Dodavanje citata i kreiranje bibliografije

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Pre kreiranja bibliografije potrebno je da imate bar jedan citat i izvor u dokumentu koji će se pojaviti u bibliografiji. Ako nemate sve informacije koje su vam potrebne o izvoru da biste kreirali potpuni citat, možete da koristite čuvar mesta citata, a da kasnije dopunite informacije o izvoru.

Za informacije o automatskom oblikovanju bibliografije u MLAAPAi Čikago stilu potražite u članku: APA, MLA, Čikago: automatsko oblikovanje Bibliografija.

Napomena : Čuvari mesta citata ne pojavljuju se u bibliografiji.

Dodavanje novog citata i izvora u dokument

 1. Na kartici Reference, u grupi Citati i bibliografija kliknite na strelicu pored stavke Stil.

  Opcija „APA stil“ je istaknuta na kartici „Reference“

 2. Izaberite stil koji želite da koristite za citat i izvor. Na primer, dokumentima vezanim za društvene nauke obično koriste MLA ili APA Stilovi za citate i izvore.

 3. Kliknite na kraj rečenice ili fraze koju želite da citirate.

 4. Na kartici Reference, u grupi Citati i bibliografija kliknite na dugme Umetni citat.

  Opcija „Umetanje citata“ je istaknuta na kartici „Reference“

 5. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste dodali informacije o izvoru, kliknite na dugme Dodaj novi izvor, a zatim počnite da popunjavate informacije o izvoru tako što ćete kliknuti na strelicu pored stavke Tip izvora. Na primer, vaš izvor može da bude knjiga, izveštaj ili veb lokacija.

  • Izaberite stavku Dodaj novi čuvar mesta da biste dodali čuvar mesta kako biste kasnije mogli da kreirate citat i unesete informacije o izvoru. Pored izvora čuvara mesta u dijalogu „Upravljanje izvorima“ pojaviće se znak pitanja.

 6. Popunite informacije o bibliografiji za izvor.

Potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži sva polja bibliografije da biste dodali više informacija o izvoru.

Sada možete da kreirate bibliografiju.

Napomene : 

 • Ako odaberete stil GOST ili stil ISO 690 za izvore, a citat nije jedinstven, godini dodajte slovo abecede. Na primer, citat treba da izgleda ovako: [Paster, 1848a].

 • Ako ste odabrali stil ISO 690 – numerička referenca, a citati se i dalje ne pojavljuju uzastopno, morate ponovo da kliknete na stil ISO 690 i pritisnete taster ENTER da biste ispravno rasporedili citate.

Dodavanje dodatnih Citati iz prethodno korišćenu izvora

Lako možete da pristupite citate koji ste prethodno dodali. Zapravo, možete ih koristiti u dokumentu. To je jednostavno.

 1. Postavite kursor na mesto gde želite da umetnete citat i izaberite stavke reference > Umetni citat.

 2. Pronađite citat po autoru ili ime oznakei izbor citata.

  Lista citata u dokumentu.

  Savet : Ako je potrebno da biste potražili citata kasnije, možete da umetnete čuvara mesta. Izaberite stavke reference > Umetni citat. Kliknite na dugme Dodaj novi čuvar mesta, a kreirate jedinstveno ime oznake. Pronalaženje čuvara mesta za sadržaj i kliknite na tekst na Uredi izvor detalje.

  Umetnut je čuvar mesta za citat.

Kreiranje bibliografije

Sada kade ste umetnuli jedan ili više citata i izvora u dokument, možete da kreirate bibliografiju.

 1. Kliknite na mesto na koje želite da umetnete bibliografiju, na primer na kraj dokumenta.

 2. Na kartici Reference, u grupi Citati i bibliografija kliknite na dugme Bibliografija.

  Opcija „Bibliografija“ je istaknuta na kartici „Reference“

 3. Izaberite unapred dizajnirani format bibliografije da biste bibliografiju umetnuli u dokument.

Pronalaženje izvora

Lista izvora koje koristite može postati veoma dugačka. Povremeno možete imati potrebu da korišćenjem dugmeta Upravljaj izvorima potražite izvor koji ste citirali u drugom dokumentu.

