Dodavanje govornikovih beležaka na slajdove

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada kreirate prezentaciju, možete da dodate beležaka govornika na kasnije prilikom izlaganja projekcije slajdova publici možete da upućujete.

Tokom prezentacije, beleške govornika su vidljive na monitoru, ali nisu vidljive publici. Tako je okno za napomene mesto za skladištenje teme koje želite da pomenete kada držite prezentaciju.

Dodavanje beleški tokom kreiranja prezentacije

Okno za napomene je polje koje se pojavljuje ispod svakog slajda. (To je opisana u magenta na slici ispod.) Prazan okno za napomene ponudiće vam tekst, kliknite na dugme da biste dodali beleške. Unesite beleške govornika. Ako ne vidite okno za napomene ili potpuno je umanjeno, kliknite na dugme beleške na traci sa alatkama na dnu prozora PowerPoint (takođe označen u magenta na slici ispod).

Prikazuje okno „Beleške govornika“ u programu PowerPoint

Ako beleške premašuju dužinu dodeljenog okno za napomene, pojavljuje se vertikalna traka za pomeranje sa strane okna. U PowerPoint 2013 i PowerPoint 2016, okno za napomene možete da uvećate i postavljanje pokazivača miša na gornjem redu u oknu i zatim prevlačenjem nagore kada pokazivač postane dvosmerna strelica.

Kako izgledaju beleške u prikazu za izlagača

Kada se računar poveže sa projektorom i kada pokrenete projekciju slajdova Ovo dugme pokreće projekciju slajdova, počevši od prvog slajda u prezentaciji. , prikaz za izlagača vidite na ekranu računara, dok se na ekranu projektora prikazuju samo slajdovi. U prikazu za izlagača možete da vidite beleške dok izlažete, dok publika vidi samo slajdove:

Prikaz za izlagača u programu PowerPoint 2016, sa krugom oko beležaka govornika

Beleške se prikazuju u oknu sa desne strane. Tekst će se automatski prelomiti, a vertikalna traka za pomeranje se pojavljuje po potrebi. Možete promeniti i veličinu teksta u oknu „Beleške“ pomoću dva dugmeta u donjem levom uglu tog okna:

Promenite veličinu teksta u oknu Beleške u prikazu za izlagača

Prikaz za izlagača ne morate da kreirate. PowerPoint cobbles ga zajedno je za vas tako što ćete prikupiti beležaka koje ste otkucali za svaki slajd i uparivanje ih sa skupom kontrole za kretanje kroz prezentaciju.

Podrazumevano PowerPoint podešen za korišćenje prikaza za izlagača kada pokrenete projekciju slajdova. Možete da promenite ovu postavku na kartici "Projekcija slajdova" na traci PowerPoint :

Opcija prikaza za prezentatora kontroliše u polju za potvrdu na kartici "Projekcija slajdova" na traci u programu PowerPoint.

Pročitajte pokrenuli prezentaciju i videli beleške u prikazu za izlagača za više detalja o tome kako da vidite i koristite prikaz za izlagača.

Štampaj beleške govornika

U članku Štampanje slajdova sa ili bez beležaka govornika.

Takođe pogledajte

Štampanje slajdova sa ili bez beležaka govornika

Pokrenite prezentaciju i pogledajte beleške u prikazu za izlagača

Prenos slajdove iz jedne prezentacije u drugu

Dodavanje beležaka na slajdovima

Da biste dodali beležaka na slajdove, uradite sledeće:

 1. U meniju Prikaz izaberite stavku normalno.

 2. Izaberite sličicu slajda koji želite da dodate beleške.

  Prikazuje slajd izabran u oknu sa sličicama u programu PowerPoint 2016 za Mac

 3. Okno za napomene će se prikazati ispod mesta na slajdu. Kliknite na kom piše kliknite da biste dodali beleške i otkucajte sve beleške koju želite da dodate.

  Prikazuje okno za napomene u programu PowerPoint 216 za Mac

 4. Da biste sakrili okno za napomene, kliknite na dugme beleške Prikazuje dugme "beleške" u programu PowerPoint 2016 za Mac na traci zadataka. Da biste ponovo prikazali okno za napomene, ponovo kliknite.

