Dodavanje formule u kontrolu

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

U predlošku obrasca Microsoft Office InfoPath 2007, možete da koristite formule da biste kreirali novu vrednost za polje i tu vrednost prikazali u kontroli koja je povezana sa tim poljem. Formula je XPath izraz sastoji se od vrednosti, polja ili grupe, funkcije i operatori koji se koriste za izračunavanje i prikazivanje drugih vrednosti.

U većini slučajeva, će umetnuti formulu u dijalogu Umetanje formule koje se pristupa u svojstva polja ili kontrole. Ovaj dijalog vam omogućava da ispravno umetnete polja i funkcije u formulu i proverite da li je formula tačna. Ako ste upoznati sa jezikom XPath, možete da uredite XPath izraz za formulu u ovom dijalogu.

Ovaj članak sadrži:

Šta je formula?

Dodavanje formule u kontrolu

Uredite XPath izraz za formulu

Šta je to formula?

Formula je XPath izraz koji je sastavljen od vrednosti, polja ili grupa, funkcija i operatora koji se koriste za izračunavanje i prikazivanje drugih vrednosti. Formule mogu da se koriste za izvršavanje sledećih zadataka:

 • Izračunavanje matematičkih vrednosti iz vrednosti koje navedete kada dizajnirate predložak obrasca ili vrednosti koje korisnici unesu u kontrole kada popunjavaju obrasce zasnovane na vašem predlošku obrasca.

 • Prikazivanje određenih datuma i vremena

 • Prikazivanje vrednosti koje korisnici unose u jednu kontrolu u drugoj kontroli

 • Podešavanje podrazumevane vrednosti polja ili kontrole

 • Pokretanje pravila zasnovanog na vrednosti izračunatoj pomoću formule

Svaki XPath izraz koji se koristi u formuli predstavlja kombinaciju vrednosti, funkcija i operatora koja daje jednu vrednost. Formula može da sadrži nekoliko izraza. Formulu možete da posmatrate kao rečenicu sastavljenu od jedne ili više fraza, gde svaka fraza predstavlja jedan izraz u formuli.

Sledeća ilustracija prikazuje odnos između formule i izraza.

Dijagram koji prikazuje odnos između formula i izraza

Funkcija je izraz koji vraća vrednost na osnovu rezultata izračunavanja. Vrednosti koje se koriste u funkcijama nazivaju se argumenti. Možete da koristite standardne XPath 1.0 funkcije koje su uključene u program InfoPath, kao i neke funkcije specifične za program InfoPath. Pronađite veze za više informacija o funkcijama programa InfoPath u odeljku Takođe pogledajte.

Vrh stranice

Dodavanje formule u kontrolu

 1. Dvaput kliknite na kontrolu u kojoj želite da kreirate formulu.

 2. Izaberite karticuPodaci.

 3. Kliknite na dugme Umetni formulu Slika dugmeta .

  Napomena : Kliknite desnim tasterom miša na okno zadataka Izvor podataka, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Svojstva da biste kreirali formulu koristeći svojstva polja.

 4. Kliknite na dugme Umetni polje ili grupu, a zatim u dijalogu Izbor polja ili grupe izaberite polje ili grupu da biste u formulu umetnuli polje ili grupu.

 5. Kliknite na dugme Umetni funkciju, a zatim u dijalogu Umetanje funkcije izaberite funkciju da biste u formulu umetnuli funkciju.

  Savet : Ako funkcija zahteva parametri, izaberite funkciju u dijalogu Umetanje funkcije , kliknite na dugme u redu, i zatim, u polju za formulu u dijalogu Svojstva kontrole , kliknite dvaput na funkciju koju ste dodali i kliknite na dugme polja ili grupe. Veze ka više informacija o funkcijama potražite u odeljku Takođe pogledajte .

 6. U polje Formula upišite vrednost ili simbol matematičkog operatora da biste u formulu umetnuli neku vrednost ili matematički operator.

  Lista matematičkih operacija

  Operacija

  Simbol

  Sabiranje

  +

  Oduzimanje

  -

  Množenje

  *

  Deljenje

  /

  Napomena : Ako vaša formula koristi operator podele, uverite se da postoji razmak ispred i iza operatora podele. Ako se ispred i iza operatora podele ne nalazi razmak, program InfoPath može da protumači „/“ kao znak za razdvajanje za XPath korake lokacije, a ne kao operator podele.

  Savet : U matematičkim formulama obično se kao argumenti koriste celobrojne ili decimalne vrednosti. U dijalogu Opcije obrasca, u kategoriji Više opcija potvrdite izbor Tretiraj prazne vrednosti kao nulu da biste izbegli unošenje praznih vrednosti u formulu.

 7. Da biste proverili da li formula sadrži ispravnu sintaksu, u dijalogu Umetanje formule izaberite stavku Proveri formulu.

  Moja formula sadrži greške

  U dijalogu Microsoft Office InfoPath kliknite na dugme Prikaži detalje da biste videli greške koje formula sadrži. U nastavku teksta navedeni su neki predlozi za otklanjanje ovih grešaka:

  • Proverite da li za funkciju, koju koristite u formuli, koristite ispravne argumente. Neke funkcije kao argumente zahtevaju polja ili grupe, a druge određene vrednosti. Veze ka dodatnim informacijama o funkcijama potražite u odeljku Takođe pogledajte.

  • Izbrišite formulu i ponovo je upišite da biste se uverili da je ispravno napisana.

 8. Da biste testirali promene, kliknite na dugme Pregled na standardnoj traci sa alatkama ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+B.

Vrh stranice

Uređivanje XPath izraza za formulu

U dijalogu Umetanje formule možete direktno da uredite XPath izraz za formulu ako ste upoznati sa jezikom XPath. XPath izraz možete da uređujete i koristeći svojstva kontrole (kod okvira za tekst, okvira za obogaćeni tekst i odabirača datuma) ili svojstva polja.

 1. Dvaput kliknite na kontrolu koja sadrži izraz koji želite da uredite.

 2. Izaberite karticuPodaci.

 3. Kliknite na dugme Umetni formulu Slika dugmeta .

  Napomena : Kliknite desnim tasterom miša na okno zadataka Izvor podataka, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Svojstva da biste uredili XPath izraz koristeći svojstva polja.

 4. U dijalogu Umetanje formule potvrdite izbor Uredi XPath izraz (napredno).

  Formula se menja u verziju XPath izraza.

 5. U polju Formula uredite XPath izraz za formulu. Izaberite stavku Umetni polje ili grupu ili Umetni funkciju da biste izrazom obuhvatili polja, grupe ili funkcije.

 6. Da biste proverili da li formula sadrži ispravnu sintaksu, u dijalogu Umetanje formule izaberite stavku Proveri formulu.

  Moja formula sadrži greške

  U dijalogu Microsoft Office InfoPath kliknite na dugme Prikaži detalje da biste videli greške koje formula sadrži. U nastavku teksta navedeni su neki predlozi za otklanjanje ovih grešaka:

  • Proverite da li za funkciju, koju koristite u formuli, koristite ispravne argumente. Neke funkcije kao parametre zahtevaju polja ili grupe, a druge određene vrednosti. Veze ka dodatnim informacijama o funkcijama potražite u odeljku Takođe pogledajte.

  • Izbrišite formulu i ponovo je upišite da biste se uverili da je ispravno napisana.

 7. Da biste testirali promene, kliknite na dugme Pregled na standardnoj traci sa alatkama ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+B.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×