 1. Na kartici Reference, u grupi Citati i bibliografija izaberite stavku Upravljanje izvorima.

  Opcija „Upravljanje izvorima“ je istaknuta na kartici „Reference“

  Ako otvorite novi dokument koji još ne sadrži citate, svi izvori koje ste koristili u prethodnim dokumentima pojaviće se u okviru Glavna lista.

  Ako otvorite dokument koji sadrži citate, izvori tih citata pojavljuju se u okviru Trenutna lista. Svi izvori koje ste citirali u prethodnim dokumentima ili u trenutnom dokumentu pojavljuju se u okviru Glavna lista.

 2. Da biste pronašli određeni izvor, postupite na neki od sledećih načina:

  • U polju za sortiranje izvršite sortiranje po autoru, naslovu, imenu oznake citata ili godini, a zatim pronađite željeni izvor na listi sa rezultatima.

  • U polje Pretraži upišite naslov ili autora izvora koji želite da pronađete. Lista će se dinamički suziti da bi odgovarala pojmu pretrage.

Napomena : U dijalogu Upravljanje izvorima možete da kliknete na dugme Potraži da biste izabrali drugu glavnu listu sa koje možete uvesti nove izvore u dokument. Na primer, možete se povezati sa datotekom na deljenom serveru, računaru ili serveru kolege istraživača ili na Veb lokaciji koju hostuje univerzitet ili istraživačka institucija.

Uređivanje izvora

 1. Na kartici Reference, u grupi Citati i bibliografija izaberite stavku Upravljanje izvorima.

  Opcija „Upravljanje izvorima“ je istaknuta na kartici „Reference“

 2. U dijalogu Upravljač izvorima , u okviru Glavna lista ili Trenutnu listu, izaberite izvor koji želite da uredite i kliknite na dugme Uredi.

  Napomena : Da biste uredili čuvar mesta da biste dodali citat informacije, izaberite čuvar mesta sa Trenutnom liste i kliknite na dugme Uredi.

 3. U dijalogu Uredi izvor izvršite željene promene i kliknite na dugme u redu.

  Dijalog „Uređivanje izvora“

Uređivanje čuvara mesta citata

Povremeno ćete poželeti da kreirate čuvar mesta citata, a da zatim sačekate i tek kasnije upišete potpune izvore informacija o bibliografiji. Sve promene koje načinite u izvoru će se automatski odraziti na bibliografiju, ako ste je već kreirali. Znak pitanja će se pojaviti pored izvora čuvara mesta u dijalogu „Upravljanje izvorima“.

 1. Na kartici Reference, u grupi Citati i bibliografija izaberite stavku Upravljanje izvorima.

  Opcija „Upravljanje izvorima“ je istaknuta na kartici „Reference“

 2. U oknu Ova lista izaberite čuvar mesta koji želite da uredite.

  Napomena : Izvori čuvara mesta su u dijalogu „Upravljanje izvorima“ prikazani po abecednom redosledu oznaka naziva čuvara mesta zajedno sa svim drugim izvorima. Imena oznaka čuvara mesta podrazumevano sadrže reč Čuvar mesta i broj, ali možete da ih prilagodite korišćenjem bilo koje željene oznake.

 3. Kliknite na dugme Uredi.

 4. Počnite sa popunjavanjem informacija o izvoru tako što ćete kliknuti na strelicu pored polja Tip izvora. Na primer, vaš izvor može da bude knjiga, izveštaj ili Veb lokacija.

 5. Popunite informacije o bibliografiji za izvor. Potvrdite izbor Prikaži sva polja bibliografije da biste dodali više informacija o izvoru.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×