Deljenje ćelija ili brojeva

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Pretpostavimo da želite da saznate koliko je časova po osobi bilo potrebno za završavanje projekta (ukupan broj časova na projektu ÷ ukupan broj osoba na projektu) ili stvaran odnos kilometara po litru za vaše nedavno putovanje (ukupan broj kilometara ÷ ukupno litara). Excel vam pruža nekoliko načina za deljenje brojeva.

Napomena : U programu Excel ne postoji funkcija DIVIDE.

Deljenje brojeva u ćeliji

Za obavljanje ovog zadatka koristite aritmetički operator / (kosa crta).

Na primer, ako u ćeliji otkucate =10/5, ćelija prikazuje 2.

Važno : Uverite se da ste u ćeliji otkucali znak jednakosti (=) pre nego što otkucate brojeve i operator / ; u suprotnom, Excel će ono što otkucate tumačiti kao datum. Na primer, ako otkucate 7/30, Excel u ćeliji može prikazati 30-Jul. Ako otkucate 12/36, Excel će prvo konvertovati tu vrednost u 12/1/1936 i prikazati u ćeliji 1-Dec.

Vrh stranice

Deljenje brojeva pomoću referenci ćelija

Umesto da brojeve direktno otkucate u formulu, možete koristiti reference ćelija, na primer A2 i A3, kako bi upućivali na brojeve koje želite da podelite i kojima želite da delite.

1

2

3

4

5

A

Podaci

15000

12

Formula

Opis (rezultat)

=A2/A3

Deli 15000 sa 12 (1250)

Deljenje kolone brojeva konstantom broja

Pretpostavimo da želite da podelite svaku ćeliju u koloni od sedam brojeva brojem koji se nalazi u drugoj ćeliji. U ovom primeru, broj kojim želite da delite je 3 i nalazi se u ćeliji C2.

1

2

3

4

5

6

7

8

A

B

C

Podaci

Formula

Konstanta

15000

=A2/$C$2

3

12

=A3/$C$2

48

=A4/$C$2

729

=A5/$C$2

1534

=A6/$C$2

288

=A7/$C$2

4306

=A8/$C$2

  1. Tip = A2 / $C$ 2 u ćeliji B2. Ne zaboravite da uključite simbol $ ispred C i pre 2 u formulu.

    Korišćenje simbola $ govori programu Excel da je referenca za C2 „apsolutna“, što znači da kada kopirate formulu u drugu ćeliju, referenca će uvek biti za ćeliju C2. Ako u formuli niste koristili simbol $ i prevukli ste formulu naniže do ćelije B3, Excel će promeniti formulu u =A3/C3, koja neće raditi zato što ne postoji vrednost u ćeliji C3.

  2. Prevucite formulu u ćeliju B2 do ostalih ćelija u koloni B.

    Krajnji rezultat Deljenje brojeva konstante

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×