Dodavanje brojeva

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Recimo da želite da izračunate ukupnu cenu zaliha u skladištu ili ukupnu maržu bruto profita za sve sektore koji nisu potrošili iznos budžeta za datu godinu. Postoji nekoliko načina za dodavanje brojeva. Da biste brzo dodali brojeve u ćelije, koristite + (plus znak) u formuli.

Na primer, ako otkucate =5+10, ćelija pokazuje 15 kao rezultat.

Dodavanje svih brojeva u redu ili koloni

Ako imate opseg susednih brojeva (to jest, ne postoje prazne ćelije), možete koristiti dugme Automatski zbir Slika dugmeta .

  1. Kliknite na ćeliju ispod kolone sa brojevima ili desno od reda sa brojevima.

  2. Izaberite stavke Početak > Automatski zbir, a zatim pritisnite taster Enter.

Dodavanje nesusednih brojeva

Ako imate opseg brojeva koji možda uključuje prazne ćelije ili ćelije koje umesto brojeva sadrže tekst, u formuli koristite funkciju SUM. Iako će možda biti uključene u opseg koji se koristi u formuli, biće zanemarene sve prazne ćelije i ćelije koje sadrže tekst.

Primer

Ova radna sveska prikazuje primere ove funkcije. Ispitajte ih, promenite postojeće formule ili unesite sopstvene formule da biste saznali kako funkcija radi.

Napomena : Funkcija SUM može da uključi bilo koju kombinaciju referenci za najviše 30 ćelija ili opsega. Na primer, formula =SUM(B2:B3,B5) sadrži jednu referencu za opseg (B2:B3) i jednu ćeliju (B5).

Dodavanje brojeva na osnovu jednog uslova

Funkciju SUMIF možete koristiti da biste kreirali ukupnu vrednost za jedan opseg na osnovu vrednosti u drugom opsegu. U sledećem primeru želite da kreirate ukupnu vrednost samo za vrednosti u koloni B (Faktura) koje odgovaraju vrednostima u koloni A (Prodavac) za prodavca koji se zove Bulatović.

Primer

Ova radna sveska prikazuje primere funkcije SUMIF. Ispitajte ih, promenite postojeće formule ili unesite sopstvene formule da biste saznali kako funkcija radi.

Dodavanje brojeva na osnovu više uslova

Za izvršavanje ovog zadatka koristite funkciju SUMIFS.

Primer

Ova radna sveska prikazuje primere ove funkcije. Ispitajte ih, promenite postojeću formulu ili unesite sopstvene formule da biste saznali kako funkcija radi.

Način korišćenja funkcija u SUMIFS primeru

=SUMIFS(D2:D11,A2:A11,"Jug",C2:C11,"Meso")

Funkcija SUMIFS u prvoj formuli se koristi za pronalaženje redova u kojima se vrednost „Jug“ nalazi u koloni A, a vrednost „Meso“ u koloni C. Postoje tri ovakva slučaja: u redovima 7, 8 i 11. Funkcija prvo u koloni A koja sadrži oblasti traži odgovarajuću vrednost za „Jug“. Zatim u koloni C koja sadrži tip hrane traži odgovarajuću vrednost za „Meso“. Funkcija na kraju traži u opsegu koji sadrži vrednosti za sabiranje, D2:D11, i računa zbir samo onih vrednosti u toj koloni koje ispunjavaju ta dva uslova.

=SUM(IF((A2:A11="Jug")+(A2:A11="Istok"),D2:D11))

Druga formula koja koristi funkcije SUM i IF unosi se kao formula niza (da biste promenili formulu niza, izaberite stavku Otvori u programu Excel) da bi pronašla redove u kojoj se jedna od vrednosti ili obe vrednosti „Jug“ i „Istok“ nalaze u koloni A. Postoji sedam ovakvih slučajeva: u redovima 2, 4, 6, 7, 8, 9 i 11. Budući da je u pitanju formula niza, operator + ne koristi se za dodavanje vrednosti. On se koristi za proveru dva ili više uslova od kojih najmanje jedan mora biti ispunjen. Zatim se funkcija SUM koristi za dodavanje vrednosti koje ispunjavaju te kriterijume.

Dodavanje samo jedinstvenih vrednosti

Za izvršavanje ovog zadatka koristite kombinaciju funkcije SUM, IF i FREQUENCY.

Sledeći primer koristi sledeće:

  • Funkciju FREQUENCY za identifikovanje jedinstvenih vrednosti u opsegu. Za prvo pojavljivanje određene vrednosti ova funkcija daje broj jednak broju pojavljivanja te vrednosti. Za svako pojavljivanje iste vrednosti posle prvog ova funkcija daje vrednosti 0 (nula).

  • Funkciju IF za dodelu vrednosti 1 svakom tačnom uslovu.

  • Funkciju SUM za dodavanje jedinstvenih vrednosti.

Primer

Ova radna sveska prikazuje primere ovih funkcija. Ispitajte te primere, promenite postojeću formulu ili unesite sopstvene formule da biste saznali kako funkcije rade.

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×