Dizajniranje prikaza optimizovanog za štampanje

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Microsoft Office InfoPath predlošci obrasca koje kreirate dizajnirani su za otvaranje i popunjavanje na mreži u programu InfoPath ili u Web pregledaču. Međutim, korisnici mogu izabrati da odštampaju kopiju dovršenog obrasca za ličnu evidenciju ili u svrhe arhiviranja. Iz tog razloga se preporučuje da proverite da li predložak obrasca izgleda prihvatljivo kada se odštampa. Na primer, možda ćete želeti da se uverite da se kontrole u predlošku obrasca uklapaju u margine odštampane stranice i da je taj tekst na odštampanom obrascu čitljiv.

Pored toga, možete koristiti okno zadataka Prikazi da biste kreirali specijalnu verziju predloška obrasca – nazvanu prikaz za štampanje – koja je posebno dizajnirana za štampanje.

Ovaj članak sadrži objašnjenja o tome kako se dizajnira prikaz za štampanje za predložak obrasca, kao i o drugim metodama kreiranje predložaka obrasca namenjenih štampanju.

Ovaj članak sadrži:

Razlika između štampanja predloška obrasca i obrasca

Uvod u prikaze za štampanje

Dizajniranje prikaza za štampanje zasnovanih na postojećem prikazu

Dizajniranje prikaza za štampanje za Word

Razlika između štampanja predloška obrasca i obrasca

Predložak obrasca možete da odštampate da biste stekli osnovni utisak o tome kako se kontrole i drugi objekti prikazuju na odštampanoj stranici ili da biste proverili postavke štampanja, poput zaglavlja ili podnožja. Kada predložak obrasca odštampate u režim dizajna, možda ćete videti određene stavke u odštampanom predlošku obrasca, kao što su dugmad, koja se u stvari ne prikazuje kada korisnik odštampa obrazac zasnovan na predlošku obrasca.

Kada korisnici odštampaju obrazac zasnovan na predlošku obrasca, InfoPath izvršava podešavanja u skladu sa obrascem odnosno uklanja određene stavke koje nemaju nikakvu funkciju u štampanoj formi. Na primer, tekst uputstva Umetni stavku koji se podrazumevano prikazuje u ponavljajućim tabelama neće se prikazati u odštampanom obrascu. Kontrole dugmadi, stavke okvira sa listom opcija ili strelice za pomeranje neće se prikazati jer ove stavke gube svoju funkciju na odštampanoj stranici.

Vrh stranice

Uvod u prikaze za štampanje

Iako su predlošci obrasca dizajnirani za prikupljanje podataka obrasca u elektronskom obliku, možete kreirati prikaz za štampanje koji predstavlja prikaz dizajniran posebno za štampanje. To je korisno kada želite da korisnici štampaju obrasce pomoću određenog rasporeda ili da odštampaju samo određene delove obrasca.

Ako predložak obrasca sadrži više prikaza, možete da kreirate prikaz za štampanje za svaki prikaz. Druga mogućnost je da odredite jedan prikaz za štampanje koji će se primenjivati na sve prikaze u predlošku obrasca. Na primer, ako se u predlošku obrasca nalaze tri različita prikaza, možete kreirati prikaz za štampanje koji objedinjuje ključne informacije iz svakog prikaza na jednoj odštampanoj stranici.

Da biste kreirali i povezali prikaz za štampanje sa postojećim prikazom, u oknu zadataka Prikazi kliknite na vezu Kreiraj verziju za štampanje za ovaj prikaz. Kada kliknete na ovu vezu, InfoPath će postupiti na sledeći način:

 • Kreiraće novi prazni prikaz nazvan Verzija za štampanje ime, pri čemu ime predstavlja ime prikaza na kom se zasniva prikaz za štampanje.

 • Povezaće prikaz za štampanje sa prikazom na kom je on zasnovan. Ova veza snima se na kartici Postavke štampanja u dijalogu Svojstva prikaza. Na primer, pretpostavimo da ste kreirali prikaz za štampanje zasnovan na prikazu Odobrenje koji se nalazi u predlošku obrasca. Kada korisnici u prikazu Odobrenje kliknu na dugme Odštampaj, InfoPath će odštampati celokupan sadržaj verzije za štampanje prikaza „Odobrenje“.

Nakon što kreirate prikaz za štampanje, možete ga dizajnirati u skladu sa načinom na koji želite da se obrazac prikaže kada se odštampa. To obično podrazumeva kopiranje i lepljenje kontrola iz drugih prikaza predloška obrasca u prikaz za štampanje. Ako je neophodno, određene kontrole možete da zamenite drugim kontrolama u prikazu za štampanje. Na primer, okvir padajuće liste koji podrazumevano skriva stavke možete da zamenite standardnim okvirom sa listom opcija koji podrazumevano prikazuje stavke. Na ovaj način stavke će biti prikazane u odštampanom obrascu. Osim toga, u dijalogu Svojstva prikaza možete da precizirate prilagođene opcije štampanja za prikaz za štampanje, kao što su zaglavlja, podnožja i margine stranica.

