite na dugme Relacije.

   Slika trake programa Access

  3. Ako tabele koje učestvuju u relaciji između tabela nisu vidljive, na na karticu Dizajn , u polju grupa " Relacije ", kliknite na dugme Prikazivanje tabele.

  4. Izaberite tabele da biste dodali u polju Prikazivanje tabele u dijalogu, a zatim kliknite na dugme Dodaji kliknite na dugme Zatvori.

   Grupa „Relacije“ kartice „Dizajn“ na glavnoj traci

  5. Kliknite na relacionu liniju za relaciju između tabela koju želite da izbrišete (linija će postati podebljana kada je izaberete), a zatim pritisnite taster DELETE.

  6. Na na karticu Dizajn , u polju Relacije grupa, kliknite na dugme Zatvori.

 2. Pošto ste obrisali relacije, u okviru za navigaciju, desnim tasterom miša kliknite na tabelu iz koje želite da uklonite primarni ključ, a zatim kliknite na opciju Prikaz dizajna.

  Savet : Ako ne vidite okno za navigaciju, pritisnite taster F11 da biste ga prikazali.

 3. Kliknite na birač reda aktuelnog primarnog ključa.

  Ako se primarni ključ sastoji od jednog polja, kliknite na birač reda za to polje.

  Ako se primarni ključ sastoji od više polja, kliknite na birač reda za bilo koje polje u primarnom ključu.

 4. Na kartici Dizajn, u grupi Alatke kliknite na dugme Primarni ključ.

  Indikator ključa se uklanja iz jednog ili više polja koje ste prethodno naveli kao primarni ključ.

Napomena : Kada sačuvate novu tabelu bez postavljenog primarnog ključa, Access će zatražiti da ga kreirate. Ako kliknete na dugme Da, Access kreira polje „ID“ koje za obezbeđivanje jedinstvene vrednosti za svaki zapis koristi tip podatka „Automatsko numerisanje“. Ukoliko tabela već uključuje neko polje tipa „Automatsko numerisanje“, Access će ga koristiti kao primarni ključ.

Menjanje primarnog ključa u programu Access

Ako odlučite da promenite primarni ključ tabele, možete to da učinite tako što ćete pratiti sledeće korake:

 1. Uklonite postojeći primarni ključ koristeći uputstva iz odeljka Uklanjanje primarnog ključa.

 2. Postavite primarni ključ koristeći uputstva iz odeljka Postavljanje primarnog ključa.

Dodatne informacije

Više informacija o dizajniranju baze podataka i odabrati odgovarajući primarni ključ, potražite u člancima:

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×