Dodavanje brojeva stranica u Word 2010 dokument

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Brojeve stranica Word 2010 dokumenta možete da dodate na vrh (zaglavlje), na dno (podnožje), pa čak i na bočne margine. Primenite korake iz ovog članka da biste saznali gde i kako želite da se pojavljuju brojevi stranica.

Da biste dodali druge informacije u zaglavlje ili podnožje, kao što su datum i vreme, ime autora, naslov dokumenta, putanja dokumenta, reči kao što su „Poverljiv dokument preduzeća“ i druge, pogledajte članak Dodavanje ili uklanjanje zaglavlja ili podnožja u programu Word 2010. Takođe možete da dodate ime datoteke.

Dodavanje brojeva stranica

Primenite ovu proceduru da biste numerisali sve stranice ili da biste izostavili iz numerisanja naslovnu (prvu) stranicu.

 1. Na kartici Umetanje izaberite stavku Broj stranica

  Umetanje broja stranice

 2. Izaberite mesto u dokumentu na kojem želite da se nalazi broj stranice, kao što je Vrh stranice (zaglavlje), Dno stranice (podnožje), Margine stranice (bočno) ili Trenutni položaj.

  Ako odaberete stavku Trenutni položaj, broj stranice će se umetnuti na mesto na kojem se kursor trenutno nalazi u dokumentu.

  Izaberite lokaciju za brojeve stranica

 3. U padajućoj listi odaberite format broja stranice.

 4. Da biste se vratili u telo dokumenta, pritisnite taster Esc ili izaberite stavku Zatvori zaglavlje i podnožje na kartici Dizajn.

  Na kartici "Dizajn", kliknite na dugme zatvori zaglavlje i podnožje

  Da biste izostavili naslovnu stranicu iz numerisanja, u okviru Alatke za zaglavlje i podnožje na kartici Dizajn proverite da li je potvrđen izbor u polju za potvrdu Različita prva stranica.

  Potvrdite izbor u polju različita prva stranica

Dodavanje brojeva stranica „X od Y“ (npr. „Stranica 1 od 25“)

Prikazuje broj trenutne stranice i ukupan broj stranica u dokumentu.

 1. Na kartici Umetanje izaberite stavku Broj stranica

  Umetanje broja stranice

 2. Odaberite mesto u dokumentu na kojem želite da se broj stranice nalazi, kao što je Vrh stranice (zaglavlje), Dno stranice (podnožje) ili Trenutni položaj.

  Ako odaberete stavku Trenutni položaj, broj stranice će se umetnuti na mesto na kojem se kursor trenutno nalazi u dokumentu.

  Izaberite lokaciju za brojeve stranica

 3. Na padajućoj listi, u okviru X od Y izaberite stavku Podebljan broj 1, Podebljan broj 2 ili Podebljan broj 3.

  Izaberite formatu stranica X od Y

 4. Da biste promenili stil numerisanja, u okviru Alatke za zaglavlje i podnožje, na kartici Dizajn izaberite stavke Broj stranice i Oblikuj brojeve stranica.

  Oblikovanje brojeva stranica

 5. U listi Format broja odaberite željeni stil i kliknite na dugme U redu.

Dodavanje brojeva parnih i neparnih stranica

Primenite ovu proceduru da biste brojeve neparnih stranica smestili u podnožje desne stanice, a brojeve parnih stranica u podnožje leve stranice.

 1. Kliknite na neparno numerisanu stranicu, kao što je prva stranica dokumenta, na kojoj želite da se nalazi broj stranice.

 2. Na kartici Umetanje izaberite stavku Podnožje.

 3. Na listi oblikovanja Ugrađeno izaberite stavku Austere (neparna stranica).

  Izaberite stroga (Odd)

 4. U okviru Alatke za zaglavlje i podnožje, na kartici Dizajn potvrdite izbor u polju za potvrdu Različite parne i neparne stranice.

  Potvrdite izbor u različite parne i neparne stranice

  Da biste izostavili naslovnu stranicu iz numerisanja, u okviru Alatke za zaglavlje i podnožje na kartici Dizajn proverite da li je potvrđen izbor u polju za potvrdu Različita prva stranica.

