DEC2BIN (funkcija DEC2BIN)

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije DEC2BIN u programu Microsoft Excel.

Opis

Pretvara decimalni broj u binarni.

Sintaksa

DEC2BIN (broj, [mesta])

Sintaksa funkcije DEC2BIN ima sledeće argumente:

  • Broj    Obavezno. Decimalni ceo broj koji želite da konvertujete. Ako je broj negativan, važeće vrednosti mesta se zanemaruju, a funkcija DEC2BIN vraća binarni broj od 10 znakova (10 bita) u kojem je najznačajniji bit znaka. Preostalih 9 bitova predstavljaju red veličine. Negativni brojevi su predstavljeni zapisivanjem komplementa dvojke.

  • Mesta    Opcionalno. Broj znakova koje bi trebalo koristiti. Ako je argument mesta izostavljen, funkcija DEC2BIN koristi minimalan broj potrebnih znakova. Argument mesta je koristan za dopunjavanje vrednosti rezultata vodećim nulama.

Primedbe

  • Ako broj < -512 ili ako je broj > 511, DEC2BIN daje grešku #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako broj nije broj, DEC2BIN daje grešku #VALUE!. ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako DEC2BIN zahteva više znakova nego, funkcija daje grešku #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako argument mesta ima decimale, one se odsecaju.

  • Ako argument mesta nije broj, DEC2BIN daje grešku #VALUE!. ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je argument mesta negativna vrednost ili nula, DEC2BIN daje grešku #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

=DEC2BIN(9; 4)

Pretvara decimalni broj 9 u binarni sa 4 znaka.

1001

=DEC2BIN(-100)

Pretvara decimalni broj -100 u binarni

1110011100

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×