Datoteka je u drugačijem formatu nego što ukazuje njena oznaka tipa u programu Excel

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Kada otvorite datoteku u programu Excel, dobićete poruku da se oznaka tipa datoteke ne podudara sa stvarnim formatom datoteke. Na primer, datoteka ima oznaku tipa datoteke .xlsx, ali je zapravo tekstualna datoteka i treba da ima oznaku tipa datoteke .txt.

Pre nego što kliknete na dugme Da da biste otvorili datoteku, trebalo bi da razmotrite razloge zbog kojih datoteka možda ima neodgovarajuću oznaku tipa datoteke.

Datoteka je možda:

  • Slučajno preimenovana    Ako ste vi ili neko koga znate slučajno preimenovali datoteku u neodgovarajuću oznaku tipa datoteke, možete bezbedno da otvorite datoteku. Zatim sačuvajte datoteku u formatu datoteke sa odgovarajućom oznakom tipa datoteke.

  • Namerno preimenovana    Ako ste vi ili neko koga znate namerno preimenovali datoteku u drugu oznaku tipa datoteke da biste osigurali da Excel prepozna oznaku tipa datoteke, možete da otvorite datoteku. Međutim, najbolja praksa bi bila da sačuvate datoteku sa oznakom tipa datoteke koja odražava njen stvarni format.

Ipak, u prvom koraku je važno da odlučite da li da verujete izvoru datoteke ili ne. Ako ne možete da potvrdite da je tvorac datoteke pouzdani izvor, ne bi trebalo da otvorite datoteku. Moguće je da je haker (zlonamerni korisnik) preimenovao datoteku sa namerom da vas pogrešno navede da je otvorite u programu Excel.

Može doći do problema sa oznakom tipa datoteke, kada je radna sveska koju pokušavate da otvorite nečitljiva, a sadržaj više ne izgleda kao očekivani format datoteke. Ako je radna sveska oštećena, možete da pokušate da je popravite pre nego što je otvorite. Informacije o tome kako da popravite oštećenu radnu svesku potražite u članku Popravljanje oštećene radne sveske.

Ako vidite ovu poruku kada pokušate da otvorite radnu svesku koju vam je pouzdani izvor poslao putem e-pošte, ne možete da je otvorite iz programa za e-poštu. Zamolite osobu koja vam je poslala radnu svesku da je ponovo pošalje u formatu Excel binarne radne sveske (*.xlsb) ili Excel 97-2003 radne sveske (*.xls). Druga mogućnost je da sačuvate priloženu radnu svesku na računaru i zatim je otvorite u programu Excel.

Dodatne informacije

Objava bloga o malveru koju je napisao tim podrške

Promena smernica grupe koje kontrolišu prikaz poruka

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×