Datoteke se podrazumevano čuvaju u usluzi OneDrive u operativnom sistemu Windows 10

Datoteke se podrazumevano čuvaju u usluzi OneDrive u operativnom sistemu Windows 10

Ovaj članak je o usluzi OneDrive na računarima koji rade pod operativnim sistemom Windows 10.

Ako koristite drugu verziju operativnog sistema, pročitajte članak Pomoć za OneDrive.

Iako uvek možete da odaberete gde ćete čuvati datoteke koje napravite, postavke računara obuhvataju podrazumevanu lokaciju za čuvanje datoteka. U novim instalacijama operativnog sistema Windows 10 za mnoge korisnike koji ispunjavaju uslove, datoteke se podrazumevano čuvaju u usluzi OneDrive, a ne na računaru. To znači da tim datotekama možete da pristupate sa bilo kog uređaja koji može da se poveže sa internetom i one su zaštićene u slučaju da se računar ikada ošteti.

Napomena : Podrazumevane postavke za čuvanje možete da promenite bilo kada. Ako to niste uradili tokom instaliranja operativnog sistema Windows 10, dobićete priliku da postavite OneDrive kao podrazumevanu lokaciju za čuvanje tokom postavljanja operativnog sistema Windows. Ako ste već postavili Windows 10, pročitajte u nastavku kako da promenite tu postavku, ako želite.

Bez obzira na to da li ih podrazumevano čuvate na računaru ili u usluzi OneDrive, sve datoteke su vam dostupne na računaru. Aplikacija OneDrive, koja je ugrađena u Windows 10, sinhronizuje datoteke između usluge OneDrive i računara, tako da su dostupne čak i kada računar nije povezan sa internetom.

Postavljanje mesta za čuvanje datoteka

Koristite postavke aplikacije OneDrive da biste promenili gde se datoteke podrazumevano čuvaju.

 1. Na sistemskoj traci poslova na dnu Windows ekrana, kliknite desnim tasterom miša na ikonu OneDrive i izaberite stavku Postavke. Možda ćete morati da izaberete stavku Prikaži skrivene ikone da biste pronašli OneDrive.

  Aplikacija OneDrive na sistemskoj traci poslova

 2. U polju Postavke, na kartici Automatsko čuvanje, u okviru stavke Dokumenti i slike, kliknite na listu stavke Dokumenti ili Slike i izaberite željenu podrazumevanu lokaciju za čuvanje.

  • Samo ovaj računar – Kada napravite datoteku, fascikla Dokumenti ili Slike u okviru Ovaj računar jeste prvi izbor koji se nudi za njeno čuvanje. Datoteka se ne čuva u usluzi OneDrive, osim ako to ne uradite posebno i dostupna je samo na računaru koji ste koristili da je sačuvate.

  • OneDrive – Kada napravite datoteku, prva lokacija koja se nudi jeste u okviru fascikle Dokumenti ili Slike u okviru stavke OneDrive. Pošto se te fascikle sinhronizuju sa računarom, datoteke koje sačuvate u njima dostupne su na računaru, čak i kada nije povezan sa internetom. I možete da koristite bilo koji uređaj sa internet vezom da biste pristupali datotekama.

Napomena : Bez obzira na to koju podrazumevanu postavku odaberete, i dalje možete da izaberete željenu lokaciju za čuvanje svaki put kada čuvate datoteku. Kada kliknete na dugme Sačuvaj za nove datoteke ili na Sačuvaj kao za postojeće datoteke, izaberite stavku OneDrive ili Ovaj računar, a zatim izaberite fasciklu u kojoj ćete sačuvati datoteku.

Pronalaženje i premeštanje datoteka

Fascikle Dokumenti i Slike postoje u opcijama Ovaj računar i OneDrive, zbog čega se lako mešaju. Ako ste greškom sačuvali datoteku – na primer, ako ste datoteku sačuvali u fascikli „Dokumenti“ na računaru umesto u fascikli „Dokumenti“ u usluzi OneDrive, koristite istraživač datoteka ili aplikaciju OneDrive da biste prevukli datoteke tamo gde želite.

 1. U „Start“ meniju kliknite na pločicu OneDrive da biste otvorili aplikaciju OneDrive ugrađenu u istraživač datoteka.

 2. Na listi datoteka sa desne strane, potražite datoteku koju želite da premestite i prevucite je u odgovarajuću fasciklu na listi fascikli sa leve strane.

  Prevlačenje datoteka u OneDrive

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pronađite pomoć tako što ćete poslati e-poruku timu podrške za OneDrive. U OneDrive aplikaciji za mobilne uređaje prodrmajte uređaj da biste dobili pomoć ili delili povratne informacije o usluzi OneDrive.

Posetite OneDrive centar pomoći.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×