  Potvrdite izbor u polju različita prva stranica

 5. U okviru Alatke za zaglavlje i podnožje na kartici Dizajn kliknite na dugme Dalje da biste pomerili kursor u podnožje neparnih stranica.

  Kliknite na dugme dalje

 6. U okviru Alatke za zaglavlje i podnožje na kartici Dizajn izaberite stavku Podnožje.

 7. Na listi oblikovanja Ugrađeno izaberite stavku Austere (parna stranica).

Dodavanje brojeva stranica različitim odeljcima dokumenta

Velikim dokumentima je povremeno neophodno dodati različite formate brojeva stranica u različitim odeljcima. Na naslovnoj stranici (prvoj) nije potreban broj stranice, na stranicama sadržaja možete da koristite rimske brojeve (i., ii., iii.), a u glavnom dokumentu arapske brojeve (1, 2, 3). Primenite ovu proceduru da biste postavili različito oblikovanje numerisanja stranica u dokumentu – ili pogledajte ovaj video.

 1. Da biste prikazali simbole skrivenih znakova u dokumentu, na kartici Početak kliknite na simbol skrivenog znaka. Simbol skrivene znakova .

  Na kartici početak kliknite na simbol skrivene znakova.

  Tako ćete moći da vidite prelome odeljaka koje ćete dodavati.

 2. Pomerite se do dna naslovne ili prve stranice.

 3. Na kartici Raspored na stranici izaberite stavku Prelomi i u okviru Prelomi odeljaka izaberite stavku Sledeća stranica.

  Kliknite na sledeću stranicu

 4. Naslovna stranica je odeljak 1, a ostatak dokumenta odeljak 2.

 5. Pomerite se do dna prve stranice odeljka 2 (sadržaj) i kliknite dvaput da biste otvorili podnožje. Videćete vezu Isto kao prethodno koju želite da raskinete.

  U podnožju: isto kao i prethodni

 6. Dok je kursor aktivan u podnožju, u okviru Alatke za zaglavlje i podnožje na kartici Dizajn izaberite stavku Poveži sa prethodnim.

  Tako ćete raskinuti vezu između odeljka 1 (naslovna stranica) i odeljka 2 (sadržaj).

 7. Pomerite se do dna poslednje stranice odeljka 2 (sadržaj).

 8. Na kartici Raspored na stranici izaberite stavku Prelomi i u okviru Prelomi odeljaka izaberite stavku Sledeća stranica.

  Kliknite na sledeću stranicu

 9. Dok je kursor aktivan u podnožju, u okviru Alatke za zaglavlje i podnožje na kartici Dizajn izaberite stavku Poveži sa prethodnim.

  Tako ćete raskinuti vezu između odeljka 2 (sadržaj) i odeljka 3 (ostatak dokumenta).

 10. Kliknite na bilo koje mesto u sadržaju i na kartici Umetanje izaberite stavke Broj stranice, Dno stranice i u padajućem meniju izaberite stavku Običan broj 2.

 11. U okviru Alatke za zaglavlje i podnožje, na kartici Dizajn izaberite stavke Broj stranice i Oblikovanje brojeva stranica.

  Oblikovanje brojeva stranica

 12. Na listi Format broja izaberite format sa rimskim brojevima i kliknite na dugme U redu.

  Izaberite željeni format rimski broj

 13. Pomerite se do podnožja prve stranice u odeljku 3 (ostatak dokumenta).

 14. Na kartici Umetanje izaberite stavke Broj stranice i Dno stranice i u padajućem meniju izaberite stavku Običan broj 2.

  Napomene : Ako se broj stranice koji se pojavio razlikuje od „1“, uradite sledeće da biste promenili broj:

  • U okviru Alatke za zaglavlje i podnožje, na kartici Dizajn izaberite stavke Broj stranice i Oblikovanje brojeva stranica.

  • U okviru Numerisanje stranica, u polje Počni od unesite broj 1 i kliknite na dugme U redu.

  Postavite broj početne stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Deli Facebook Facebook Twitter Twitter E-pošta E-pošta

Da li su vam ove informacije koristile?

Odlično! Imate li još neke povratne informacije?

Kako možemo da je poboljšamo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×