Vrh stranice

Dizajniranje prikaza za štampanje zasnovanih na postojećem prikazu

Prikaz koji je trenutno prikazan na računaru korisnika biće podrazumevano odštampan ako korisnik odštampa obrazac kom nije pridružen određeni prikaz za štampanje. InfoPath će odštampati taj prikaz umesto trenutnog prikaza. Sve postojeće prikaze možete postaviti kao prikaz za štampanje. Sledeća procedura objašnjava kako se koristi postojeći prikaz kao osnova prikaza za štampanje.

 1. U meniju Prikaz izaberite stavku Upravljaj prikazima.

 2. U oknu zadataka Prikazi, u oknu Izaberite prikaz izaberite prikaz za koji želite da kreirate prikaz za štampanje.

 3. U odeljku Radnje kliknite na vezu Kreiraj verziju za štampanje za ovaj prikaz.

 4. U dijalogu Kreiranje verzije za štampanje upišite ime prikaza za štampanje, a zatim kliknite na dugme U redu.

 5. U oknu zadataka Prikazi dvaput kliknite na prikaz za štampanje.

 6. U dijalogu Svojstva prikaza izaberite željene opcije na karticama Postavke štampanja i Podešavanje stranice, a zatim kliknite na dugme U redu. Na primer, možete precizirati podrazumevane postavke margina za prikaz za štampanje ili dodati zaglavlja i podnožja.

 7. Da biste se prebacili u originalni prikaz, u oknu zadataka Prikazi izaberite ime prikaza u oknu Izaberite prikaz.

 8. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+A da biste izabrali celokupan sadržaj prikaza.

 9. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+C kako biste iskopirali selekciju u ostavu.

 10. U oknu zadataka Prikazi, u oknu Izaberite prikaz izaberite ime odgovarajućeg prikaza da biste se prebacili u prikaz za štampanje.

 11. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+V kako biste nalepili selekciju iz originalnog prikaza u prikaz za štampanje.

 12. Izbrišite sve kontrole ili elemente rasporeda koji vam nisu potrebni, odnosno uključite dodatne kontrole.

  Savet : Da biste brzo utvrdili da li će se kontrole i drugi elementi dizajna uklopiti na odštampanu stranicu, možete prikazati vodič za širinu stranice duž desne strane predloška obrasca tako što ćete u meniju Prikaz izabrati stavku Vodič za širinu stranice. Vodič za širinu stranice prikazuje se u vidu isprekidane vertikalne linije u predlošku obrasca. Linija ukazuje na mesto desne margine odštampane stranice na osnovu podrazumevanog štampača za računar.

 13. Da biste u prikaz za štampanje dodali prelome stranica, izaberite mesto na kom želite da počne nova stranica, a zatim u meniju Umetanje izaberite stavku Prelom stranice.

  Napomena : Prelom stranice se prikazuje kao isprekidana horizontalna linija u predlošku obrasca. Ako pregledate predložak obrasca, nećete videti ovu isprekidane linije ili neki drugi indikator preloma stranice. Da biste videli kako će prelom stranice uticati na odštampane obrasce koji su zasnovani na predlošku obrasca, izaberite stavku Pregled pre štampanja Slika dugmeta na standardnoj traci sa alatkama.

Vrh stranice

Dizajniranje prikaza za štampanje za Word

Ako ste napredni dizajner obrasca koji razume XML tehnologije, dodavanje štampanje prikaza za čarobnjak za Word možete da koristite da biste kreirali zasnovane na Microsoft Office Word prikaz za štampanje koja se štampa obrazac podatke direktno iz programa Word. Ovo vam omogućava da iskoristite prednosti opseg štampanja funkcije koje su dostupne u programu Word. Da biste to uradili, morate da imate pristup za postojeću datoteku XSL transformacija (XSLT) koji transformacija podatke u predložak obrasca u formatu koji odgovara štampanju iz programa Word. Kada korisnik štampa obrazac koji sadrži zasnovane na Word prikaza za štampanje, podaci u obrascu štampa direktno iz programa Word. XSLT datoteka mora biti kreirana pomoću Microsoft Office Word 2003 ili Microsoft Office Word 2007.

Napomena : Da biste saznali više o kreiranju XSLT datoteke, pogledajte da na Microsoft Office InfoPath 2003 Software Development Kit (SDK). SDK sadrži alatku koja se naziva InfoPath čarobnjak za Word, koja vam omogućava da koristite Word 2003 ili Word 2007 da biste odštampali InfoPath podataka obrasca. Da biste pronašli u programu InfoPath 2003 SDK, pogledajte odeljak Takođe pogledajte .

 1. U meniju Prikaz izaberite stavku Upravljaj prikazima.

 2. U oknu zadataka Prikazi, u odeljku Radnje kliknite na vezu Dodaj prikaz za štampanje za Word.

 3. Sledite uputstva u čarobnjaku za dodavanje prikaza za štampanje za program Word da biste naveli XSLT datoteku koju želite da koristite za prikaz za štampanje zasnovan na programu Word.

 4. U oknu zadataka Prikazi, u oknu Izaberite prikaz izaberite prikaz za koji želite da postavite prikaz za štampanje zasnovan na programu Word, a zatim kliknite na dugme Svojstva prikaza.

 5. Izaberite karticu Postavke štampanja.

 6. Sa liste Izaberite postojeći prikaz koji ćete koristiti prilikom štampanja ovog prikaza izaberite prikaz za štampanje zasnovan na programu Word.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×