Prikaz beležaka dok izlažete

Ako želite da prikažete beleške dok predstavljate ali uverite se da vidi vaša publika samo šta možete staviti na slajdu samu, koristite prikaz za izlagača. Evo kako:

 1. U meniju Prikaz izaberite stavku Prikaz za izlagača.

 2. Videćete glavni slajd na koji predstavljate, pregled na sledeći slajd, kao i sve poruke koje ste dodali za trenutni slajd ispod pregled na sledeći slajd.

  Prikazuje beleške u prikazu za izlagača u programu PowerPoint 2016 za Mac

  Vaša publika će samo na slajdove koje predstavljate prezentaciju, a ne beleške.

Takođe pogledajte

Štampanje slajdova i propratni sadržaj

Korišćenje prikaza za izlagača u programu PowerPoint 2016 za Mac

Dodaj belešku

U normalnom prikazu, možete da dodate beleške direktno ispod slajda dok kreirate prezentaciju.

 1. U oknu za navigaciju kliknite na slajd koji želite da dodate beleške.

  1. U meniju Prikaz izaberite stavku normalno.

  2. Na vrhu okna za navigaciju, kliknite na karticu Slides tab Slajdovi, a zatim kliknite na slajd. U zavisnosti od širine okna za navigaciju, to ćete moći da ili pogledajte Slides named tab i Outline named tab pod imenom kartice ili Slajdovi Slides tab i strukture Outline tab ikona kartice.    

 2. Kliknite u okno za napomene koja se nalazi ispod slajda, a zatim otkucajte belešku za trenutni slajd.

  Saveti: 

  • Ako ne vidite okno za napomene, prevucite traku koja se nalazi ispod slajda.

  • Možete da primenite oblikovanje kao što su Podebljavanje, kurziv i podvlačenje beleškama teksta. Oblikovanje teksta je vidljivo u prikazu za izlagača i prikaz stranice sa napomenama.

Hvatanje beležaka sastanku dok vi poklon

U prikazu za izlagača, sve beleške govornika koje ste izvršili na slajdu kada ste kreirali prezentaciju se pojavljuju na levoj strani okna za napomene. Takođe možete da kucate beleške sa sastanka dok izlažete.

 • Kliknite u okno za napomene na desnoj strani, a zatim kucajte beleške.

  Napomena: Prilikom izlaska iz prikaza za izlagača, u beleške sa sastanka se pojavljuju ispod beleške govornika za taj slajd.

Promena ili oblikovanje belešku na slajd

Možete da promenite tekst ili oblikovanje beleške dok kreirate slajd ili pre nego što odštampate propratne sadržaje koje sadrže slajdova i beležaka. Možete da primenite oblikovanje kao što su Podebljavanje, kurziv i podvlačenje beleškama teksta. Oblikovanje teksta je vidljivo u prikazu za izlagača i prikaz stranice sa napomenama.

 1. U oknu za navigaciju izaberite slajd na koji želite da dodate beleške da biste.

  1. U meniju Prikaz izaberite stavku normalno.

  2. Na vrhu okna za navigaciju, kliknite na karticu Slides tab Slajdovi, a zatim kliknite na slajd. U zavisnosti od širine okna za navigaciju, to ćete moći da ili pogledajte Slides named tab i Outline named tab pod imenom kartice ili Slajdovi Slides tab i strukture Outline tab ikona kartice.    

 2. U meniju Prikaz izaberite stavku Stranice sa napomenama.

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  Da biste

  Izvršite sledeću radnju

  Izmena beležaka

  Kliknite u okno za napomene, a zatim otkucajte promene.

  Oblikovanje beležaka

  Izaberite deo teksta ili ceo tekst u okno za napomene, a zatim unesite željene izmene koje želite.

  Napomena: Oblikovanje kao što su Podebljavanje, kurziv, podvučeno i sa znakovima za nabrajanje se pojavljuje u okviru beleške u prikazu za izlagača i normalan prikaz. Oblikovanje fonta kao što je veličina fonta, tip fonta i boju fonta se pojavljuje samo u okviru beleške u prikazu za izlagača. Prikaz stranice sa neke promene, možete da izvršite u beleškama – na primer, WordArt objekta ili slike – su uključene u odštampanoj propratni sadržaj, ali ne pojavljuju se u normalnom prikazu ili prikazu za izlagača.

Takođe pogledajte

Štampanje slajdova i propratni sadržaj

Prikaz prezentacije

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×